El Voll-Damm Festival Jazz Vic ret homenatge a John Coltrane

Bugge Wesseltoft, Henrik Schwarz i Dan Berglund presenten una producció pròpia del certamen que recorda “A Love Suprem” | El programa arrenca dijous amb el pianista Marco Mezquida

Redacció Osona.com
07 de maig del 2014
Bugge Wesseltoft, Henrik Schwarz i Dan Berglund
Bugge Wesseltoft, Henrik Schwarz i Dan Berglund
El pianista Marco Mezquida, en una imatge promocional.

La 16a edició del Voll-Damm Festival Jazz Vic, que se celebra del 8 al 18 de maig, presenta “Revisiting John Coltrane’s A Love Supreme”, una producció pròpia internacional per celebrar el 50è aniversari de la gravació d’aquesta composició de Coltrane, a càrrec de tres pioners del jazz europeu i la música improvisada. Es tracta del trio format pel pianista noruec Bugge Wesseltoft, l’alemany Henrik Schwarz a la programació electrònica, i el contrabaixista suec Dan Berglund, que oferiran una experiència única a la Sala 2 Joaquim Maideu de L’Atlàntida, aquest dissabte 10 de maig.

L’any 1964, el saxofonista John Coltrane va comprondre “A Love Supreme”, una obra mestra que l’autor va gravar amb el seu quartet a l’estudi Van Gelder. L’organització del Festival vol commemorar els 50 anys d’aquesta composició de referència en l’evolució del jazz i que continua influint les noves generacions.

A més d’aquesta producció exclusiva, el Festival compta amb altres propostes destacades durant aquesta primera setmana. L’encarregat d’inaugurar la 16a edició, aquest dijous, serà el pianista, compositor i improvisador menorquí Marco Mezquida, amb la presentació del seu primer disc en solitari, “La hora fértil” (Whatabout Music, 2013) a La Jazz Cava (22 h). Un àlbum sorgit arran del concert en què també va obrir el Festival fa tres anys.

L’endemà, divendres, també a La Jazz Cava (23 h) AxisOrca –amb la clarinetista catalana Carola Ortiz i el bateria, guitarrista i productor francès Landy Gana- presentaran el seu darrer treball, “Axis” (Whatabout Music, 2013). El dissabte, es podrà assistir al concert del jove pianista de Prats de Lluçanès Sergi Costa (12 h), al concert vermut a càrrec de Gorg Trio (13 h) -que tornen al Festival per presentar el seu debut discogràfic-, i a la presentació del nou disc del guitarrista i compositor Roc Calvet (18 h), que porta per nom "A Strange Kind of Beauty", (Whatabout Music, 2013). Aquests tres concerts tindran lloc a l’escenari Voll-Damm, d’entrada gratuïta i amb servei de bar.

Diumenge, la Jazz Cava acollirà el concert de Hitabaldaäs (19 h), una formació nascuda a Badalona a mitjans dels anys 90 que viatja per les sonoritats del post-rock, el trip-hop i el nu-jazz, i que presentaran el seu segon disc, “It Must Be Stopped (Petit Indie, 2013).

El festival, impulsat per la Vic Bang Jazz Cava i l’Ajuntament de Vic comptarà amb 18 propostes jazzístiques d’avantguarda, que es podran veure entre el 8 i el 18 de maig. Tots els concerts es repartiran en tres espais : La Jazz Cava, l’Atlàntida i l’escenari Voll-Damm a la plaça del Carbó. Aquest últim també tindrà servei de bar durant tot el dia per tal d’acostar la música a tothom amb un esdeveniment obert i participatiu.

Fidel a la seva filosofia, el Voll-Damm Festival Jazz Vic segueix apostant tant per grups consolidats com per joves creadors del país. La iniciativa promou estils com el jazz, el swing, el latin, el pop, l’electrònica, el nu-jazz i el trip-hop, entre d’altres.

La meitat de propostes d’aquesta edició del Voll-Damm Festival Jazz Vic són gratuïtes, i la resta d’entrades van dels 5 als 22 euros. Les entrades ja són a la venda i es poden adquirir per Internet , a la Jazz Cava i a l’Atlàntida.

Actes complementaris

A més dels concerts, el Festival comptarà amb activitats complementàries, per tal de viure el jazz des de diferents vessants. Així, fins al 16 de maig es podrà visitar l’exposició “Jazz 13”, una mostra de fotografies realitzades per Mar Morey durant la passada edició del Festival. Fins al 18 de maig, també es podrà consultar una selecció de material a la Biblioteca Joan Triadú de Vic, que posa en relació el jazz amb la literatura, el cinema i alguns enregistraments històrics. I el diumenge 11 de maig es podrà comprovar el planter de joves intèrprets i creadors amb les diverses actuacions del Matí de les Escoles de Música. Finalment, el dimarts 13 de maig es projectarà “The World according to John Coltrane”, de Robert Palmer i Toby Byron (EUA, 1990) a l’Espai de Teatre i Cinema ETC (22 h).

Programació del Festival

------------------------
Galeries de fotos:


2013
- 2n cap de setmana (Mar Morey)
- 1er cap de setmana (Mar Morey i Adrià Costa)

2012
- 2a setmana (Ferran Higueruelo)
- 1er cap de setmana (F. Higueruelo i A. Costa)
- Carpa jazz i gastronomia (Ferran Higueruelo)

2011
-Marc Ribot "Ceramic Dog" (Adrià Costa)
-Nils Petter Molvaer(Adrià Costa)
- Marco Mezquida (Núria Antentas)

2008
-PUC? i Baraka Project(Osona.com)

Bugge Wesseltoft, Henrik Schwarz i Dan Berglund.
Arxivat a