Una sentència empara el pagament de les quotes de l'AMI per part dels ajuntaments

Una jutgessa afirma que Mont-ras té tot el dret a associar-se a l'Associació de Municipis per la Independència | Manlleu, Vic i les Masies de Voltregà han estat denunciats pel govern espanyol

Salvador Cot / Pere Pratdesaba
11 de juny del 2014
L'assemblea constituent de l'AMI, a Vic, amb Josep M. Vila d'Abadal.Foto: Adrià Costa

"Es tracta d'una actuació exercitada per la Delegació del Govern a Catalunya amb la finalitat última d'entorpir o dificultar mitjançant una utilització esbiaixada dels tribunals de justícia la voluntat municipal amb vista a la seva participació en una determinada associació i al pagament de les seves quotes", afirma la sentència del Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Girona. Amb aquesta contundència, la jutgessa, Ramona Guitart, desestima el recurs de la Delegació del Govern a Catalunya contra l'Ajuntament de Mont-ras (Baix Empordà) per haver-se integrat a l'Associaciació de Municipis per la Independència (AMI) i, en conseqüència, pagar-ne la quota.

En aquest sentit, la sentència destaca que els 262 euros que paga l'Ajuntament "representa un miserable 0,017 per cent del pressupost municipal" i afegeix que "resulta sorprenent que impugni precisament aquest pagament del pressupost municipal i no ho faci en relació amb la multitud d'activitats que organitza l'Ajuntament". I, tot seguit, cita un llistat d'activitats que van del solfeig a les puntes de coixí, passant pel Pilates, el pessebrisme i les sevillanes.

Aquesta és la primera sentència favorable sobre les quotes de l'AMI, en una nova croada de la delegada del govern a Catalunya , Maria de los Llanos de Luna, que ja ha denunciat un total de 31 ajuntaments arreu del país . Entre aquests n'hi ha tres d'osonencs: Manlleu, les Masies de Voltregà i Vic . L'Ajuntament de la capital d'Osona va ser el segon de Catalunya en rebre la notificació (el primer va ser Caldes de Montbui), una urgència que a ningú se li escapa que té alguna cosa a veure amb el seu alcalde, Josep M. Vila d'Abadal, que és alhora president de l'AMI.

La sentència de Mont-ras, precisament, arriba poques setmanes després que un altre jutjat tombés la quota que un altre ajuntament gironí, el de Garriguella (Baix Empordà) paga a l'AMI i donés la raó a Llanos de Luna.

Tots els 51 municipis d'Osona estan adherits a l'AMI i paguen la conseqüent quota. A més, també en són socis el Consorci del Lluçanès i el Consell Comarcal d'Osona.

Acció legítima

Seguint amb Mont-ras, la sentència també subratlla la legitimitat de l'acció del consistori: "Tenint en compte que els ajuntaments són ens de caràcter polític (...) tenint també en compte que la societat catalana està immersa en un procés sobiranista (...) gens més lògic i natural que els municipis que per raons polítiques estimin desitjable el procés sobiranista actuïn conjuntament".

La sentència també ordena que sigui la Delegació del Govern a Catalunya qui pagui les costes del procediment.
Arxivat a