Alpens, capital de la forja

Uns cent cinquanta artistes, dirigits per Enric Pla, construeixen la porta i la reixa de l’escola en el marc de la XII Trobada Internacional de Forjadors

Redacció Osona.com
19 de maig del 2014
La Trobada de Forjadors d'Alpens
La Trobada de Forjadors d'Alpens | J.M. Gutiérrez
Trobada de Forjadors d'Alpens. Foto: J.M. Gutiérrez

Alpens s'ha convertit aquest cap de setmana, del 16 al 18 de maig, en el punt de trobada de forjadors d'arreu de Catalunya, Espanya i d'altres indrets del món. La XII Trobada Internacional de Forjadors ha reunit prop de 150 artistes de la forja. La trobada, de caràcter biennal, s'ha dedicat engunay exclusivament a la forja i els actes de caràcter històric de la tradicional Fira del Jovent, com la recreació de la batalla d’Alpens, s'han deixat per a l’any que ve.

El moment culminant de la trobada va tenir lloc aquest diumenge a la tarda, amb la col·locació de l'obra conjunta, en aquest edició amb un component de caràcter pràctic. El grup de forjadors, dirigit per Enric Pla i alguns col·laboradors, va construir la porta de l'escola del poble i una part de la reixa, que estaven molt malmeses i s’havien de reformar.

Han estat tres dies de treballs intensos davant les fornals, fent tot d'elements que associem a l'aprenentatge: lletres, números, instruments musicals, elements naturals i artístics, jocs i somnis, tot allò que els nens aprenen pel pas de l'escola. 

Els alumnes de l'escola també han col·laborat i han elaborat un conte relacionat amb la forja d'Alpens que van representarar el dissabte a la nit.

A l'interior de la Fàbrica Vella hi ha hagut una exposició d'obres de forja dels artistes que venien a la trobada i també s’hi podien veure les obres del mestre Miquel Xirau, que ha dirigit el projecte col·lectiu en les tres edicions anteriors de la Trobada de Forjadors.

Els visitants que volien descobrir el patrimoni de la forja d'Alpens es van poder apuntar a la ruta guiada que es va fer dissabte al matí o a la proposta de Geocatxing que l’organització estrenava aquest any. L’entrega del premi Joan Prat de forja artística, parades i un sopar i un esmorzar popular van completar el programa.

Facebook dedicat a la forja d'Alpens  


Galeries de fotos:
- Trobada de forjadors d'Alpens (J.M. Gutiérrez)
- Fira i batalla d'Alpens, 2013  (Roger Baulenas)
Vermut d'època i batalla d'Alpens, 2012   (Adrià Costa)
- XI trobada de forjadors, 2012   (Adrià Costa)
- Fira i batalla d'Alpens, 2011 (diumenge) (Xevi Mas i Lurdes López)
- Fira del Jovent, 2011  (Xevi Mas i Lurdes López)
- Fira i batalla d'Alpens, 2010 (Xevi Mas)
- Trobada de forjadors i Fira del Jovent, 2010 (Adrià Costa)
- Trobada de forjadors, 2009 (Xevi Mas)
- Fira del Jovent 2008 (Lluçanès.com)