La UVic-UCC investeix Henry Chesbrough com a Doctor Honoris Causa

“Cal saber els límits dels dogmes acceptats per establir noves teories i explicar l’evidència”, ha dit en la seva investidura el creador del concepte d’innovació oberta

Redacció Osona.com
22 de maig del 2014
Henry Chesbrough, amb el rector Jordi Montaña
Henry Chesbrough, amb el rector Jordi Montaña | Adrià Costa
Henry Chesbrough ha estat investit Doctor Honoris Causa per la UVic-UCC. Foto: Adrià Costa

L’Aula Magna de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha acollit aquest migdia l'acte solemne d’investidura del doctor Henry Chesbrough com a Doctor Honoris Causa, a proposta de la Facultat de d’Empresa i  Comunicació. Els mèrits que se li reconeixen amb aquesta investidura són “l’aportació a la innovació i l’emprenedoria a l’empresa, especialment a través del concepte d’innovació oberta”, segons els acords llegits per la secretària general, Carme Sanmartí, un cop començada la sessió. L’acte ha estat presidit pel rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, i ha comptat amb la presència del regidor de Ciutat del Coneixement de l’Ajuntament de Vic, Josep Arimany.

És la quarta vegada que la UVic-UCC concedeix una distinció d'aquest tipus. La primera va ser a l'escriptor Emili Teixidor, la segona al cardiòleg Valentí Fuster i la tercera, el passat mes de marc, a Federico Mayor Zaragoza.

Després de l’entrada solemne a l’Aula Magna de la comitiva acadèmica formada pels doctors de la UVic-UCC, el padrí del doctorand i degà de la Facultat d’Empresa i Comunicació, Xavier Ferràs, ha glossat la figura de Henry Chesbrough, del qual ha destacat la seva teoria sobre la idea d’innovació oberta  “que emergeix de realitats inqüestionables a partir de les quals sintetitza el nou paradigma de conversió del coneixement en creixement econòmic”.

Per al seva banda, el doctor Francesc Solé Parellada, catedràtic de la UPC i director del Parc UPC, ha estat l’encarregat de fer la laudatio del nou doctor, que s’ha referit a la seva obra acadèmica com a “suma d'idees útils que l’han portat a ser reconegut i a tenir prestigi entre els acadèmics i el món de l’empresa i de les organitzacions”. I ha afegit: “Tenim al davant un teòric de les ciències de la gestió que en la seva vida ha combinat la reflexió i l’acció”.

El discurs d’acceptació del doctor Chesbrough ha girat a l’entorn de la seva perspectiva de la innovació, estudiada des del punt de vista de la cerca d’anomalies. Segons Chesbrough, una anomalia és una constatació que entra en conflicte amb allò que segons la teoria s’hauria d’esperar i deixa al descobert els límits dels dogmes científics acceptats. Per això, Chesbrough considera que és “gràcies a l’acumulació de les anomalies que es pot establir una teoria nova que explica l’evidència”, base del concepte Open Innovation, del qual és precursor i principal referent. El doctor Chesbrough, també s'ha referit al fet que les PIME, més centrades a produir i vendre, s'obliden de buscar recursos d'innovació a les universitats o en altres partners, cosa que les faria més competitives.

En el torn de parlaments institucionals, Josep Arimany ha ressaltat l’important esforç de la UVic-UCC per interrelacionar universitat i l’empresa, esforç que, en el cas d’Osona, ha culminat en  l’agència per a l’emprenedora i la innovació, Creacció, impulsada pels ajuntaments de Vic de Manlleu, la UVic-UCC, el Consell Comarcal d’Osona, el Consell Empresarial d’Osona i la Cambra de Comerç.

Per últim, el rector Jordi Montaña ha qualificat aquest acte d’investidura com un pas més cap a la internacionalització i ha destacat que “al costat dels referents nacionals, és important també de tenir-ne de tot el món, i per això, hem incorporat el doctor Chesbrough com a Doctor Honoris Causa, per ser el màxim exponent mundial en l’àmbit de la innovació empresarial.”

La caplletra de l’artista Marina Berdalet

L’emblema que identifica el Doctorat Honoris Causa per la UVic-UCC del Dr. Henry Chesbrough és obra de l’artista Marina Berdalet. Consta d’una "H", la caplletra del nom de Henry Chesbrough, sobre traços de tinta xinesa que generen moviments expansius i que, alhora, teixeixen lligams en un ampli espai compartit on roten les lletres d’open innovation, una de les aportacions més influents de l’obra del professor.
 
Henry Chesbrough és director del Centre d’Innovació Oberta de la Haas School of Business de la Universitat de Berkeley (Califòrnia). És el pare del concepte " open innovation ", nou paradigma d’innovació industrial que han assimilat la major part de grans corporacions internacionals de tecnologia. És doctor en Direcció d’Empreses per la Universitat de Berkeley, MBA per Stanford, i ha estat professor de la Harvard Business School. Autor del best-seller “Open Innovation”, escollit millor llibre d’estratègia pel magazine Strategy and Business (2003), i “Open Business Models”, un dels 10 millors llibres d’innovació del món segons Businessweek (2006).
Arxivat a