Un estudi fet a Osona millora el tractament d'una malaltia pulmonar crònica

Hi han participat 164 pacients de Manlleu i a Santa Eugènia de Berga

per Redacció Osona.com, 19 de maig de 2014 a les 10:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de maig de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un total de 164 pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) de les poblacions de Manlleu i de Santa Eugènia de Berga han participat en un estudi que ha permès millorar el tractament d’aquesta malaltia. El treball ha consistit a fer una classificació dels pacients segons el fenotip de la malaltia, descriure’n la gravetat clínica i analitzar el tractament farmacològic que reben.

D’aquesta manera, s’ha aconseguit un millor abordatge de l’MPOC a l’atenció primària, apostant per trobar un tractament individualitzat per a cada pacient. Els resultats de l’estudi permeten comprendre millor com es manifesta la malaltia en diferents circumstàncies i donar eines que ajudin els professionals en la seva presa de decisions.


Han dut a terme el treball set metges residents de l’especialitat de medicina familiar i comunitària i l’ha coordinat l’epidemiòleg de l’Hospital de Vic, Pere Roura. Dels 164 pacients participants, un 79% eren homes i la majoria presentaven la malaltia en una situació estable. El tractament més utilitzat entre els pacients (en un 42% dels casos) van ser els broncodilatadors de llarga durada amb corticoides inhalats. Els pacients tractats amb més de tres medicaments només representaven el 7,2% del total i eren els que tenien símptomes respiratoris més importants.

Els pacients participants a l’estudi s’han beneficiat directament dels resultats obtinguts, ja que se’ls ha adaptat el tractament a la seva situació concreta. L’anàlisi també ha permès als professionals de l’atenció primària conèixer millor quines són les diverses manifestacions de la malaltia i els tractaments més adequats. La classificació dels fenotips i l’estudi del tractament que es dóna ha de fer possible que es pugui abordar i modificar, si cal, el tractament d’aquests pacients en un futur.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Arxivat a:
Societat, estudi, malaltia, salut
Participació