El Collsacabra i Vic rellancen la Fira del Llibre de Muntanya

El certamen manté la fusió amb la Fira de Muntanya de Vic però amb un format nou | Els ajuntaments implicats tiren pel dret i deixen al marge els organitzadors, els Amics del Cingles

Pere Pratdesaba
14 de juliol del 2014
Àlex Montanyà, Montserrat Rovira i Antoni Molina, a Tavertet.
Àlex Montanyà, Montserrat Rovira i Antoni Molina, a Tavertet. | Ajuntament de l'Esquirol
Àlex Montanyà, Montserrat Rovira i Antoni Molina, a Tavertet. Foto: Ajuntament de l'Esquirol

Els alcaldes de L’Esquirol i Tavertet, Àlex Montanyà i Antoni Molina, i la regidora de Fires i Mercats de Vic, Montserrat Rovira, van signar fa uns dies a Tavertet el conveni on els  tres ajuntaments acorden organitzar conjuntament la propera Fira de Muntanya i del Llibre Vic & Collsacabra, que se celebrarà els propers 12,13,14,15 i 16 de novembre. "Ha estat la culminació de vuit mesos d’intenses trobades per recuperar i rellançar una fira que s’adapti a la realitat econòmica del moment i a les demandes culturals i de promoció dels territoris i entitats", tal com expliquen els tres consistoris en una nota.

A causa dels problemes econòmics que arrossegava, la Fira del Llibre del Collsacabra es va traslladar l’any passat a Vic on es va fusionar amb la Fira de Muntanya d’aquesta població. Ara, la proposta passa per organitzar la fira de manera conjunta, en les mateixes dates, però descentralitzada, i repartida en els territoris dels municipis promotors. També es canvia el nom del certamen, que passarà a dir-se Fira de Muntanya i del Llibre Vic & Collsacabra.

Els tres ajuntaments organitzadors de la fira elaboraran, mitjançant  una comissió tècnica formada per tècnics d’un i altre territori, un programa comú d’activitats, jornades tècniques, exposicions i espais, determinant el lloc on es realitzaran, així com el seu format i horaris, amb un pla de promoció i comunicació conjunta. Es preveu que el gruix d’activitats entorn la fira (curses, exposicions, xerrades, concerts, exhibicions...) se celebrin als diferents nuclis del Collsacabra: L’Esquirol, Cantonigròs, Tavertet i Rupit i que l’espai firal El Sucre de Vic doni aixopluc als expositors (material de muntanya, llibres, empreses del sector...).

“La implicació i esforç dels ajuntaments i entitats del Collsacabra ha permès gestar un acord transversal amb l’Ajuntament de Vic, i comptar amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat. Amb aquest format es preveu una major repercussió de la fira i una major promoció econòmica i cultural de tots els territoris i entitats involucrades”, explica la nota enviada pels tres ajuntaments.

Els Amics dels Cingles del Collsacabra, ‘convidats’ a participar-hi

Al comunicat, s’explica que el Servei de Promoció Econòmica del Collsacabra (Ajuntaments de l’Esquirol, Tavertet i Rupit-Pruit) han coorganitzat durant 12 anys i de manera itinerant la fira als municipis del Collsacabra, però s’obvia i ni s’esmenta el paper dels Amics dels Cingles del Collsacabra, que sempre havien organitzat el certamen i que ara mantenen unes tenses relacions amb l’Ajuntament de l’Esquirol.

“Els ajuntaments de l’Esquirol, Tavertet i Rupit-Pruit estan dolguts amb els Amics dels Cingles del Collsacabra, que van traslladar la fira a Vic, i no pas només per motius econòmics. Ara, nosaltres recuperem una fira que pel territori estava morta”, explica Àlex Montanyà. “Es fusionen dues fires, que tindran un altre nom, i es convida als Amics dels Cingles del Collsacabra a participar-hi com qualsevol altre entitat, però no a organitzar-la”, afegeix.

L’Ajuntament de Rupit, per altra banda, no ha decidit sumar-se a la proposta i es mantindrà al marge, al menys aquest any, a l’espera de veure com es desenvolupa tot plegat. Tot i això, alguns dels actes s’organitzaran en aquesta població.
Arxivat a