La UVic-UCC treballarà per millorar l'acompanyament de les persones en la seva defunció

La universitat signa un conveni amb Grup Mémora, companyia líder funerària, en el marc de la presa de decisions anticipades

Redacció Osona.com
12 de juny del 2014
Presentació del conveni entre el Grup Mémora i la càtedra d’Atenció i Cures Pal·liatives Foto: UVic-UCC

La càtedra d’Atenció i Cures Pal·liatives /UVic/ICO/CCOMS i el Grup Mémora , companyia líder del sector funerari a Espanya i Portugal, han signat un acord de col·laboració amb l’objectiu de dissenyar un pla d’activitats formatives i de recerca en el marc de la presa de decisions anticipades (PDA) a Catalunya i a tot l’Estat espanyol. El conveni ha estat signat per Jordi Montaña, rector de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), i Eduard Vidal, vicepresident del Grup Mémora. L’acte de presentació ha comptat amb la presència del doctor Carles Constante, director general de Planificació i recerca en Salut del Departament de Salut; el doctor Albert Ledesma, director del Pla Interdepartamental d’Atenció i Interacció Social de la Generalitat; el doctor Xavier Gómez, director de la càtedra de Cures Pal·liatives; i el doctor Josep Arimany, regidor de Ciutat del Coneixement.

La PDA és un dels elements innovadors que comencen a introduir-se en els programes de prevenció i atenció a les persones amb malalties cròniques. S’entén com a PDA el procés d’avaluació de valors i preferències dels pacients, la definició d’objectius i mètodes terapèutics, seguit de la identificació d’escenaris a mig i a llarg termini, que permetin adoptar decisions de manera anticipada per a situacions previsibles, com la defunció. La preparació dels aspectes funeraris és un dels elements que es poden integrar en el procés de PDA.

La dificultat més rellevant en la implementació de PDA és la manca de formació dels professionals, de protocol·lització, i de recerca en aquest àmbit relativament desconegut al nostre entorn, i també per les dificultats d’acceptació de pacients i famílies.

Aquests objectius es portaran a terme, segons l’acord, a partir d’un seguit d’accions conjuntes entre la càtedra i Grup Mémora i que es concreten en el disseny del protocol de la PDA, disseny d’accions formatives i elaboració de material docent, programació de les accions de presentació i consens, i disseny i realització d’un estudi d’efectivitat de la PDA.

Col·laboració pública i privada

Montaña ha valorat molt positivament aquesta iniciativa que uneix les voluntats de col·laboració de tres àmbits: la universitat, l’empresa privada i l’administració pública, per dignificar el procés de final de vida. Per al seva banda, Arimany, també ha manifestat la importància del mecenatge de la recerca que fa Grup Mémora, en un moment clau per a la UVic-UCC, que vol oferir estudis de Medicina en un futur proper.

Grup Mémora desenvolupa un conjunt d’activitats per millorar la qualitat de la seva oferta, tant des del punt de vista qualitatiu en serveis a l’entorn dels serveis específicament funeraris com d’intervenció precoç i posterior, atenció a les famílies, i amb un interès especial en la col·laboració amb professionals de l’àmbit sanitari.

Gómez Batiste, director de la Càtedra de Cures pal.liatives, ha explicat el conveni té com a objectiu millorar la qualitat assistencial pal·liativa de les persones amb malalties avançades en el context del Programa per a la Prevenció i Atenció de persones amb Malalties Cròniques de la Generalitat de Catalunya, a partir del coneixement i la pràctica de la presa de decisions avançades. Aquest programa, tal i com ha argumentat el seu màxim responsable, Albert Ledesma, ha de contribuir a la transformació del model assistencial cap a una millora qualitativa en l’atenció a les persones. En aquest sentit, Constante, també ha recalcat que la societat reclama una nova manera d’atenció, per la qual cosa que cal bons nivells d’informació i formació, rutes assistencials eficients i també l’empoderament del ciutadà-pacient, per tal que sigui l’agent de les seves pròpies decisions.

L’Aula Gent Gran d’Osona i els estudiants de l’Institut Jaume Callís

L’Aula Gent Gran d’Osona participarà amb la càtedra d’Atenció i Cures Pal·liatives en el disseny, posada en marxa i avaluació del Projecte de PDA de Catalunya. Concretament, se’ls proposarà de participar-hi com a societat civil, amb una enquesta d’aspectes que es considerin essencials per al model i se’ls demanarà de participar en la difusió del projecte i en l’avaluació de l’impacte que pugui tenir.

Cada vegada hi ha més persones que pateixen malalties cròniques, sigui per l’envelliment o bé per la millora de la supervivència a malalties. També hi ha un canvi rellevant en el paper del pacient, que cada cop és més actiu en la presa decisions que l’afecten. Aquest canvi de protagonisme es deu a la progressiva responsabilització i també al pas d’un model paternalista cap a un altre en què les persones són les protagonistes de les pròpies decisions. L’elaboració del testament vital, n’és un dels exemples.

Sobre Grup Mémora

Grup Mémora és el primer grup a Espanya i Portugal de serveis funeraris, tanatoris, crematoris i gestió de cementiris. Realitza més de 46.000 serveis funeraris i 16.000 incineracions, i més de 41.000 famílies ocupen anualment les seves sales de vetlla a Espanya i Portugal.  A tot Espanya, el grup gestiona, a través de més de 1.200 professionals i 130 empreses funeràries, 125 tanatoris, 26 crematoris i 23 cementiris, oferint servei a nivell local amb solucions nacionals i visió internacional.

Grup Mémora, a través de Servilusa, lidera també el sector funerari a Portugal. El grup ha estat pioner en la construcció dels primers tanatoris i crematoris a Elvas i Figueira da Foz. Servilusa  realitza més de 5.500 serveis i compta amb 300 treballadors.

Segons Eduard Vidal, vicepresident de Grup Mémora, la signatura del conveni suposa un pas important cap a l’acompanyament de les persones abans, durant i després de la defunció i la inclusió dels serveis funeraris en la PDA milloren la qualitat assistencial.
Arxivat a