El dèficit fiscal de Vic amb l'Estat espanyol és de 91 milions d'euros

L’economista David Ros ofereix una xerrada del cicle “Cap a la independència”

Redacció Osona.com
16 de juny del 2014
Jordi Ros, ’auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu de Vic.
Jordi Ros, ’auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu de Vic. | ANC Vic
David Ros, a l' ’auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu de Vic. Foto: ANC Vic

La xerrada econòmica que va oferir divendres David Ros, coordinador de la sectorial Economistes per la Independència, en el marc del cicle “Cap a la independència” a Vic, va presentar interessants dades, arran de la publicació de les balances fiscals per part del conseller Andreu Mas-Colell. Tenint en compte que el dèficit fiscal català supera els 15.000 milions d’euros, Vic envia cada any 91 milions d’euros a Madrid que després no tornen. Això són 2.200 euros per vigatà.

Per entendre què suposen tants milions de dèficit fiscal, Ros va assegurar que aquests 91 milions “permetrien fer un desdoblament i mig de la línia de tren Vic-Montcada cada any”, ja que el projecte està pressupostat en 60 milions d’euros. O una altra equivalència: són dues vegades el pressupost anual de l’Ajuntament de Vic.

Davant la cinquantena de persones que omplien l’auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, Ros va advertir que les balances fiscals “afecten tant les retallades en serveis com les infraestructures, que són vitals per a algú que viu a Vic”. En referència al corredor mediterrani, que suposaria una via d’accés molt important a Europa i que no és una prioritat per al govern espanyol, que aposta pel corredor central, Ros va avisar que “si es tingués seny, les comunicacions i les infraestructures s’haurien de mimar”. I va criticar la “disbauxa” que s’ha fet en determinades obres. Troba incomprensible que Espanya sigui el segon país del món amb més quilòmetres d’alta velocitat, només després de la Xina. “Foment i Renfe necessitaran 67 anys per amortitzar l’actual xarxa d’AVE”, va exclamar-se Ros.

Finalment, l’economista va sentenciar, convençut, que “el nou estat català és viable econòmicament, perquè ho és l’economia catalana” i ho va demostrar, per exemple, amb el PIB per càpita. És de 28.000 euros, per sobre de la mitjana espanyola i europea.

El cicle “Cap a la independència”, promogut per l’ANC de Vic, es tancarà el proper divendres, dia 20 de juny, amb una xerrada de Josep M. Reniu, politòleg i membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional. Parlarà sobre "El procés polític de construcció de l'estat català", a partir de les vuit del vespre a l’auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu de Vic (Rbla. Hospital, 11).
Arxivat a