Una sentència anul·la la moció de «territori lliure i sobirà» de Sant Julià

L'AMI i l'ACM donen suport als quatre municips catalans afectats

Redacció Osona.com
15 de maig del 2014
Joan Carles Rodríguez, a l'acte d'Arenys de Munt
Joan Carles Rodríguez, a l'acte d'Arenys de Munt | AMI
Joan Carles Rodríguez, a l'acte organitzat per l'AMI i l'ACM. Foto: AMI

L’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) han organitzat un acte de suport a favor dels quatre ajuntaments que han rebut recentment sentències contràries a l’aprovació, en els respectius plens municipals, d’una moció que els declarava “territori lliure i sobirà” i que ara han estat anul·lades. Entre aquests, hi ha Sant Julià de Vilatorta.

Aquests quatre dictàmens, emesos per diversos jutjats de primera instància,  responen a recursos interposats per la delegació del Govern espanyol a Catalunya contra les esmentades mocions. L’acte, que s’ha celebrat a l’ajuntament d’Arenys de Munt, ha comptat amb la presència del president de l’AMI, Josep M. Vila d’Abadal,  el president de l’ACM, Miquel Buch, i els alcaldes dels municipis afectats: Joan Rabasseda (Arenys de Munt), Jordi Solé (Caldes de Montbui), Carles Castro (El Bruc) i Joan Carles Rodríguez (Sant Julià de Vilatorta). Tots quatre batlles han anunciat que recorreran la sentència davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

L’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta va aprovar el 25 de setembre de 2012 una moció de caràcter sobiranista. A més de declarar el municipi "territori català lliure”, el text emplaçava el Parlament de Catalunya a assumir de forma unilateral la sobirania en un termini de dos mesos, davant la "greu situació" que patia el país. La iniciativa va rebre el suport unànime de tots els regidors del consistori (AVV, SI i CiU).

A Osona, la Delegació del Govern espanyol ha denunciat, a més de Sant Julià de Vilatorta, els municipis d’Espinelves, l’Esquirol-Santa Maria de Corcó, Santa Eugènia de Berga i Seva per aprovar mocions semblants. En aquest darrer cas, la causa ha estat desestimada pel Contenciós número 5 de Barcelona. Els altres continuen en tràmit judicial i encara no s’ha emès cap sentència.

“No entenem les quatre sentències. Els polítics estem aquí per canviar les coses. I canviar les coses vol dir canviar les lleis, per adaptar-les als canvis que experimenta la societat. I la societat catalana ha canviat. Vol que Catalunya esdevingui un estat independent i sobirà”, explica l'alcalde de Sant Julià de Vilatorta. Respecte la sentència adversa, ha valorat que "tant ens fa, que condemnin el que vulguin. Catalunya serà independent. I aquestes sentències seran revocades".

Per altra banda, Rodríguez ha aprofitat per anunciar que la Delegació del Govern a Catalunya  ha interposat un recurs contenciós administratiu contra l'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta per incompliment de la Llei de banderes, la qual obliga a fer onejar la bandera d’Espanya a l’edifici de l’Ajuntament. Des del consistori ja s’està treballant en la compareixença en el recurs com a part demandada.

Vint recursos desestimats

El president de l’ACM, Miquel Buch, ha encoratjat als quatre ajuntaments que han rebut la sentència a presentar recurs. “Donem ple suport als quatre ajuntaments i els que hi hagi. Els encoratgem a presentar recurs, nosaltres hi serem i els acompanyarem amb suport jurídic. Només han expressat lliurement la nostra manera de fer i pensar”. Buch ha manifestat també que “els ajuntaments fem un acord declaratiu de caràcter simbòlic, que és el que ens transmet la societat. Tirem endavant el dret a la llibertat d’expressió que està emparat a l’article 20 de la CE, en dret en la llibertat ideològica (art. 16 de la CE) i el dret fonamental de la participació política (art. 23 de la CE)".

Per Josep Maria Vila d’Abadal, l’acte s’ha celebrat per “expressar el rebuig a l’actitud de la Delegació del Govern de no respectar el dret a la voluntat dels ciutadans”, i ha denunciat la “persecució que està rebent el procés sobiranista i els municipis de l’AMI, i en aquest moment importantíssim en el què ens trobem, això no fa més que reafirmar-nos per seguir endavant”.

Les resolucions judicials entenen que la moció té un caràcter polític, però també jurídic, i que adopta decisions que excedeixen les competències que el consistori té atribuïdes, però contrasten amb altres 20 recursos en el mateix sentit que han estat desestimats o arxivats en primera instància presentats per l’advocacia de l’Estat contra els ajuntaments d'El Masnou, Prades, L'Aldea, Palau Sator, Torroella de Montgrí, Collbató, Corbera de Llobregat, Santa Pau, Celrà, Girona, Alella, Alcanar, Amposta, Àger, Fontcoberta, Campelles, Ribes de Freser, Ripoll, Hostalric, a més de l’esmentat de Seva.

Tota la informació del cas de Sant Julià de Vilatorta