Francesc Homs: «Verdaguer ens inspirà la idea de compromís amb la pàtria»

El conseller destaca la capacitat de Catalunya de tirar endavant tot i les dificultats i "bretolades" com la mutilació del Pi de les Tres Branques | L'alcalde Carles Baronet demana suport al seu homòleg de Calldetenes, en el conflicte de la bandera espanyola a l'Ajuntament

Redacció Osona.com
18 de maig del 2014
Francesc Homs, aquest diumenge a Folgueroles
Francesc Homs, aquest diumenge a Folgueroles | Josep M Costa
Francesc Homs a la Festa Verdaguer de Folguieroles, aquest diumenge. Foto: Josep Maria Costa

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha presidit aquest diumenge la 61a edició de la Festa Verdaguer de Folgueroles , actualment Quinzena Literària, que cada any commemora durant quinze dies el naixement del poeta català en aquesta localitat, el 17 de maig de 1845. El lema d'enguany de la celebració és " La Pàtria ", un poema escrit per Verdaguer el 1888. La festa va viure el dissabte un dels plats forts del programa, amb l' Arbre de Maig , que va comptar amb la presència de la consellera Neus Munté.

Durant el seu discurs, el conseller ha considerat que Verdaguer inspira als catalans "la idea romàntica del compromís amb la pàtria i amb els valors de la solidaritat i l'esforç". Homs ha destacat la capacitat del poble català de "ser indestructible" davant les dificultats i les "bretolades" com la mutilació del Pi de les Tres Branques.

L’alcalde de Folgueroles, Carles Baronet, ha presentat l’acte institucional. L’edil ha fet una defensa aferrissada de l’alcalde de Calldetenes, Marc Verdaguer, que s’arrisca a una sanció econòmica i una inhabilitació política si no accedeix a hissar la bandera espanyola a l’Ajuntament, tal com ha decretat una sentència judicial . Baronet, que ha qualificat Verdaguer com “una gran persona” que coneix des que era petit, ha reclamat a tots els ajuntaments d’Osona i del país es posin al seu costat. “Verdaguer no pot ser ell sol el primer alcalde que hagi de penjar la bandera espanyola”, ha argumentat. Baronet ha explicat que espera que el seu ajuntament sigui un dels propers a rebre una sentència semblant.

Pel que fa al conseller, durant el seu discurs d'inauguració, ha considerat que Verdaguer inspira als catalans "la idea romàntica del compromís amb la pàtria i amb els valors de la solidaritat i l'esforç", uns valors "patriòtics" que, "identifiquen el nostre país i la nostra pàtria".

Francesc Homs i Carles Baronet, aquest diumenge a Folgueroles Foto: Generalitat de Catalunya
 
El conseller ha insistit en la voluntat del poble català de perviure i n'ha destacat la capacitat de "ser indestructible" davant les dificultats i "bretolades" com la mutilació del Pi de les Tres Branques, l'arbre que ha esdevingut símbol de Catalunya especialment arran del poema que li va dedicar el poeta de Folgueroles. "Davant de cada amputació responem amb un somriure i amb una capacitat extraordinària de regenerar-nos. Així només es pot arribar a la conclusió que ens en sortirem", ha assegurat Homs, que també ha instat els catalans a assistir a l’Aplec del Pi de les Tres Branques, ja sigui a Berga o a Folgueroles, el tercer diumenge de juliol.
 
El conseller també ha volgut reconèixer "el compromís i la constància" dels veïns i de l'Ajuntament de Folgueroles amb l'organització de les festes en homenatge a Verdaguer. "És una de les festes literàries més antigues d'Europa, i això no és qualsevol cosa per un país com el nostre, que en termes quantitatius és petit, però que pot oferir en el terreny de la cultura expressions tan potents com Verdaguer i expressions de continuïtat en el temps com la que representa aquesta festa", ha subratllat.

Prèviament a la inauguració de la festa, el conseller ha visitat la Casa Museu Verdaguer, on ha signat el Llibre d’Honor, i ha assistit a la missa solemne que s’ha oficiat a la l’església parroquial de Santa Maria de Folgueroles. Posteriorment, ha participat en l’ofrena floral al monument en homenatge a Jacint Verdaguer a la plaça Major, on s’ha celebrat una representació del ballet de Folgueroles i altres danses. També hi han assistit l’alcalde Carles Baronet i el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca, entre altres autoritats.
 
  Galeries de fotos:La Festa de l`Arbre de Maig, aquest dissabte. Foto: Adrià Costa