El ple de Vic dóna suport als 10 osonencs encausats pel multirefèrendum

El consistori vigatà també aprova una moció en record de les víctimes del terrorisme i la modificació definitiva dels usos del polígon del Bruguer, on hi havia d’anar la segona illa càrnia

El regidor de la CUP Marc Barnolas
El regidor de la CUP Marc Barnolas | Adrià Costa
Redacció Osona.com
08 de juliol del 2014
Intervenció de Marc Barnolas, de la CUP. Foto: Adrià Costa

El ple de l’Ajuntament de Vic va aprovar, en la sessió d’aquest dilluns, una moció de suport al multireferèndum del passat 25 de maig, que es va celebrar junt amb les eleccions europees. El text demanava que es reconegués la iniciativa com a eina de participació democràtica i es manifestés el desacord contra la condemna a 10 osonencs per desobediència (sanció de 20 euros), que van negar-se a retirar les urnes. La moció va tirar endavant amb els vots a favor d’ICV, PSC, la CUP i ERC. CiU i PxC es van abstenir i Anglada hi va votar en contra.

El multireferèndum va rebre el suport de més de 40 col·lectius i entitats catalanes i tenia intenció de consultar els ciutadans sobre els transgènics, el deute públic, la sobirania energètica i la Llei d'ILP. Es va convocar de manera simultània a diverses localitats catalanes i es va celebrar tot i la prohibició de la Junta Electoral de les eleccions europees, que va considerar que podia alterar el normal desenvolupament dels comicis.

En el debat al ple, Nil Puigivila (CUP) va lamentar que les urnes fossin retirades pels Mossos d’Esquadra i Xavier Tornafoch (ICV-EUiA) va declarar que s’havia “criminalitzat” la democràcia. En la mateixa línia es va expressar el portaveu d’ERC, Joan López: “Hi ha hagut un abús de poder contra les persones implicades”.
CiU es va abstenir perquè no els van acabar de convèncer els arguments i l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal (CiU), va demanar que no s’associés el multireferèndum amb la consulta del 9 de novembre. El regidor no adscrit Josep Anglada va justificar el seu vot en contra dient que la llei s’havia de complir.

La sessió del ple es va iniciar amb uns minuts de retard a causa de l’embolic que hi va haver amb els canvis de posicions que es van haver de fer després dels moviments a dins del grup municipal de PxC, on Josep Anglada i Marta Riera van ser expulsats. Finalment, Riera va ser desallotjada de la sala per la Guàrdia Urbana, seguint ordres de l’alcalde.

Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa

Ple de l'Ajuntament de Vic. Foto: Adrià Costa

La sessió es va acabar relativament aviat (va durar unes tres hores). A l’ordre del dia, molts punts de tràmit, la majoria dels quals es van aprovar per la via ràpida. Entre aquests, destaca el text refós sobre la modificació del POUM, un cop analitzades les al·legacions, per tal d’ampliar les activitats industrials al polígon El Bruguer, a les parcel·les on s’hi havia de construir la segona illa càrnia. Aquesta zona tenia acotades les activitats al sector agroalimentari per tal de fomentar la instal·lació d’empreses vinculades al nou escorxador, que havia de ser el motor del projecte. A partir d’ara, s’aixeca la restricció i s’hi podrà ubicar qualsevol activitat industrial, de la mateixa manera que es pot fer en els altres polígons de la ciutat (exceptuant la comercial, prohibida per la llei de comerç). A efectes pràctics, la mesura significa que l’Ajuntament descarta definitivament el projecte de la nova illa càrnia, que no ha fructificat per diverses raons.

A les mocions, suport a la CUP i boicot a PxC

La CUP va presentar dues mocions, que van tenir el vist-i-plau del consistori. La primera, de suport a la llei que està tramitant el Parlament de Catalunya pels drets de les persones LGTB i per l'eradicació de la lgtbfòbia, es va aprovar amb el vot de tots els partits menys PxC i Anglada. La segona, l’esmentada sobre el multirefèndum.

El ple va aprovar també una tercera moció, presentada per Josep Anglada, d’adhesió
al Dia Internacional en record de les víctimes del terrorisme que es commemora cada 19 d’agost. La proposta es va aprovar amb els vots a favor d’Anglada, CiU i PSC. La CUP hi va votar en contra i ERC, ICV i PxC es van abstenir.

En aquesta moció ja es va evidenciar el boicot total del consistori vers els tres regidors de PxC. El portaveu d’aquesta formació, Joan Carles Fuentes, va demanar a l’alcalde que es retirés la moció perquè Anglada, com a regidor adscrit, no tenia dret a presentar-la. Vila d’Abadal no va acceptar. Tot seguit, el mateix Fuentes va presentar una esmena a la totalitat on es demanava que el dia d’adhesió fos l’11 de març. Tots els partits van rebutjar-la.

Xavier Farrés, Montse Rovira i Joan Carles Fuentes. Foto: Adrià Costa

Intervenció de Josep Anglada. Foto: Adrià Costa

A l’inici de les mocions, PxC va presentar dues mocions d’urgència sobre la utilització dels despatxos municipals que fins ara ocupaven Anglada i Riera on, segons el grup municipal, ha desaparegut informació confidencial. Tots els regidors del ple van votar en contra de la urgència i les mocions es van posposar, si es dóna el cas, per al proper ple.

Les dues mocions que va presentar PxC tampoc van reeixir. Tots els regidors dels altres partits hi van votar en contra i les propostes ni tan sols es van arribar a debatre. PxC demanava  el reintegrament del cèntim sanitari a l'Ajuntament, cobrat en els hidrocarburs, i el posicionament en contra de la introducció de la religió islàmica a les escoles.

El PLE, EN BREU

La sessió del ple de l’agost s’avança al divendres, 1 d’agost, i la de setembre es trasllada al dilluns 8 de setmebre.

L’Ajuntament tanca el servei del Centre Mèdic de l’Esport. El ple va aprovar una modificació de crèdit per indemnitzar el treballador d’aquest centre. El servei passarà a oferir-se des de la Universitat de Vic, amb la col·laboració del Consorci Hospitalari de Vic, amb qui el consistori també ha establert converses.

El ple va aprovar una bonificació de dues llicències d'obres del Consorci Hospitalari de Vic, a les zones administratives, amb l’oposició de la CUP i ICV-EUiA. Josep Arimany (CiU) va justificar les obres per l’augment del volum de gestió.

Intervenció de Josep Arimany. Foto: Adrià Costa


El ple va aprovar definitivament el projecte de millora de les aules i despatxos de les plantes 1a, 2a i 3a de La Farinera.

El 2010 es va fer un estudi sobre la discriminació ètnica a Vic. L’informe es va finançar amb fons europeus i es va fer arribar a les formacions del consistori que ho van desitjar i als tècnics municipals. No es va fer públic.  “No hi ha cap intenció d’amagar informació. El treball o l’estudi respon a la voluntat de conèixer el màxim possible la situació en la que l’Ajuntament ha de treballar”, va explicar Joan López.

El projecte de la pota sud està a Carreteres, on s’està elaborant l’estudi de l’impacte ambiental. “Quan tinguem aquest estudi valorarem l’oposició de veïns de Santa Eugènia de Berga i del barri de la Serra-de-sanferm”, va dir l’alcalde.

La CUP va demanar que l’Ajuntament de Vic sortís de la FMC fins que no s’aclareixi el cas de les dietes. Vila d’Abadal va dir que era un tema que s’hauria de debatre al ple i que primer s’hauria d’esperar a veure el desenllaç.

Joan López va felicitar la primera portadora de gegants de Vic, que es va estrenar a la festa major, portant la comtessa d’Osona.

El ple de Vic, en directe pel Twitter (PDF)


Anna Erra, Josep Maria Vila d'Abadal i Joan López. Foto: Adrià Costa

Mari Moyano parlant amb Jacint Raurell. Foto: Adrià Costa

Joan López, Josep Rafús i David Sala. Foto: Adrià Costa

Toni Serrat i Anna Erra. Foto: Adrià Costa