La pacificació del trànsit treu a la llum les tensions entre CiU i ERC a Vic

El portaveu republicà Joan Ballana s’absté en un votació sobre les càmeres de control per accedir al nucli antic i l’Eixample Morató | L’alcalde pronostica un final de legislatura complicat

Pere Pratdesaba
03 de juny del 2014
Joan Ballana parlant amb Josep Arimany, al ple d'aquest dilluns. Foto: Adrià Costa

La proximitat de les eleccions municipals està condicionant la política municipal a l’Ajuntament de Vic. Ja no hi ha concessions i tothom mostra les seves cartes. Ahir es va evidenciar al ple municipal, on l’equip de govern, format per ERC i CiU, va treure a la llum les seves tensions internes. L’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, va arribar a insinuar que hi hauria problemes per arribar a la fi de la legislatura: “No sé com s’acabarà”.

Tot va esclatar en un punt que, d’entrada, semblava inofensiu. S’havia d’aprovar un expedient de modificacions de crèdits del pressupost de 2014, en el qual s’hi va incloure una partida de 150.000 euros per a la compra de càmeres de control a l’accés al nucli antic i a l’Eixample Morató, en el marc delprojecte de pacificació del trànsit que es vol implantar en aquestes dues zones . El punt es va aprovar amb els vots a favor de CiU, ICV-EUiA i PSC. Es van abstenir ERC, SI, PxC i els nous regidors no adscrits (Marta Riera i Josep Anglada) . La CUP hi va votar en contra.

L’abstenció del portaveu d’ERC Joan Ballana (Joan López no va assistir al ple) va sorprendre a CiU i va irritar a l’alcalde: “No crec que sigui adient en un punt tan important com aquest que un grup de l’equip de govern s’abstingui”. La postura inicial d’ERC, tal com explicar Ballana, era fins i tot en contra, però en una conversa pocs minuts abans del ple, on l’alcalde va assegurar que faria una nova proposta per a l’Eixample Morató, va fer variar el vot a l’abstenció.

L’Ajuntament de Vic, amb l’alcalde al capdavant, vol accelerar el projecte de pacificació del trànsit al nucli antic i a l’Eixample Morató, que preveu la retirada dels vehicles i l’accés restringit als propis veïns i a les operacions de càrrega i descàrrega.  Per tal de controlar l’accés dels cotxes, s’instal·laran càmeres de vigilància.

Aquest és un projecte que sempre ha defensat amb fermesa l’alcalde, tal com ha manifestat en diverses ocasions. La seva intenció era aplicar-lo abans d’acabar la legislatura, una opció que mai ha acabat d’agradar a Joan Ballana, candidat d’ERC a les properes eleccions municipals, que creu que si es fa una patinada es podria hipotecar la propera legislatura. A part del cost electoral que podria suposar, en uns comicis on els republicans hi tenen posades moltes expectatives.

Ara, ja amb les eleccions a la cantonada, els partits deixen aparcats els pactes i mostren tot el seu potencial. Ballana està d’acord amb el projecte al nucli antic però creu que s’ha de modificar a l’Eixample Morató. “Cal una restricció severa del trànsit, però s’ha de compaginar amb els usos dels veïns i comerciants”,  va apuntar.

Al ple, Xavier Tornafoch, portaveu d’ICV-EUiA, va qualificar el debat d’”electoralista” i va lamentar que s’hagués iniciat ja la campanya a les municipals. Jacint Raurell (PSC), per la seva banda, va anar més enllà i va demanar un debat futur sobre la vianalització “sense restriccions ni turbulències polítiques entre l’equip de govern i els seus socis”.

El ple, en directe via Twitter (PDF)


Josep Maria Vila d`Abadal i Josep Rafús, al ple d'aquest dilluns. Foto: Adrià Costa
Arxivat a