Santa Eulàlia de Riuprimer recorda el Pacte dels Vigatans amb tres dies de festa

El concert dels Brams, plat fort d’una programació que inclou teatre, premis literaris i un dinar popular, entre d’altres propostes

Redacció Osona.com
13 de maig del 2014
L’Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer commemorarà aquest cap de setmana, del 16 al 18 de maig, el Pacte de Sant Sebastià, en el marc del Tricentenari i amb tot un seguit d’actes diversos. El plat fort arriba el dissabte amb el concert de Brams.

Els actes s’organitzen conjuntament amb l’Ajuntament de Vic i Òmnium Cultural d’Osona, i hi col·labora l’ANC Riuprimer, els Miquelets de Catalunya, Tona 78 Talia, El Cor de la Veu del Voltreganès, la colla sardanista Riallera, i es troben sota el paraigües de la Comissió 2014 d’Osona. En part, algunes activitats estan subvencionades pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través del catàleg d’actuacions del Tricentenari.

El bressol del Pacte dels Vigatans, amb l’ermita de Sant Sebastià com a centre neuràlgic i un dels 10 punts més importants de la Ruta 1714, ha apostat fort per commemorar el Tricentenari.

Així, el divendres a dos quarts de deu del vespre hi haurà la representació de l’obra “Lliures o morts”, a la Casa de Cultura, i amb entrada gratuïta. Les invitacions per a l’obra es podran recollir a l’Ajuntament de Riuprimer o al Punt Jove fins a esgotar les localitats. L'adaptació teatral es planteja com un monòleg durant el qual el coronel Ermengol Amill, governador del castell de Crotone (Regne de Nàpols) entre els anys 1730-1732 rep una carta de Viena, el contingut de la qual el corprèn i el convida a reflexionar sobre els episodis de la Guerra de Successió a Catalunya i les seves vivències personals. L'adaptació per al teatre és d'un dels autors de la novel·la, David de Montserrat, la direcció va a càrrec de Victor Muñoz, i l'actor del monòleg és David Planas.

Tràiler de ‘Lliures o morts’

El dissabte començarà amb una caminada teatralitzada a les set de la tarda a la plaça de la Rectoria. L’actor osonenc Pep Simon, caracteritzat com el personatge històric que convocà els vigatans a la reunió secreta del 17 de maig de 1705, recitarà cinc textos entre Santa Eulàlia de Riuprimer i Sant Sebastià, en una caminada d’uns 45 minuts de durada. A l’ermita, hi haurà parlaments, i s’encendrà la Flama del Pacte dels Vigatans, custodiada pel poble de Santa Eulàlia de Riuprimer fins al 10 de setembre, quan encén el Decret de Nova Planta al final de la Marxa dels Vigatans. Llavors, s’iniciarà una baixada de torxes encapçalada pels Miquelets de Catalunya, que culminarà a la pedra estelada de la independència, a l’entrada de Santa Eulàlia cap a les nou del vespre. Llavors hi haurà un darrer parlament i homenatge als vigatans i a Llorenç Tomàs, i una botifarrada al pavelló.

A dos quarts de dotze de la nit començaran els concerts, amb els manlleuencs Ressaka i els Brams, que presenten nou disc, “Anem tancant les portes a la por”, i amb un Titot que ha reservat alguna sorpresa especial per a l’ocasió. La gresca acabarà a les cinc del matí amb PD Music Vastard. Les entrades anticipades es poden comprar a l’Ajuntament de Santa Eulàlia, el Punt Jove, i el Bar Can Ton. A Vic es poden trobar a La Nyàmera, La Central i la Martolina Divina, i a Manlleu al Casal Boira Baixa per un preu popular de 6 euros. També es poden adquirir onlineo a taquilla per 8 euros.

Finalment, el diumenge hi haurà l’acte tradicional de commemoració del Pacte a l’ermita de Sant Sebastià. S’inicia a les deu del matí amb visites guiades a l’ermita i l'explicació del Pacte dels Vigatans a càrrec de Vic informadors. A partir de dos quarts de dotze, sardanes amb la Colla Riallera, i actuació dels Miquelets de Catalunya. A les dotze es lliuraran els Premis Literaris de Sant Sebastià, que enguany ja arriben a la seva desena edició i han comptat amb més dotació que mai. Es farà l’homenatge i les salves d’honor als prohoms vigatans, i diversos parlaments. Els himnes i la música li posaran el Cor de la Veu i l’incombustible Ramon Redorta de Malla, amb el sac de gemecs dels miquelets. A la una hi haurà una original posada en escena especial del Pacte dels Vigatans, jugant amb la nova museïtzació exterior de l’espai amb les 11 figures metàl·liques dels vigatans, a càrrec de Tona 78 Talia. I finalment, a les dues de la tarda, el dinar popular i, posteriorment, el concert de folk amb Toc de sons. Els tiquets s’han d’adquirir a Òmnium Osona al 93 889 31 19 o osona@omnium.cat fins al 16 de maig.

Cartell, amb tota la programació

Arxivat a