El ple de Vic aprova ampliar els horaris i rebaixar les tarifes a la zona taronja

L’Ajuntament arriba a un acord amb la Universitat de Vic per tal de facilitar l’ocupació de l’aparcament | El consistori aprova tres mocions de la CUP, SI i ICV-EUiA

Pere Pratdesaba
03 de juny del 2014
La zona taronja del carrer Miramarges, aquest dilluns
La zona taronja del carrer Miramarges, aquest dilluns | Adrià Costa
La zona taronja del carrer Miramarges, aquest dilluns. Foto: Adrià Costa

El ple de l’Ajuntament de Vic, reunit ahir en sessió ordinària, va aprovar modificar l’ordenança fiscal número 17 de l’exercici 2014 per tal de potenciar l’ocupació de la zona taronja d’aparcament al carrer Miramarges, al davant de la Universitat de Vic. La proposta es va aprovar amb els vots a favor de tots els partits menys la CUP, que es va posicionar en contra, i els tres regidors de PxC, que es van abstenir.

Toni Serrat (CiU), regidor d’Economia, Serveis i Urbanisme, va explicar que s’havia arribat a un acord amb la UVic sobre la zona taronja, ampliant horaris de la zona d’estacionament fins a 10 hores i amb tarifes més reduïdes. Les noves tarifes s’aplicaran als vehicles que disposin d’un distintiu que els atorgarà la mateixa universitat, adreçat a estudiants i personal del centre. Per als altres vehicles, s’aplicaran les tarifes actuals. El regidor va defensar que la mesura no tenia una finalitat recaptatòria sinó dissuasòria.

Les noves tarifes van dels 20 cèntims per un mínim de 30 minuts a l’euro per set hores, que es converteixen en 10 si comptem les tres del migdia que no són de pagament (d’una a quatre). Les hores no són acumulables d’un dia per l’altre i s’ha de treure tiquet nou. Les tarifes anteriors (i encara les actuals per als vehicles sense distintiu) eren d’1,5 euros per quatre hores, ampliables a set pel migdia. Una xifra encara molt inferior a la zona blava, on ja es paguen 1,4 euros per un màxim d’una hora i mitja.

Intervenció de Nil Puigivila. Foto: Adrià Costa
Anna Erra, Josep Maria Vila d'Abadal i Josep Rafus. Foto: Adrià Costa  

El partit que es va mostrar més contrari a la proposta va ser la CUP, que sempre ha criticat la infrautilització d’aquesta zona d’aparcament. El seu portaveu, Nil Puigivila, va reclamar que es retirés la zona taronja al carrer Miramarges, ja que era un perjudici per als usuaris.

Càmeres, portaveus, manifestacions i joves a l’atur

El ple va estar marcat per les tensions entre l’equip de govern, a causa de les càmeres de control del trànsit al nucli antic i l’Eixample Morató, i també per la picabaralla entre els tres regidors de PxC i Marta Riera i Josep Anglada, aquests últims després de passar a ser regidors no adscrits. També, com a fet inusual, cal destacar que l’alcalde va aturar la sessió durant uns vint minuts, tal com li havien sol·licitat algunes formacions, perquè els regidors poguessin assistir a la manifestació per reclamar la república catalana a la plaça Major, un cop el rei Joan Carles va anunciar la seva abdicació.

Un dels punts destacats aprovats pel ple van ser les bases de subvencions a les empreses per contractar joves menors de 30 anys en  formació acadèmica de grau mig. Es tracta d’un acord amb 12 empreses i se subvencionaran llocs de treball amb una durada mínima de nou mesos, sis dels quals estaran subvencionats per l’Ajuntament de Vic. Aquest punt va ser aprovat amb el vot en contra de PxC.

El ple també va aprovar la cessió gratuïta d’ús de diferents espais de l’edifici La Central a Òmnium Cultural, la Penya Barcelonista i els Sagals d’Osona; una altre cessió gratuïta d’ús a favor de la Fundació Universitària Balmes d’uns espais de l’edifici municipal de la Farinera; el conveni entre l’Ajuntament de Vic i el centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya per al compartiment d’infraestructures de telecomunicacions; i el pagament de la part proporcional de la paga extraordinària meritada corresponent al mes de desembre de 2012 al personal de  l’Ajuntament de Vic (44 dies de la part proporcional corresponents al període anterior a l’entrada en vigor de la llei), entre d'altres. Per últim, es van fixar les dues festes laborals de caràcter local de lliure elecció per a cada municipi, que enguany a Vic seran el dijous 19 de març i el dilluns 25 de maig.

Pel que fa a les mocions, Josep Anglada, ja com a regidor no adscrit, va haver de retirar la primera moció en record de les víctimes del terrorisme, que havia presentat com a portaveu de PxC. El ple va rebutjar una moció de la CUP de suport al Teti de Barga, que s’enfronta a un judici on se li demanen cinc anys de presó per donar un calbot a un regidor del PP. El consistori va aprovar en canvi les altres tres mocions: una de la CUP contra el projecte de llei general de telecomunicacions, una altra d’ICV-EUiA perquè el subministrament de la llum en els equipaments municipals es faci amb distribuïdors d’energia verda, i una darrera de SI per prohibir el pas de camions pesants en trànsit pel nucli urbà.

El PLE, EN BREU

La CUP va demanar que no es construeixi la pota sud, amb una gran quantitat de veïns en contra. L'alcalde Jose M. Vila d’Abadal va dir que no es pot desestimar un projecte que no es coneix i que ha estat aprovat per unanimitat als plens de Vic, Sant Julià de Vilatorta i Santa Eugènia de Berga.

Vila d’Abadal desisteix en aquest mandat de parlar del nou ROM: “No sé si es donen les circumstàncies necessàries”.

Pilar Catalán i Joan Carles Fuentes. Foto: Adrià Costa
Ple de l'Ajuntament de Vic. Foto: Adrià Costa

La CUP demana que es revisi l’estudi d’espais habilitats per penjar cartells, ja que són “insuficients”.

Les rates es mengen aïllants del cable elèctric i provoquen talls de llum. “És difícil detectar-les”,  diu Toni Serrat.

A la Festa de la Primavera de la gent gran no hi va haver obsequi d’una planta per a les senyores, la qual cosa  va provocar algunes queixes. Sí que se’ls va entregar una tira amb unes fotos.

L’Escola d’Adults no es tanca però com que coincideix en molts àmbits amb l’oferta educativa de la Generalitat, n’hi farà de complement.

El conveni entre l’Ajuntament de Vic, la Diputació de Barcelona  i la Generalitat per finançar l’inici de la implantació de la recollida de residus porta a porta s’ha tornat a ajornar, però se signarà en els propers dies, assegura Toni Serrat.

La CUP ha fet un prec perquè es demanin explicacions a Interior per l’ampli desplegament de mossos en la concentració pacífica de Vic del passat divendres.

L’Ajuntament assumirà la gestió del Pla de Desenvolupament Comunitari del Remei, que està aturat

El ple, en directe via Twitter (PDF)


Arxivat a