Els escacs osonencs entren al Circuit Català d'Oberts Internacionals

El torneig “Vila de Tona” viu una jornada històrica, amb la participació de quatre mestres internacionals | Victor Vehí s’emporta un merescut triomf

Una de les partides
Una de les partides | Adrià Costa
Ramon Casassas
06 de maig del 2014
Open Internacional d’Escacs "Vila de Tona". Foto: Adrià Costa

La sisena edició del torneig d’escacs ràpids “Vila de Tona” es va disputar el passat dissabte, 3 de maig, a la Canal de Tona, de les deu del matí fins a les set del vespre. Com a gran novetat aquest any, i per primera vegada a la història dels escacs osonencs, la competició assolia la categoria d’Obert Internacional dins del circuit que organitza per onzena vegada la Federació Catalana d’Escacs.

Tot i que una elecció de data poc afortunada va minvar significativament el nombre de participants respecte d’edicions anteriors, hi van prendre part més d’una trentena de jugadors vinguts de diferents contrades, incloent-hi Andorra i les Canàries. Entre aquests, hi havia quatre mestres internacionals (MI). Va ser una jornada alhora emotiva per al Club d’Escacs Tona – La Crema, l’entitat organitzadora, i emocionant per als jugadors que competien.

Com als anys anteriors, una bossa de premis de més de 1.200 euros i 20 trofeus donaven opcions a molts jugadors de veure recompensat el seu esforç. Això es va traduir en lluites aferrissades damunt dels taulers, resultats inesperats, i grans moments que van fer gaudir de valent els assistents.

Igualment, i amb l’esperit de germanor que sempre ha volgut transmetre el club organitzador, al migdia, entre les rondes 4 i 5, es va oferir un menú econòmic a jugadors i acompanyants per compartir experiències, comentar les partides del matí i preparar les de la tarda.

Un cop finalitzades les vuit rondes del torneig i definida la classificació final, l’entrega de premis i trofeus va comptar un any més amb Miquel Espona, regidor d’Esports de l’Ajuntament de Tona, i membres del club, que veien fet realitat un somni de sis anys.

Una competició amb sorpreses

En la vessant esportiva, des de la primera ronda va quedar clar que els mestres internacionals, màxims favorits a ocupar el podi, haurien de suar de valent davant el coratge de la resta de  participants. Així, la jugadora armènia del Calldetenes Radmila Aleksanyan deixava bocabadats els assistents derrotant de bones a primeres el mestre internacional colombià Jorge González, número 1 del rànquing, en una partida extraordinària i d’una gran bellesa plàstica.

A partir d’aquí, les sorpreses van ser un element més del torneig i ja al migdia, després de la quarta ronda, només un dels quatre favorits, el mestre internacional del Montcada Víctor Vehí romania invicte amb 4 punts, juntament amb el mestre català (MC) de l’Olot, Jordi Triadú, i el jugador del Catalònia (Manresa) Jordi Rodríguez.

Després del dinar, l’emoció no va abaixar la guàrdia en les quatre rondes de la tarda i es va arribar a la vuitena ronda amb sis jugadors separats per un punt i amb opcions al podi. Al final, després d’un torneig excel·lent, Víctor Vehí es va endur un merescut triomf. El van acompanyar Jordi Rodríguez, segon classificat, i el també mestre internacional Arturo Vidarte, tercer.

Per acabar, destacar que l’equip arbitral, integrat pel mataroní Xavier Vilalta i el tonenc Ramon Casassas no va haver d’intervenir en cap incidència destacable, fet que fa palès el gran nivell d’esportivitat que va presidir en tot moment el torneig.

En resum, un esdeveniment que, juntament amb l’Obert Internacional que es disputarà el proper 14 de setembre a Vic, organitzat per l’Escola d’Escacs d’Osona, marca una fita històrica als escacs de la comarca després de molts anys d’absència al panorama competitiu català de nivell internacional.

Torneig d'escacs 'Vila de Tona' Foto: Adrià Costa
Arxivat a