Un jutge obliga a desallotjar l'entrada del BBVA a Manlleu

Els membres de la PAH Osona treuen l’acampada de sota les voltes i la posen uns metres més enllà, a la plaça

L'acampada de protesta s'ha desplaçat uns metres
L'acampada de protesta s'ha desplaçat uns metres | Adrià Costa
Pere Pratdesaba
20 de juny del 2014
L'alcalde Pere Prat, informant de l'arribada dels Mossos d'Esquadra. Foto: Adrià Costa

Un jutge ha ordenat desallotjar aquest divendres a la tarda l’exterior de la seu central del BBVA a Manlleu, a la plaça Fra Bernadí, on des del passat dilluns hi ha acampat un grup d’activistes de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) d’Osona, que reclamen que l’entitat bancària solucioni sis casos relacionats amb hipoteques que continuen “encallats”. Es tracta de casos diversos, que van des de desnonaments fins a peticions per aplicar el codi de bones conductes o que es condoni el deute de la hipoteca a una persona a qui ja li han pres el pis.

Els Mossos d’Esquadra han arribat a mitja tarda amb l’ordre judicial. Abans, ja s’havien traslladat a la zona l’alcalde de Manlleu, Pere Prat, i els regidors de l’equip de govern Carme Trillas, Josep M. Anglada i Pep Mas, per alertar els membres de la PAH de la nova situació. Després d’una assemblea i algunes petites discussions amb els Mossos per qüestions d’interpretació de l’ordre judicial, els activistes, una trentena, han abandonat l’acampada a sota les voltes, però l’han moguda uns metres a dins de la plaça, on ja no tapaven cap entrada del banc. Els Mossos d’Esquadra els han identificat tot seguit i llavors han marxat.

Pere Prat s'ha ofert per actuar de mediador en el conflicte però la PAH ho ha rebutjat, al·legant que no podia ser imparcial, en ser un treballador del banc en excedència.

Els Mossos d'Esquadra han comunicat l'ordre de desallotjament als activistes de la PAH. Foto: Adrià Costa

L'acampada s'ha desplaçat fora les voltes. Foto: Adrià Costa

L’acampada i l’acció de protesta, doncs, continua tal com ja han advertit sempre els activistes: fins que no se solucionin els sis casos no abandonaran la zona. Aquest matí hi ha hagut un petit intent d’estendre  la protesta a altres entitats bancàries de la ciutat i s’han posat enganxines en alguns vidres, però l’acció no ha anat a més.

Cinc dies de protesta

El dilluns al matí, sis activistes de la PAH van escapolir-se a dins de l’oficina de la BBVA de Manlleu per reclamar solucions, i uns quants companys seus van quedar-se a fora. En tancar el banc a migdia, es van quedar a dins. La tancada va finalitzar a dos quarts de deu del vespre , amb l'arribada d'un destacament de Mossos d'Esquadra, que va lliurar un manament judicial a les persones que eren dins la seu bancària, per tal de desallotjar el local. Els activistes van decidir sortir voluntàriament. Tota la intervenció es va portar a terme sense incidents.

Els sis activistes van ser cridats a declarar el dimarts al matí però la vista es va posposar fins al 26 de juny, ja que el jutge va considerar que l’informe dels Mossos d’Esquadra era incomplert.

El mateix dimarts, diversos membres de la PAH van assistir al ple municipal de Manlleu . Uns dels portaveus de l’entitat, en el torn de preguntes, va demanar a l’Ajuntament en general i a l’alcalde en particular més suport per forçar el banc a resoldre el conflicte.

Vegeu totes les galeries de fotos de les accions de la PAH Osona

Agents dels Mossos d'Esquadra identificant els activistes acampats Foto: Adrià Costa