Alguns pagesos osonencs ja donen per perduda la collita de cereal d'enguany

La manca d’aigua durant la primavera fa preveure una mala temporada de blat, ordi i colza

Pere Pratdesaba
28 de maig del 2014
Un camp de cereals a Manlleu, la passada setmana. Foto: Adrià Costa

L’escassetat de pluja a la primavera, durant els mesos d’abril i maig, ha passat factura als cultius de cereal de la comarca d’Osona. Els agricultors preveuen enguany una collita molt minsa que no arribarà ni de bon tros a la de l’any passat, que va ser força abundant.

Les perspectives a mig hivern eren bones, amb pluges generoses i amb unes temperatures que no havien estat excessivament baixes. El cereal a la comarca, però, precisava d’una mica d’aigua en el seu tram final per acabar de donar una bona embranzida. No ha estat així i l’espiga en alguns camps amb poc gruix de terra ja blanqueja i no ha acabat de créixer. “Només ens queda esperar. Sí en els últims dies cau una bona gotellada, podríem salvar una mica la collita, que seria normaleta. Si no, serà un mal any”, assegura Lluís Muntal, portaveu d’Unió de Pagesos a la comarca.

Els agricultors osonencs colliran el cereal -majoritàriament blat, ordi i colza- a finals de juny i principis de juliol. En alguns camps, a llocs com Tavèrnoles o Tona, alguns pagesos ja han donat per perduda la collita d'enguany i han optat per segar sense esperar que el gra es faci més gran i barrejar-lo amb la palla, que així és de més qualitat.

Una situació similar es dóna a la resta del país, on també estan pendents del cel. “A les zones altes  primerenques [on es va plantar a mitjans d’octubre o principis de novembre], com el Berguedà, encara hi pot haver una bona collita. En llocs baixos on s’ha plantat més tard, la collita no serà bona”, argumenta Santi Caudevilla, responsable del sector del cereal d’Unió de Pagesos.

En aquest context, i pel que fa a Osona, Caudevilla considera que alguns zones, com el Collsacabra o el Lluçanès, podrien tenir unes millors perspectives. “Podria ser, és una zona que vas més endarrerida i té un marge de temps més gran per les possibles pluges. S’haurà de veure”, comenta un escèptic Muntal.