Innovacc impulsa una prova pilot per assecar els purins a la mateixa granja

El conseller Pelegrí assegura a Olot que estudiarà la proposta sorgida del clúster carni | Es provarà a Osona o a la Garrotxa

Andreu Oliveras
30 de juny del 2014
Josep Maria Pelegrí i l'alcalde d'Olot i president d'Innovacc, Josep M. Corominas, a Olot. Foto: Martí Albesa

El conseller d'agricultura Josep Maria Pelegrí ha assegurat a Olot que estudiarà la proposta d' Innovacc d'assecar els purins amb energia solar en uns hivernacles a la mateixa granja. La idea, presentada avui a l'assemblea general del clúster carni, preveu que un cop transformats es puguin reutilitzar com a adob o biocombustible. "L'hem d'estudiar i en la mesura que això sigui beneficiós pel sector òbviament estarem al seu costat", ha assegurat Pelegrí.

Innovacc ja ha demanat una subvenció de 10.000 euros al Departament d'empresa i ocupació, amb la qual vol construir un hivernacle pilot a Osona o a la Garrotxa. La idea és que si la iniciativa funciona es pugui estendre a més granges aquesta tardor. Pel conseller d'Agricultura, és "un pas més enllà" en el canvi de model que proposa el Govern, que s'ha precipitat després del tancament de les plantes de purins i que es basa en tres eixos: canvis en la dieta dels porcs, sistemes per separar els residus sòlids dels liquids a les granges i potenciar els centres de gestió de residus compartits entre diferents explotacions.

Innovacc va néixer fa uns anys per promoure la competitivitat i planificar estratègies de desenvolupament del sector porcí, impulsar la innovació de les empreses adherides, definir polítiques i actuacions d'interès comú o establir relacions estratègiques amb altres regions punteres en el mateix àmbit. Actualment, està format per 76 associats: 59 empreses i 17 institucions de les comarques d'Osona, la Garrotxa, la Selva i el Baix Empordà. L'any passat aquestes empreses van facturar uns 2.300 milions d'euros i van donar feina a 9.714 treballadors.

El conseller d'agricultura, atenent els mitjans a Olot. Foto: Martí Albesa