Marta Rovira a l'acte d'ERC: «Votar el 9-N només depèn de nosaltres»

L'acte electoral dels republicans a Vic ha estat el primer en què s'han sentit amb convenciment els crits d'independència

Jordi Palmer
15 de maig del 2014
Marta Rovira, aquest dijous a Vic.
Marta Rovira, aquest dijous a Vic. | Adrià Costa
Terricabras i Rovira, aquest dijous a Vic Foto: Adrià Costa

Just a mitja campanya i jugant com a locals a la capital d'Osona, Josep Maria Terricabras i Marta Rovira han donat forma a l'acte més rodó i èpic de la campanya. Deixant enrere mítings desangelats, amb una sala Marià Vila d'Abadal de l'edifici del Sucre de Vic plena de gom a gom -unes tres-centes persones-, i amb un posat molt més combatiu i brillant, aquest ha estat el millor moment de la candidatura d'ERC, amb un Josep Maria Terricabras que, de manera insòlita, ha aconseguit arrencar moltes més riallades que aplaudiments al llarg del seu discurs, mentre que Marta Rovira, acabada de sortir de la perruqueria , ha fet una crida clara a votar com a via per assolir l'objectiu de la independència, el lema que ha estat corejat amb convicció al final de l'acte. També ha ajudat el bon muntatge musical, inexistent en altres actes i aquest cop jugant a favor de l'entusiasme i l'eufòria col·lectiva.

El candidat d'ERC-NECat-Catalunya Sí a les eleccions europees, Josep Maria Terricabras, ha obert foc mostrant el seu convenciment que Artur Mas “mantindrà el seu compromís amb el 9 de novembre” i afegint que “el procés no és de ningú, és del poble”, al temps que ha reclamat la voluntat de votar perquè “som majors d'edat”, per reclamar “un divorci pacífic amb Espanya, si pot ser, amable i carinyós”.

“Anem a la nostra. Som un poble de gent gran que ha decidit que ja n'hi ha prou”, ha assegurat el candidat, el qual ha advertit que no li preocupa “la reacció dels espanyols” perquè “no vindran amb els tancs, que això no és Síria”. “Al primer tanc que surti s'haurà acabat, ja serem independents, com a molt hi haurà l'Alejo amb un barret de paper i una escombra”, ha apuntat Terricabras entre les riallades i aplaudiments del públic.

Vídeo resum dels parlaments

Per la seva banda, la secretària general d'ERC, la vigatana Marta Rovira ha centrat el seu discurs en la necessitat d'assegurar una gran participació a les eleccions del 25 de maig, demanant un eufòric “50, 60 o 70 per cent de participació”, perquè aquestes eleccions arriben “en un moment històric on cal donar a Europa un missatge molt clar”, que no és altre que el que va presidir la històrica manifestació de la Diada Nacional del 2012, “Catalunya, nou Estat d'Europa”.

L'AVE, 'uns trens que no serveixen per a res'

Amb un parlament força crític cap a l'Estat espanyol, Rovira ha carregat contra el fet que s'hi paguen “les factures d'electricitat i les taxes d'internet més cares d'Europa”, i ha convertit l'eufòria espanyola per la construcció de línies de tren d'alta velocitat com a mostra d'inversions equivocades: “L'Estat espanyol és el segon país del món després de Xina en quilòmetres d'alta velocitat, digueu-me quants els agafeu per anar a treballar, perquè hem pagat 100.000 milions d'euros per fer aquests trens que no serveixen per res, que els agafen un 1 % dels ciutadans espanyols”.

Finalment, Rovira ha vinculat una votació massiva amb el desig d'independència, tot assegurant que votar el 9 de novembre “només depèn de nosaltres” i recordant que el millor aval per a això es aconseguir que, la nit del 25 de maig, “els euròcrates vegin una participació brutal a Catalunya”. “Nosaltres votarem perquè només depèn de nosaltres”, ha afirmat, però per recordar que “si volem votar el 9 de novembre el que hem de fer és votar el 25 de maig, perquè una gran votació el 25 de maig és la pressió més gran que podem fer per guanyar legitimitat de cara al 9 de novembre”. I l'acte ha acabat, aquest cop sí, amb crits d'in-inde-independència.

A l'acte també hi han intervingut Joan Ballana, candidat d’ERC a l'alcaldia de Vic; i Dolors Collell, presidenta del Consell de NECat.

Marta Rovira, aquest dijous a Vic. Foto: Adrià Costa
Arxivat a