Pelegrí insisteix a Madrid en estirar la moratòria per a les plantes de purins

El Ministeri d’Agricultura només ofereix 2,4 milions d’euros a la Generalitat per al transport d’emergència | "L'Estat ha creat el problema i l'Estat ha de solucionar-lo”, diu el conseller

Redacció Osona.com
10 d'abril del 2014
El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí, va insistir aquest dimarts a Madrid en la necessitat d'una moratòria en la reforma del sector elèctric per trobar una alternativa a les plantes de purins, que han tancat de manera provisional per les retallades. Entre les plantes afectades, hi ha les dues d’Osona, a les Masies de Voltregà i l’Esquirol.

Recordem que el Ministeri d'Indústria veu viable establir una moratòria per al tancament de les plantes de purins només fins a 31 de desembre de 2014. El sector, en canvi, considera que el termini és insuficient, i creu que cal ampliar el període a dos anys per poder tenir temps de valorar les millors solucions i poder-les implementar.

En una compareixença posterior a la trobada amb els representants del Ministeri d’Agricultura, Pelegrí s'ha mostrat "decebut" perquè el govern espanyol no preveu dialogar sobre el suport a un canvi de model, sinó que aquest dimarts només va oferir una partida de 2,4 milions a la Generalitat per a transport d'emergència de purins. "L'Estat ha creat el problema i l'Estat ha de solucionar-lo, i només parlen de 2,4 milions perquè nosaltres resolguem el problema", ha lamentat. Pelegrí ha afirmat que la Generalitat no avançarà ni un euro, tot i que sí que ofereix solucions.

El conseller ha reprovat l'actitud del Ministeri d'Agricultura, amb la qual no hi ha prevista nova data de reunió, mentre prossegueixen els contactes amb Indústria per aconseguir una moratòria en l'aplicació de les primes que hi havia compromeses amb les plantes d'ecogeneració amb purins, ara parades pel canvi a la llei elèctrica, que les fa inviables econòmicament.

En aquest sentit, ha afegit que el Departament d’Agricultura ha fet la diagnosi de les explotacions afectades, fet que ha permès constatar que la xifra exacta d’explotacions afectades pel possible tancament de les plantes de purins a Catalunay és de 438  explotacions, que són les que realment poden tenir problemes per gestionar els excedents. Tanmateix, això no es preveu que passi fins al mes de juny, però ja fa temps que treballa en el canvi de model per resoldre el problema de manera definitiva a mig termini.

La Generalitat defensa com a alternativa un canvi de model que incideix en la modificació de la dieta dels porcs; en la implantació a les granges d'instal·lacions de separació sòlid-líquid dels purins, i al transport a zones sense risc de contaminació per excés d'abonament amb purins i a centres de gestió -als  quals també vol aplicar major eficiència-.

Per implantar el nou model i fer transport d'urgència mentre no estigui disponible, el Govern reclama ajudes estatals per valor de 30 milions d'euros.
 

Nota de premsa de la Generalitat de Catalunya