La «Pàtria» de Jacint Verdaguer lligarà la Quinzena literària a Folgueroles

Activitats de tota mena completen un programa que s'allargarà dos caps de setmana | Carme Forcadell, Francesc Homs i Joaquim Molas hi participaran

Roger Font
12 de maig del 2014
Presentació de la Quinzena Literària
Presentació de la Quinzena Literària | Adrià Costa
Presentació de la Quinzena Literària Verdaguer, aquest dijous a Folgueroles. Foto: Adrià Costa

El pati de la Casa-Museu Verdaguer va ser l’escenari escollit per presentar la 52a edició de la Quinzena Literària que se celebrarà a Folgueroles del 16 al 27 d’aquest mes de maig. Una quinzena d’activitats conformen un programa amb propostes de tots tipus i amb el llibre "Pàtria" com a fil conductor per tot el que signfica en un moment com l'actual.



Carles Baronet, alcalde de la població i patró de la Fundació Jacint Verdaguer (FJV), va engegar l’acte de presentació reclamanant un calendari de festes culturals comarcals, a més d’assegurar que segueixen “fidels a la cita, mantenint la seva implicació amb la cultura i la tradició”. 



La directora de Serveis Territorials de Cultura de la Catalunya Central i patrona de la FJV, M. Àngels Blasco, va voler deixar clar que des de les institucions se seguirà donant suport per tal que “Verdaguer segueixi sent el poeta de Folgueroles però també perquè aconsegueixi més notorietat fora de la comarca” i va agrair als Amics de Verdaguer la tasca feta perquè “sense ells, el poeta no estaria situat on és”.



Pel que fa al fil conductor de la Quinzena d’enguany, Blasco va remarcar que el llibre "Pàtria" de Verdaguer és molt encertat perquè “hem d’anar al passat per saber què volem ser en un futur”. També considera una bona elecció la representació de "La Pomerola" per Verdaguer Editorial i perquè és una "representació en un moment en què Verdaguer es troba arraconat de la societat".

Un encàrrec del catalanisme polític

Carme Torrents, directora de la FJV, va repassar les activitats posant l’èmfasi en el fet que "Pàtria" va ser un encàrrec que li va fer el catalanisme polític l’any 1886 per tal de construir uns símbols per a Catalunya. Un bon estudiós de tota aquesta mitologia és el professor universitari Magí Sunyer, que iniciarià la Quinzena amb una conferència, el divendres 16 de maig, titulada "Mitologia catalana i literatura". A aquesta se l’hi ha de sumar la presentació del llibre del catedràtic Joaquim Molas "Llegir Verdaguer", una antologia del poeta, l’endemà dissabte.

El mateix dissabte a les 21:30 hores també es podrà guadir d’uns dels plats forts d’aquest homenatge a Verdaguer: la representació de "La Pomerola". Una obra que va ser representada sense èxit als Jocs Florals i que mostra un dels moments foscos de la biografia del poeta folguerolenc. L’obra, coproduïda per L’Atlàntida i adaptada per Pep Paré, es representarà a La Fàbrica (C/ de la Font, 45).

D’entre les activitats, també destaca l’XIè Mercat del Llibre Vell de Poesia, que tindrà lloc diumenge al matí, moment també per al Concurs de Rams. El mateix diumenge al migidia,  hi haurà el Parlament d’homenatge a Verdaguer a càrrec del conseller de la Presidència Francesc Homs. A la tarda, prop de 70 alumnes l’Escola de Música de Vic faran diversos tastets amb instruments de vent.

La segona setmana, del 23 al 25 de maig, s’iniciarà amb una altra conferència, aquesta, titulada "De les cançons a al creació poètica. Un camí poc explorat en Verdaguer i Espriu", que anirà a càrrec de Jaume Ayats, musicòleg i director del Museu de Música de Barcelona, que ha realitzat un estudi sobre la cançó popular. El cor de dones Tornaveus il·lustrarà la xerrada d’Ayats.

El mateix diumenge al matí tindrà lloc la Caminada Verdagueriana per les Guilleries, que acabarà amb una lectura poètica i la inauguració de les Pedres esculpides per Evarist Dodas. Després d’aquest benvolguda, hi haurà els parlaments de l’alcalde de Folgueroles, Carles Baronet, i de la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell.

Pel que fa a les activitats portades per l’assocació Amics de Verdaguer, destaquen la tallada de l’arbre de maig a la Font Trobada el primer dissabte i que, com cada any, presideix les festes. Des de l’organització, Maria Homs “convida a tothom a participar-hi i a col·laborar”.

L’altra activitat del relleu generacional de la Fundació, que tindrà lloc el mateix dissabte, és Flors del Desvari. Aquesta, que arriba ja a la cinquena edició, consisteix en un festival d’improvitzacions poètiques i musicals en el que, segons Montse Caralt, “els protagonistes són poetes d’avui en dia i la poesia que s’hi recitarà, serà contemporània”. Com a complement, també hi haurà una mostra i venda de llibres d’editorials especialitzades en poesia.    

Tot amb tot, la Quinzena Literària d’homenatge a Verdaguer de Folgueroles gaudeix d’activitats per a tots els públics que tinguin un interès pel món i entorn per on es va relacionar el poeta i per la seva figura i obra en particular.

Programa d'actes de la Quinzena Literària

Aneu al web de Casa Museu Verdaguer






Galeries de fotos: