Un Sant Jordi tricentenari

Els llibres sobre el 1714 i el procés sobiranista "es notaran" el proper 23 d'abril, segons el Gremi de Llibreters de Catalunya | El sector té la previsió d'igualar les vendes de l'any passat

Jordi Palmer
15 d'abril del 2014
Joan Sabaté, director general de Fundacc, Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters de Catalunya i Daniel Fernández, president del Gremi d'Editors de Catalunya Foto: Jordi Palmer / Nació Digital

La diada de Sant Jordi d'enguany arriba emmarcada per la celebració del tricentenari de la derrota del 1714, un fet que ha tingut el seu ressò al sector literari, amb l'aparició de nombrosos títols relacionats amb aquesta qüestió cabdal. De fet, des del mateix Gremi de Llibreters de Catalunya reconeixen que "sempre que hi ha una commemoració el sector s'adapta", i per això mateix, ara es troben al mercat "molts títols i molt bons", segons ha afirmat el president de l'entitat, Antoni Daura. El mateix ha passat amb el procés polític que viu Catalunya, perquè "el llibre dóna resposta al moment polític actual".
 
De fet, des del gremi no es descarta que aquest Sant Jordi "es noti" la importància d'aquest tipus de llibres, tot i que més "com a gènere" que no pel que fa a títols individuals. Així, tot i que l'any passat el "Victus" d'Albert Sánchez Piñol va ser el llibre més venut, enguany no hi ha un títol clar, tot i que pel que fa referència al procés polític, surt en bona posició el "9N2014" de Jaume Barberà.

En tot cas, de cara a Sant Jordi, els llibreters preveuen igualar les xifres de vendes de l'any passat, que van ser de 18,4 milions d'euros el 2013, en una jornada òptima segons el calendari, "ja que és feiner i després de Setmana Santa". Tot i això, Daura recorda que les vendes d'aquesta diada suposen "un 8 per cent del total", al temps que assenyalen que precisament aquest dia "augmenta la venda de llibres en català", que normalment representa "un 26 per cent del total".
 
Sense llista d'autors mediàtics

Per tal d'evitar polèmiques d'altres anys, en especial la queixa de Pilar Rahola del 2013 , enguany no hi haurà llista separada d'autors "populars o mediàtics", i per tant, en cooperació amb la llista Libridata -eina que recull rànquings de vendes de més de 200 establiments de tot Catalunya-, s'oferiran resultats de vendes en les categories de llibres de ficció, no ficció i infantil i juvenil, tant en català com en castellà.

Es preveu que les primeres dades de llibres més venuts, referides al matí de Sant Jordi, es facin públiques a la tarda de la mateixa diada, tot i que les dades definitives no es coneixeran fins l'endemà, 24 d'abril.