La collita literària osonenca de Sant Jordi 2014

Repàs de les principals novetats relacionades amb Osona, amb autors com Gerard Guix, Josep Burgaya, Jaume Collell, Pilarín Bayés, Anna Oliveras, Cristina Masramon, Ernest Codina, Roger Carandell...

Redacció Osona.com
23 d'abril del 2014
La llibreria la Tralla de Vic, aquest dimarts
La llibreria la Tralla de Vic, aquest dimarts | Adrià Costa
Alguns dels llibres més demanats per aquest Sant Jordi. Foto: Adrià Costa

El Sant Jordi literari estarà marcat pel Tricentenari, el procés sobiranista i la mort de Gabriel García Márquez. Més enllà dels llibres més venuts –siguin o no mediàtics- hi ha una bona colla de títols relacionats amb la nostra comarca. Osona.com ha fet un repàs de la collita de llibres locals dels darrers mesos.

RECULL DE LLIBRES OSONENCS

Tot el que hem viscut, converses amb la Pilarín i l’Antoni Bayés (Columna), de Thaïs Gutiérrez. La periodista planteja un llibre basat en una sèrie de diàlegs que comparteixen Pilarín Bayés, il·lustradora, i el seu germà Antoni Bayés de Luna, cardiòleg. Infància, educació, professió, política són alguns dels temes tractats per dos germans amb carreres molt diferents però marcades per l’èxit.

El músic de l’americana vermella (La Magrana), de Jaume Collell. Durant els anys vint Barcelona és xauxa: les dones fumen i porten cotxe, els cafès tenen orquestra i als teatres s hi fa striptease, boxa i circ. Joan Viladomat, amb el bigoti conspicu i l’armilla descordada, posa en solfa el vici.

Com triomfar a You Tube (La Galera). Els osonencs Daniel Feixas, Ernest Codina i Roger Carandell analitzen uns quants casos d'èxit reals i comparteixen uns quants trucs i consells per aconseguir la notorietat desitjada en l'univers del famós portal de vídeos de Google.

Personatges (Cossetània Edicions), d’Anna Oliveras. Un conjunt de relats que narren situacions que han determinat el camí dels seus protagonistes. I, mentre alguns veuen assolides les seves aspiracions, a altres els passa just el contrari. L’obra de la centellenca va rebre el XXV Premi Literari Vila d’Ascó 2013.

El cementiri (Grup62), de Gerard Guix. En un futur no gaire llunyà, estarà prohibit enterrar els nostres morts per falta d’espai a la Terra. Només els més rebels o idealistes, intentaran trencar aquesta norma castigada amb duresa. És el fil argumental d’aquesta novel·la de ciència ficció.

Vic desaparegut (Efadós), de Cristina Masramon. És un llibre que mostra Vic amb una selecció de fotografies de qualitat, en blanc i negre, i textos de Cristina Masramon que les ubiquen en l'espai i el temps. Imatges d'un passat que transmeten el batec de la ciutat fins a la primera meitat del segle XX.

La Bíblia de tots
(Estrella Polar i Editorial Claret), redactada pel pedagog i escriptor Jesús Ballaz, i il·lustrada per Pilarín Bayés. L’obra proposa la Bíblia a la mainada de forma amable i propera, des d’un punt de vista cultural i religiós. El resultat són 240 pàgines a tot color amb dibuixos de la vigatana.

Me’n vaig (Pagès Editors), de Jacint Sala. L’obra del manlleuenc inclou una vuitantena de poemes i la temàtica és unitària.

Quest (Llibres del Segle), de Víctor Sunyol. Aquest és un viatge poètic de recerca infinita des de l'esquerda del dir; viatge circular o laberíntic que sempre recomença, posant a prova els límits del llenguatge. Amb paraules del mateix poeta, aquest llibre tanca el camí iniciat a “Stabat” a partir de la consciència de desert, de no poder dir.

Contes i colors de Gàmbia (Associació Abaraka Bake). Setze il·lustradors i quatre escriptors de contes donen diverses visions de la vida africana.

Economia de l’absurd. Quan comprar més barat contribueix a quedar-se sense feina (3i4), de Josep Burgaya.  L’autor vol mostrar la paradoxa fonamental que defineix la nostra societat: capaç de generar riquesa com mai i produir cada vegada més pobresa. L’obra va guanyar el Joan Fuster d’Assaig dels premis Octubre .

Sants tradicionals catalans
(Farell Editors), de Joan Arimany. El llibre de l’humanista manlleuenc recull l’existència d’una vuitantena de santes i sants amb singular devoció a Catalunya. Són, especialment, aquells que han rebut culte a partir de les seves relíquies i dels quals, el poble en solia desconèixer els trets biogràfics.

Una dona buscant un llibre, aquest dimarts al matí a La tralla de Vic. Foto: Adrià Costa