Els ballets animen un Aplec de la Rosa de Tona d'aniversari

La festa ha coincidit enguany amb el 70è aniversari de l'Esbart Dansaire Castell de Tona | Salvador Esteve, president de la Diputació de Barcelona, ha fet la crida

Redacció Osona.com
10 de juny del 2014
Els ballets a la plaça Major, aquest dilluns
Els ballets a la plaça Major, aquest dilluns | Adrià Costa
L'Aplec de la Rosa a Lurdes i al Castell, aquest dilluns a Tona. Foto: Adrià Costa

Tona ha celebrat aquest aquest diumenge i dilluns el 72è Aplec de la Rosa a Lurdes i al Castell. La programació ha mantingut la majoria dels actes, ja tradicionals i plenament consolidats.

Aquest any, com a roseraire major, els nois de l'Esbart han escollit Berta Masramon López Puig, i com a traginer major, una imatge típica de l'Aplec de Tona que s'havia perdut i enguany es consolida després que l'any passat es recuperés, Guillem Puigdomènech Clot.

Els actes van començar el diumenge a la sala de la Canal, on es va fer la proclamació de la roseraire major i el traginer, seguit de la crida de l'Aplec, que enguany va anar a càrrec del president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve. El "cridaner" es va reunir primer a la seu de l'Ajuntament amb l'alcalde, Josep Salom, i va signar al llibre d'honor municipal. Ja a la sala La Canal, després de ser presentat pel traginer major de l'Aplec de l'any passat, Pol Puigdomènech, Esteve es va definir com “un home compromès amb el país i també un home amb fe”, aspectes que ha viscut, “com tants altres catalans en l'associacionisme, en el ric teixit d'entitats que han permès la continuïtat nacional de Catalunya". Fidelitat a la identitat i capacitat d'obrir nous camins van ser els pilars de la crida d'Esteve, que també va felicitar l'Esbart Dansaire Castell de Tona pel seu 70è aniversari i va lloar el conglomerat de manifestacions de cultura popular que aglutina l'Aplec de la Rosa.

A la tarda, a la plaça Major del poble, es van fer les sardanes i, un cop acabades, a partir de dos quarts de set va tenir lloc la gran cavalcada de carrosses en honor a la roserarie d'enguany amb la participació dels bastoners, grallers, gegants i capgrossos de Tona. Les carrosses van deixar tots els ballarins un altre cop a la sala de la Canal on es va fer el ball i la festa.

A la nit, es van encendre les grans fogueres al puig del Castell de Tona per anunciar a tota la Plana que havia començat l'Aplec. Enguany, el vent va escampar el foc i van haver d’intervenir els Bombers, que van fer pujar una dotació al cim del castell. Finalment, es van cremar uns 150 metres quadrats de matolls i tot va quedar en un ensurt per als organitzadors.
 
El dilluns es va iniciar amb la tradicional missa, la benedicció de les roses, el repartiment d'aquestes un cop beneïdes i el cant dels goigs. A migdia, però, la dansa va tornar a ser la gran protagonista amb el recital de ballets a la plaça Major. A la tarda, al pla del castell, es va cloure el 72è Aplec amb l'Aplec de Sardanes, que va comptar amb les cobles Sant Jordi - Ciutat de Barcelona, Canigó i Baix Llobregat.

Programa d'actes de l'Aplec de la Rosa


Galeries de fotos:
- 2014 (Adrià Costa)
- 2013 (Adrià Costa)
- 2012 (Adrià Costa)
-2011 (Xevi Mas)
- 2010 (Xevi Mas)
- 2009 (Lurdes López)
- 2008 (Osona.com)
- 2008 (Adrià Costa)

Salvador Esteve, president de la Diputació de Barcelona, sortint de l'ermita de Lurdes. Foto: Adrià Costa
Arxivat a