Artur Mas inaugura l'Àrea d'Oncologia de l'Hospital de Vic que ha costat un milió d'euros

Les noves instal·lacions s'han finançat en un 70% amb una ambiciosa campanya solidària d'Osona contra el càncer

Artur Mas i Boi Ruiz, a les noves instal·lacions de l'Hospital Universitari de Vic
Artur Mas i Boi Ruiz, a les noves instal·lacions de l'Hospital Universitari de Vic | Adrià Costa
Redacció Osona.com
21 de juliol del 2014
El president Artur Mas i el conseller de Salut Boi Ruiz han visitat aquest dimarts les instal·lacions de la nova Àrea d'Oncologia de l'Hospital Universitari de Vic. Foto: Adrià Costa

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha inaugurat aquest dilluns, 21 de juliol, la nova Àrea d’Oncologia del Consorci Hospitalari de Vic, a l’Hospital de Vic.
El cap de l’executiu ha estat rebut a quarts de cinc de la tarda per l’alcalde de la ciutat, Josep M. Vila d’Abadal; el conseller de Salut, Boi Ruiz; el president del Consorci Hospitalari de Vic, Jaume Portús; la presidenta d’Osona contra el Càncer, Montserrat Freixer, i el delegat del Govern de la Generalitat a la Catalunya central, Juli Gendrau.
 
Mas ha fet un recorregut per les instal·lacions de la nova àrea, acompanyat de la directora del Servei d’Oncologia, Marta Parera, i ha descobert la placa commemorativa d’aquesta inauguració. Tot seguit, a la sala d’actes de l’Hospital, han tingut lloc els parlaments a càrrec de Jaume Portús; del 5è tinent d’alcalde de l’Ajuntament i comissionat del projecte de Facultat de Medicina de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Josep Arimany; de Montserrat Freixer; del president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve; de  l’alcalde de Vic i del president Mas, que els ha conclòs.
 
La nova Àrea d'Oncologia de l’Hospital de Vic s’ha finançat amb la campanya solidària que Osona contra el càncer ha impulsat al llarg del darrer any. Una campanya en la qual s'hi ha bolcat la població i les entitats d'Osona, i que s'ha convertit en una de les majors iniciatives de recollida de fons que s'han dut a terme mai en l'àmbit assistencial a Catalunya. El projecte ha suposat una inversió de prop d’1 milió d’euros, el 70% aportat pel mecenatge i el 30% restant pel Departament de Salut.

El cap de l’executiu ha posat en relleu el fet que la nova Àrea d’Oncologia sigui fruït de la iniciativa ciutadana, amb la col·laboració dels poders públics. Per a Artur Mas, iniciatives com aquestes són “missatges de confiança que Catalunya dóna com a país i d’allò que és capaç de fer, sobretot en el seu territori i la seva gent”.  “Sabem que encara avui no totes les malalties es poden curar, però el que sí que sempre es pot fer és tenir cura de les persones”, ha remarcat. I ha afegit: “Un dels actius que té Catalunya i forma part de la seva identitat és que té un teixit associatiu d’altíssim nivell que el distingeix de mols altres països que estan organitzats bàsicament pels poders públics sense una implicació tan gran de la societat”.

Les noves instal·lacions ocupen l’ala est de la planta baixa de l’Hospital (prop de 400 m2) i integren les consultes externes, l'hospital de dia oncològic i la sala de tractaments, però també altres recursos com la psicooncòloga, la genetista o les consultes d'atenció pal·liativa, d'ostomies i de la farmacèutica que dóna suport al tractament oncològic. A més, s'ha previst un espai perquè els voluntaris de l’associació Osona contra el càncer hi facin activitats de divulgació i de suport per als malalts.

La nova Àrea d’Oncologia també permetrà ampliar la capacitat de l’hospital. Així, està previst que s'hi atenguin cada any al voltant de 1.100 primeres visites (nous pacients) i que es programin vora 4.000 sessions de quimioteràpia i 500 sessions d'hospital de dia, amb una mitjana entre 150 i 200 pacients en curs de tractament cada mes.

El projecte suposa un nou pas endavant per situar el Consorci
Hospitalari de Vic com un referent a Catalunya en atenció a pacients oncològics.
 
Reconeixement universitari
 
En el decurs dels parlaments inaugurals, s’ha reconegut també la concessió per part del Govern del rang d’hospitals universitaris al Consorci Hospitalari de Vic i a la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, un nom vinculat al procés de la UVic-UCC per assolir la futura Facultat de Medicina . Ambdós hospitals d’Osona seran universitaris mitjançant un conveni amb la UVic-UCC, que els permetrà la utilització conjunta de les estructures dels centres hospitalaris i de la universitat per a la docència, la recerca i la innovació.

La resolució de la Generalitat també preveu afegir l’adjectiu “universitari” a la
denominació de tots els dispositius assistencials de les dues entitats. La primera
mostra és el canvi de nom de l’actual Hospital General de Vic, que en
endavant es converteix en l’Hospital Universitari de Vic, com a buc insígnia d’aquest
projecte. Un canvi que ja s'ha fet visible aquest dilluns a la façana del centre, quan el
president ha vingut a inaugurar la nova condició.

Artur Mas ha descobert la placa commemorativa de la nova Àrea d'Oncologia, on ja hi figura el nom de l'Hospital Universitari de Vic. Foto: Adrià Costa
Arxivat a