Els bombers recorden el tràgic accident de la Terra Alta en un documental

Ara fa cinc anys, un incendi a l’Horta de Sant Joan va provocar la mort de cinc bombers, entre ells Pau Costa, de Sant Julià de Vilatorta | TV3 va emetre ahir el reportatge de “Sense ficció”

Redacció Osona.com
02 de juliol del 2014
Incendi de Terra Alta
Incendi de Terra Alta

Vídeo íntegre del programa de 'Sense ficció'

El 21 de juliol de 2009un incendi va cremar més de 1.000 hectàrees del massís dels Ports, a l'Horta de Sant Joan, a la Terra Alta, i va provocar la mort de cinc bombers, entre ells Pau Costa, de Sant Julià de Vilatorta. Cinc anys després dels fets, el documental “El gran silenci, Horta de Sant Joan”, emès ahir en el programa "Sense ficció " de TV3, dóna veu, per primera vegada en un treball televisiu, als bombers que van treballar a contrarellotge per controlar l'incendi.

Entre ells, parla Josep Pallàs, de la unitat GRAF Lleida, l'únic supervivent d'aquell accident. També ho fa el cap dels GRAF, Marc Castellnou, que ha anat 125 vegades al lloc de l'atrapament mortal per analitzar-ne les causes i extreure'n lliçons per al futur.  Entre tots expliquen com va funcionar l'operatiu els primers dies d'aquell incendi. Un altre dels protagonistes del documental és Jaume Costa, pare de Pau Costa.

El reportatge és molt emotiu i la majoria de bombers reconeixen que aquell dia els ha marcat per la resta de les seves vides. També arriben a la conclusió que l’accident es va produir per un conjunt de circumstàncies que es van donar alhora i que eren molt difícils de predir.

Notícies publicades de l'incendi de la Terra Alta



Entrerrament de Pau Costa a Sant Julià de Vilatorta. Foto: Adrià Costa