Centenars de voluntaris netegen els rius i rieres catalans

La jornada “Fem Dissabte” arriba a Vic i Torelló

'Fem Dissabte', a Torelló
'Fem Dissabte', a Torelló | Associació Hàbitats
Redacció Osona.com
10 de maig del 2014
Els voluntaris de 'Fem Dissabte', a Torelló Foto: Associació Hàbitats

Per vuitè any consecutiu, la jornada “Fem Dissabte”, organitzada per Associació Hàbitats, ha aplegat centenars de voluntaris per tal de recollir les deixalles dels rius i rieres de Catalunya. Les dades provisionals dels 18 municipis que han participant durant el matí d'aquest dissabte, 10 de maig, indiquen que s'han recollit més de sis tones de deixalles. A Osona, s’ha fet neteja a la Bardissa, a les confluència dels rius Ter i Ges, a Torelló, i al Gurri, a Vic.

La jornada té un marcat to educatiu i festiu, destacant la participació de moltes famílies. Alguns participants visiten per primer vegada ecosistemes fluvials que tenen molt a la vora, descobrint la seva bellesa i importància ecològica, mentre que d’altres repeteixen com a voluntaris any rere any molt satisfets pels resultats del seu esforç. En poc més de dues hores la quantitat de deixalles recollies és sorprenent i la millora dels trams netejats molt notable, expliquen els organitzadors.

Els voluntaris, a més de recollir totes les deixalles, les separen per tipus per facilitar-ne la gestió. En la major part dels municipis ha destacat la presència de plàstics i envasos als rius, mentre que en d’altres s’hi han trobat vidres per la presència de discoteques i bars de copes a prop del trams netejats. Tot i que menys habitual, encara és possible trobar andròmines voluminoses als espais fluvials. Enguany destaca una banyera d’hidromassatge, un matalàs, maletes, bidons d’oli i restes de vehicles i d’obres.

Les xifres encara poden variar, ja que al llarg de les properes setmanes la jornada "Fem Dissabte" se celebrarà a altres quatre municipis catalans.

L’edició del 2014 del Fem Dissabte coincideix amb la campanya "Let’s Clean Up Europe", que coordina la neteja de rius i rieres, boscos, platges i zones urbanes a tot Europa. "Aquestes campanyes són mostra de d’interès de la ciutadania per participar en la millora del medi. També posa de manifest que la presència de deixalles a l’entorn és encara un problema força habitual que només millorarà amb el compromís de tota la societat", diuen des de l'Associació Hàbitats.
Arxivat a