La Primavera (en)cantada de Manlleu recupera la seva vessant més cultural

La Diada de Sant Jordi i la col·locació de tres pianos de cua a la plaça Fra Bernadí, actes destacats

Roger Font
17 d'abril del 2014
Presentació a la plaça Fra Bernadí
Presentació a la plaça Fra Bernadí | Adrià Costa
Presentació dels actes de 'La Primavera (en)cantada' de Manlleu. Foto: Adrià Costa

La plaça Fra Bernadí de Manlleu serà l’escenari, del 20 al 30 d'abril, de la tercera edició de La Primavera (en)cantada, que canvia de format. Per aquest any, l’ampli ventall d’activitats programades s’allargarà deu dies, algunes començaran aquest mateix diumenge i tindran, un any més, la voluntat de fer arribar la cultura, la tradició i el comerç manlleuencs a tota la comarca.

Per Àlex Garrido, regidor de Cultura de l’Ajuntament, després d’”abandonar l’esperit cultural que va prevaldre durant la primera edició però que es va perdre durant la segona per donar-li una vessant més comercial, aquest any recuperem el component cultural”. Per tal de fer-lo protagonista, pianos de cua, teatre amb Santiago Rusiñol, la primera edició del Mercat de les Arts o l’inciativa ’Tasta’l’, a més de la diada de Sant Jordi o la cantada de Corals posaran l’indret de la plaça de Manlleu com el nucli cultural de la població en aquestes dates que marquen el tret de sortida de la primavera.   

Entrats de ple en les activitats d’aquesta desena de dies, la principal novetat per aquesta edició serà el proper divendres 25 i es durà a terme mitjançant la col·locació de tres pianos de cua a diversos punts de la plaça. Amb aquests, el que es pretén, segons ha explicat el professor de l’Esmuc, Jordi Vivancos, “és posar la pràctica de la música i el piano a l’abast de tothom”, a més d’intentar, “en un moment en què el nombre d’espectadors als concerts als auditoris ha baixat, aconseguir treure la música al carrer”.

Aquesta activitat va néixer dins les activitats que acompanyen el “Concurs Maria Canals”, i després de passar per Bilbao, Madrid i Barcelona, Manlleu serà la propera parada d’aquesta iniciativa. A més de la possibilitat de tocar els tres pianos a totes aquelles persones que s’hi acostin, diversos alumnes de les escoles del municipi i de l’Escola de Música, també faran provatures i, fins i tot, s’hi duran a terme algunes, explica Vivancos, “sessions experimentals i teòriques”. Aquesta activitat clourà amb el concert del pianista professional Lluís Grané per “posar a l’abast de tothom l’excel·lència d’un músic jove però molt reconegut”, apunta Vivancos. 

La participació de les escoles en aquesta Primavera (en)cantada és fonamental, sobretot en la Diada de Sant Jordi, el dimecres 23 d'abril. Alumnes d’educació inicial i fins a secundària seran els protagonistes, també, de les activitats que es duran a terme a la plaça Fra Bernadí. La posada en escena de la "Sardana a l’Escola" i el recuperat concurs de dibuix per Sant Jordi, en són alguns exemples. El divendres següent també participaran a l'activitat "El piano amb les escoles, toca’l", seran algunes de les activitats que duran a terme els escolars.

La Diada de Sant Jordi serà un dels punts culminats del programa. A més del multitudinari concurs de dibuix i la sardana de les escoles, que culminarà a les sis de la tarda amb un concert de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, a la plaça s'hi instal·larà la 52a edició de la Fira del Llibre i de les Flors, amb parades de llibres i roses.

Gastronomia i teatre

La vessant gastronòmica d’aquesta tercera edició serà "Tasta’l". Aquesta iniciativa té la voluntat de ser un punt de trobada gastronòmic per a tots aquells passejants que s’acostin al carrer Enric Delaris després del concert de Lluís Grané. Allà, els visitants hi trobaran els bars i restaurants assentats a aquest cèntric carrer de la ciutat i podran degustar diferents menges.

Més enllà, el teatre també hi tindrà un paper important. Des de l’entitat Teatre Centre s’impulsa "Rusiñol al Rusiñol", una lectura dramatitzada de textos de l’autor publicats a la revista L’Esquella de la Torratxa i que comptarà amb la presència, segons Laura Sitjà, portaveu del Teatre Centre, “d’actors de renom a Manlleu”. La mateixa entitat, explica Sitjà, acompanyada “dels nens i joves que han realitzat els cursets de teatre, explicaran la llegenda de Sant Jordi i també hi haurà una lectura de poemes que parteixen d’aquest motiu”.

Tot amb tot, les activitats començaran aquest diumenge amb la tradicional cantada de caremelles que donaran el tret de sortida a un reguitzell d'activitats que s'allargarà fins al dimecres 30 d'abril, amb el club de lectura.

Poden consultar el programa sencer d'activitats en format pdf aquí

Presentació dels actes de 'La Primavera (en)cantada' de Manlleu. Foto: Adrià Costa
Arxivat a