Amadeu Casellas relata en un llibre els seus 25 anys de presó

Joan Tardà, David Fernàndez i Gorka Ramos presentaran l’obra a Vic

Pere Pratdesaba
08 de maig del 2014
Amadeu Casellas i la seva advocada, Maite Hernández. Foto d'arxiu: ACN 

Amadeu Casellas ha escrit un llibre on relata alguns dels seus atracaments i la seva  posterior experiència a les presons. A l'obra, el convicte tonenc denuncia la vida que els reclusos porten a la presó, la reforma del Codi penal i la corrupció dels càrrecs polítics en el sistema carcerari.

El llibre porta per títol Reflejos de la sociedad. Crónicas de las cárceles de la democracia, i es presentarà el proper dijous, 15 de maig, al Museu de l’Art de la Pell de Vic, en un acte que començarà a les set de la tarda. La presentació comptarà amb tres pesos pesants, que acompanyaran Casellas: els diputats Joan Tardà (ERC) i David Fernàndez (CUP), i Gorka Ramos, de la CNT.

El llibre, segons explica Casellas, ha estat escrit per ell mateix, i el va començar a redactar l’any 2011. Va decidir explicar la seva experiència a petició d’algunes persones del seu entorn. L’obra surt amb un pròleg de la Universitat de Barcelona i un grup seu de suport, i una contraportada escrita per una advocada que ha seguit de prop el seu cas.

Casellas va sortir en llibertat el mes de març de 2011, després de protagonitzar una vaga de fam que va comptar amb el suport de col·lectius anarquistes i d'ajut als presos. Havia passat 24 anys a la garjola i va aconseguir que se li apliqués la doctrina del Tribunal Constitucional, existent des del 2008, que preveu computar els anys de presó preventiva com a condemna ferma. Tanmateix, mesos després  va ser condemnat a tres anys de presó per l'intent de la seva companya d'introduir droga a la presó i va haver de tornar a ingressar uns quants mesos, durant el 2012. Llavors li van aplicar el tercer grau. Des d'aquesta data està en llibertat i totalment “net”,  assegura.

El seu cas, però, no està  tancat i continua als tribunals. Segons Casellas, l’Estat li ha de pagar una indemnització que encara no ha fet efectiva, corresponent als cinc anys de més que va passar a la presó.
Arxivat a