Convocada una concentració a Vic contra els atacs a Palestina

“Complicitats que maten”, que va néixer per oposar-se als acords de la UVic amb universitats israelianes, denuncia la situació de la franja de Gaza

Pere Pratdesaba
16 de juliol del 2014
Sami Abdul-Jawad, Joan Coma Roura, David Fernàndez i Arnau Martí, al casal Boira Baixa de Manlleu
Sami Abdul-Jawad, Joan Coma Roura, David Fernàndez i Arnau Martí, al casal Boira Baixa de Manlleu | Adrià Costa
Sami Abdul-Jawad, Joan Coma Roura, David Fernàndez i Arnau Martí, al casal Boira Baixa de Manlleu. Foto: Adrià Costa

Els impulsors de la campanya “Complicitats que maten” han convocat una concentració a Vic per reclamar que s’aturin els bombardejos a Palestina, a la franja de Gaza. L’acte tindrà lloc aquest divendres, 18 de juliol, a sota l’Ajuntament de Vic, a dos quarts de vuit de la tarda. Tot seguit, hi haurà una xerrada debat a un quart de nou al restaurant la Cuca de Vic. Els convocants també insten a anar a la manifestació d’àmbit nacional que s’ha convocat pel mateix motiu aquest dijous, a dos quarts de set de la tarda, a la plaça Catalunya de Barcelona.

“Complicitats que maten” va néixer el passat novembre i va sorgir en oposició als convenis de col·laboració entre la Universitat de Vic  i dues universitats israelianes, que seran els socis preferencials internacionals a la futura Facultat de Medicina.

La convocatòria de la concentració es va fer aquest dimarts, en una roda de premsa al casal Boira Baixa de Manlleu. L’acte va anar a càrrec de Sami Abdul-Jawad, metge palestí resident a Vic; Joan Coma Roura, i Arnau Martí, coordinador comarcal d’ICV. La iniciativa va rebre el suport de David Fernàndez, diputat al Parlament de la CUP, que era a Manlleu per assistir a un acte de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i que va ser un dels primers en adherir-se a “Complicitats que maten”.

Aquestes protestes pretenen acabar amb l'operació militar israeliana “Marge Protector” que ha deixat 1.400 ferits i prop de 200 víctimes mortals palestines, de les quals més del 70% són civils, incloent-hi 36 criatures. L’organització de la concentració també denuncia la situació agreujada amb el bloqueig imposat per Israel des del 2007 sobre la franja de Gaza i que fa que el milió i mig de persones que hi viuen ho facin en unes condicions molt pèssimes.

"La concentració de divendres a la plaça de Vic és una crida a la solidaritat amb el poble palestí exigint al govern català i a la Universitat de Vic que deixin de ser còmplices d’aquesta barbàrie", expliquen des de l'organtizació. També s'insta per l’estratègia internacional no-violenta de boicot, desinversions i sancions (BDS) contra Israel.

Coma Roura va aprofitar la convocatòria per explicar com estaven les converses amb la UVic. El portaveu de la campanya va dir que s’havia demanat al centre que tallés els acords amb les universitats israelianes o, al menys, que poses la seva vinculació a votació entre tota la comunitat universitària. Les dues propostes es van rebutjar i es va passar a una altra fase de converses, en la qual es va demanar a la UVic que es facilitessin el conjunt dels acords amb els quals s’havia arribat amb les universitats israelianes, la qual cosa la UVic va fer, i es van plantejar dues possibles accions: que la UVic emetés una declaració institucional contra l’ocupació de Palestina i l’organització d’un debat a la mateixa universitat sobre la campanya internacional de boicot a Israel. Aquests dos últims punts encara estan pendents de resposta.
Arxivat a