Mil estels per minut

La matinada de divendres a dissabte es preveu una gran pluja d'estels si els núvols ho permeten

Redacció Osona.com
23 de maig del 2014
Es preveu una pluja d'estels a la matinada de divendres a dissabte.

La propera matinada es podrà observar, si els núvols no fan la guitza, una gran pluja d'estels. El cometa 209P/Linear, el passat 6 de maig, es trobava en el punt més proper de la seva òrbita a la Terra, fet que desembocarà ara amb una pluja que pot arribar a un miler per minut. De fet, els experts parlen més aviat de "tempesta" d’estels. El moment màxim serà entre les nou i les deu del matí; per tant, a Catalunya el millor moment per contemplar aquest espectacle del cel serà poc abans que surti el sol, és a dir, entre les 5 i les 6 hores de la matinada.

La nit estarà marcada per la presència de núvols que poden dificultar la visió d'aquest fenomen astronòmic. Tanmateix, no es preveu un cel cobert i, per tant, hi haurà escletxes de cel ras.

Com observar la «tempesta» d’estels

El radiant, el punt d’on sortiran els meteors (les restes del cometa), se situa a la constel·lació de Camelopardalis, molt a prop de l’Óssa Major i l’estrella polar, a la zona nord del cel, en una zona que sempre és visible envoltant l’estrella polar.

Per a una bona observació l’ideal seria situar-se fora dels nuclis urbans, on es pugui observar l’horitzó net i amb poca llum artificial. Un factor favorable afegit és que, aquesta nit de divendres a dissabte, la lluna es trobarà en fase minvant (23% il·luminada) i sortirà a les 4 de la matinada; per tant, no molestarà gaire, si més no les primeres hores.

Foto: Astroempordà.