La Xurriacada dels Països Catalans a Vic, una explosió de cultura popular

Una trentena llarga de colles geganteres, grups de danses, bestiari, formacions musicals i figures participen en una mostra i una espectacular cercavila pels carrers del nucli antic

Pere Pratdesaba
07 de juliol del 2014
L'encesa de la Xurriacada dels Països Catalans, a la plaça Major de Vic
L'encesa de la Xurriacada dels Països Catalans, a la plaça Major de Vic | Víctor Castelo
L'encesa de la Xurriacada del Països Catalans, a la plaça Major. Foto: Víctor Castelo

Per tercer any consecutiu, la festa major de Vic va celebrar aquest diumenge la Xurriacada, una cercavila festiva on gegants, caps de llúpia, bestiari, grallers i diverses figures de la nostra cultura popular i tradicional desfilen pels carrers de la ciutat. Enguany, coincidint amb la commemoració dels 300 anys del 1714, i amb la voluntat de deixar palès que la cultura festiva i popular catalana està més viva que mai, la festa ha passat a anomenar-se Xurriacada dels Països Catalans, i ha comptat amb una trentena llarga de colles geganteres, grups de danses, bestiari, formacions musicals i figures procedents de les comarques catalanes, les Illes, la Franja de Ponent, el País Valencià i la Catalunya Nord.

La pluja, que va amenaçar amb quatre gotes, finalment no va fer acte de presència i la Xurriacada es va poder celebrar amb normalitat. La cercavila es va iniciar a les sis de la tarda. Els participants van sortir de la plaça Major, van recórrer els principals carrers del nucli antic, passant per la catedral, i van tornar a la plaça Major, on es va fer l’encesa final.

La cercavila va mostrar l’enorme varietat de la cultura popular catalana, amb la Morena de Salou, el drac de Vilafranca, el gall de Ripoll, l’àliga de Tàrrega, la mulassa de Valls, els cavallets cotoners de Palma, els grallers d’Espinelves, el bestiari i els gegants de Vic, i les colles geganteres de Vic, Roda de Ter, Torroella de Montgrí o Lleida, entre d’altres.

Mentre tenia lloc la cercavila, l’escenari de la plaça Major va acollir una mostra de balls populars, moixigangues, sardanes i falcons. Entre els participants, hi havia els Falcons de Barcelona, els bastoners de Sant Bartomeu del Grau, els dansaires de Torelló i Sant Miquel de Vic, i la colla sardanista Riallera de Vic.

Galeries de fotos de la festa major de Vic, cap de setmana:

Diada de Sant Miquel (Josep M. Costa)

Pujada de bicicletes al carrer Sant Miquel (J.M. Gutiérrez)

Birranostrum (Joan Parera)

Concert de Txarango (Joan Parera)

 

Xurriacada dels Països Catalans (Víctor Castelo)

Recull de galeries de la festa major de Vic 

Arxivat a