La festa major, amb una setantena d'actes, posarà Vic «de cap per avall»

La celebració tindrà lloc entre el 27 de juny i 13 de juliol | La Crida, FlaixBac, la Xurriacada dels Països Catalans i els concerts d’Obeses i Txarango, actes destacats del programa

Pere Pratdesaba
19 de juny del 2014
Presentació de la festa major de Vic 2014
Presentació de la festa major de Vic 2014 | Ajuntament de Vic
Presentació de la festa major de Vic 2014, amb Joan López, Lluís Casellas i Joan Fossas. Foto: Ajuntament de Vic

La festa major de Vic ja és aquí. La gresca començarà el 27 de juny i s’allargarà fins al 13 de juliol. La Comissió de Festa Major, en la que s’hi inclouen nombroses entitats, ha tornat a fer una crida a la participació, amb una programació amb una setantena d’actes que pretenen posar, literalment, la ciutat “de cap per avall”.

Així ho mostra l’agosarat cartell de la festa major d’enguany (a sota, a la dreta), creat per Joan Fossas.  La imatge del cartell mostra l’ sky line de la ciutat, amb edificis emblemàtics, i els tres capgrossos, tot girat al revés i amb els tres colors de les tres colles de la Crida (vermell, negra i verd). “Són uns dies especials i així els hem de viure”, va explicar l’autor a la presentació que es va fer a l’Oficina de Turisme aquest dimecres. A l’acte també hi van assistir el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Joan López, i Lluís Casellas, en representació dels  membres de la Comissió de Festa Major.

La festa major d’enguany coincideix amb el Tricentenari i, a més, està a les portes del 2016, any en que Vic serà declarada Capital de la Cultura Catalana. Per tot plegat, López creu que la celebració ha de tenir un perfil propi que esclatarà, precisament, el 2016. Aquest perfil, segons el regidor de Cultura, s’hauria de definir pels següents trets: la capitalitat cultural catalana, des d’un àmbit nacional, la recuperació del patrimoni històric i la capacitat de mesclar tradició i innovació, tot, amanit amb una bona dosi de participació ciutadana.

En aquesta edició, una de les figures centrals serà la Vella, que enguany celebra 150 anys. L’aniversari se celebrarà el 27 de juny i inclourà la descoberta de l’escultura que s’ha creat en el seu honor a la plaça Gaudí.

La programació

Com a novetats de la programació, cal destacar la festa “Va parir tour”, de Ràdio Flaixbac, amb la intenció d’enganxar un públic més adolescent, tal com va explicar López. Tindrà lloc el 12 de juliol al Parc dels Estudis i comptarà amb la presència de Carles Pérez, Carles Roca, Andreu Presas, el Becari i el Gran German. També apuntar que la colla dels Sagals d’Osona i els geganters obriran els seus respectius assajos al públic, i que el 28 de juny la festa de gegants i grallers es traslladarà al Nadal, un zona on habitualment no s’hi celebren gaires actes.

Pel que fa als concerts a la plaça Major, aquest any n’hi haurà dos, de gran nivell: el 3 de juliol, Txarango presentarà el seu nou disc “Som riu”; i l’endemà, la banda Obeses farà el mateix amb el seu segon treball, “Zel”.

Un dels plats forts de la programació tornarà a ser la Crida, que es farà el dissabte 28 de juny. Arrencarà a les set de la tarda amb rues liderades pel seu cap de colla des de diferents punts de la ciutat i el punt d’unió serà la plaça de la Catedral a les 21:15 h. En aquest indret, es farà un sopar popular, un concert de xarangues i la Crida, que anirà a càrrec de Ventall teatre i que tindrà com a protagonistes “personatges molt coneguts de la ciutat”, segons Casellas.

La gimcana guarra, l'any passat. Foto: Víctor Castelo

Els actes de la diada de Sant Miquel, el 5 de juliol, arrencaran a les deu del matí a la plaça del Pes, amb el ball dels gegants i els caps de llúpia. Després, es farà el tradicional seguici de l’Ajuntament de Vic fins a la catedral on se celebrarà l’ofici de la festa major i, tot seguit, el ball de l’Àliga i de gegants. Casellas va apuntar que aquest any s’estrenaria nou bestiari. La celebració de Sant Miquel s’escau en dissabte, pel que tot fa preveure una major assistència als actes que en edicions anteriors.

Un altre dels dies que s’hauran d’apuntar al calendari és el diumenge 6 de juliol. A les sis de la tarda tindrà lloc la Xurriacada a la plaça Major, on la cultura tradicional i popular esdevindrà la veritable protagonista. Hi participaran unes 40 colles vingudes d’arreu dels Països Catalans. A més, el matí se celebrarà la tradicional trobada castellera, on els Sagals d’Osona hi han posat moltes expectatives. La colla carbassa pretén descarregar, 10 anys després, la torre de 8 amb folre.

Completaran la programació, entre d’altres, la cantada d’havaneres, la cronoescalada ciclista, el concert a la plaça de la Principal de la Bisbal, l’arribada de la Flama del Canigó, la gimcana guarra, el correfoc, circ, teatre, visites guiades, exposicions, les Barrakes i la conferència balmesiana (que enguany anirà a càrrec de Francesc Codina). La Contracrida i el tradicional castell de focs posaran punt i final a la programació.

El pressupost de la festa major 2014 és aproximadament de 90.000 euros, una xifra un xic més elevada que l’any anterior, que es va situar en 75.000 euros.  López ha qualificat el pressupost com auster i en la línia de contenció de despeses de l’actual equip de govern.

Programa de la festa major (PDF)
 


Actes centrals de festa major, l'any passat. Foto: Josep Maria Costa
---------------------
Galeries de fotos:

2013
-Castell de focs
-La Cridòria
-Trobada castellera
-Gimcana Guarra 1
-Gimcana Guarra 2
-Birranostrum
-Concert de l'Orquestra Maravella
- Diada de Sant Miquel
- Nit de versions
-Acció Negra
-Acció Verda
-Acció Vermella
-Correfoc
- La Xurriacada
-La Crida
-Havaneres amb Els Pescadors de l'Escala
- Shopping Night & Day al carrer Manlleu
-Concert infantil amb The Penguins
-Escamot de la colla dels verds

2012
-
Concert de Rosa Luxemburg
-La Cridòria
-Concert: Els Bonobos, Kòdol i Brams
-Ball de Tornaboda
-Concurs de Colles Sardanistes
-Gimcana Guarra
-Birranostrum
-Concert de La Principal de la Bisbal
- Diada de Sant Miquel
-Quatre Barres en concert
-Concert de vigília
-Cercavila de Gegants
-Concert de La Lloca i Miquel del Roig
-La Xurriacada
-Diada castellera
-La Crida
- Inauguració de l'exposició dels capgrossos

2011
-Focs artificials
-la Contracrida
-Concurs de colles sardanistes
-Concert de la Principal de la Bisbal
- Diada de Sant Miquel
- Concert d'Obrint Pas
-Cercavila de gegants
-Correfoc
- Festa de la Cultura Popular
-Jornada castellera
-La Crida
-Birranostrum

2010
- Sarau d'estiu
- Castell de focs
- Contracrida
- Ball de Tornaboda
- Concurs de Colles Sardanistes
- Concert de gralla
- La Principal de la Bisbal
- Diada de Sant Miquel dels Sants
- Els Pets
- Correfoc
- Trobada de xarangues
- Trobada castellera
- Tribut a Sau
- Jocs Bésties
- Crida a les festes
- Birranostrum
- Urbedansa

2009
- Castell de focs
- Ball de tornaboda
- 84è concurs sardanista
- Gimcana dels Sagals d'Osona
- Ball de gralles

- Concert de la Principal de la Bisbal
- Diada de Sant Miquel
- Actuació castellera

- Baixada de carretons
- Concert de Gossos
- Balls de ciutat
- Nit clònica
- Birranostrum

- Urbedansa

2008
- Torbada castellera
- Diada de Sant Miquel dels Sants

2007
- Dinar Popular
- Correfoc
- Concert de Lucrecia
- Diada de Sant Miquel dels Sants
- Concert i ball amb la Principal de la Bisbal

2006
- Festa Major

2005
- Festa Major

2004
- Castell de focs
Castell de focs. Foto: Joan Parera

Arxivat a