Cinquè any sense judici pel foc de l'Horta de Sant Joan

El barranc de Covars seguix guardant el dol pels cinc bombers morts, entre ells Pau Costa, de Sant Julià de Vilatorta, mentre el procés judicial no s’ha apagat | Els presumptes piròmans podrien seure a la banqueta dels acusats a principis de l’any vinent

per S.Berbís / P. Pratdesaba, Horta de Sant Joan, 21 de juliol de 2014 a les 11:13 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de juliol de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un monòlit a l'entrada dels Ports recorda els noms dels cinc bombers morts. Foto: S. Berbís

El barranc de Covars, a l'Horta de Sant Joan, a la Terra Alta, fa cinc anys que és l’epicentre del dol per la mort dels cinc bombers del GRAF de Lleida que hi van perdre la vida un dia com avui, 21 de juliol . Entre aquests, hi havia Pau Costa, de Sant Julià de Vilatorta. El seu nom, junt amb els dels seus companys Jaume Arpa, David Duaigües, Ramon Espinet i Jordi Moré, resten escrits a la memòria de l’infortuni d’aquella tarda d’estiu roenta i ventosa.


El seu company de grup Josep Pallàs va aconseguir sobreviure, amb un 70% del cos cremat, després que les flames embogides els atrapessin en un incendi que, des de fa cinc anys, mentre alguns intenten l’oblit i altres tenir-lo sempre present com a manual d’allò que no ha de passar més, té encara capítols per escriure. El procés judicial no s’ha apagat. Un lustre després, no hi ha encara convocat el judici.

Un judici que, després de les visions contraposades que s’han evidenciat en les fases d’instrucció i de sumari del cas, acabarà fent seure a les banquetes els dos presumptes piròmans responsables. L’ampostí Antonio Paz i Lorenzo Forner, de Càlig, hauran de respondre a les acusacions no només de delicte forestal sinó també de cinc homicidis per imprudència greu i un delicte de lesions.

Cal recordar que, inicialment, la jutgessa de Gandesa encarregada de la investigació, que va donar per tancada la instrucció l’octubre del 2011, havia decidit separar el cas en dos causes. D'una banda, atribuïa un delicte d'incendi forestal contra Paz i Forner, els dos presumptes piròmans, i de l’altra responsabilitzava Carles Font -Delta 0-, el bomber encarregat de l'operació de l'Horta de Sant Joan, del delicte d'imprudència greu amb resultat de cinc morts i lesions greus. El cas va arribar a l’Audiència de Tarragona, i el 2013 Font va ser desimputat i es va tornar a compactar la causa en una de sola. En aquests moments, només queda pendent el judici dels dos presumptes piròmans.

Enterrament de Pau Costa a Sant Julià de Vilatorta Foto: Adrià Costa

No van prosperar els recursos de l’advocat d’algunes de les famílies de les víctimes, Pau Simarro, que des del primer moment considerava Delta 0 responsable de les morts per les suposades negligències en la gestió del foc. Simarro, que representa la família extensa d’Espinet, la vídua i família extensa de Duaigües i la família extensa de Moré, té previst formular un escrit d’acusació demanant "una pena de quatre anys per cada homicidi, és a dir, 20 anys si es determina culpabilitat dels acusats per les morts dels GRAF", afirma.

Hi ha encara una altra derivada que prospera igualment lenta per la via del contenciós administratiu, i és la reclamació patrimonial presentada contra la Generalitat pel suposat mal funcionament de l’operatiu d’extinció. La petició damunt la taula és de 2,5 milions d’euros i la Generalitat encara no ha donat resposta. Té fins al 10 de setembre per fer-ho. Si no ho fa o ho desestima, “es presentarà una demanda judicial”, exposa Simarro.

Aquest advocat calcula que, abans de finalitzar l’any, l’Audiència de Tarragona podria fixar la data del judici, que preveu es porti a terme en els primers mesos de l’any vinent.

Mentrestant, les famílies de les víctimes i els seus companys seguiran intentant tancar el dol. Com el poble d’Horta, que tira endavant malgrat les cicatrius, i seguix apostant pel turisme treient profit de la seva potent oferta natural i cultural, mentre rebroten amb força els matolls al barranc de Covars.


Imatge d'arxiu d'un acte de record a les víctimes, a Reus. Foto: Guillem RS

 

Participació