L'Ajuntament de Vic comprarà l'Espai ETC per un milió d'euros

El ple també aprova la creació de fitxers per controlar l’accés a les zones de vianants

Pere Pratdesaba
08 d'abril del 2014
La sessió del ple municipal, aquest dilluns
La sessió del ple municipal, aquest dilluns | Adrià Costa
Intervenció de Toni Serrat. Foto: Adrià Costa

L’Ajuntament de Vic comprarà l’Espai ETC per un valor total d'1.080.000 d’euros, que es pagaran en 10 anys i sense interessos. El propietari de l’equipament és la Caixa, que ha decidit posar-lo a la venda. El ple municipal, celebrat aquest dilluns, va aprovar una modificació de crèdits del pressupost de 2014, que inclou una dotació econòmica per a l’operació, amb els vots en contra de SI i l’abstenció de dos regidors de PxC, Josep Anglada i Marta Riera.

“L’ETC és un equipament de ciutat i estratègic. Té un funcionament extraordinari amb la gent”, va defensar l’alcalde Josep M. Vila d’Abadal a la sessió. “La ciutat no es podia perdre l’ETC”, va afegir. Tots els grups van coincidir en destacar el potencial cultural de l’equipament, com a dinamitzador dels barris del sud de la ciutat.

L’Espai ETC es va inaugurar a finals de l’any 2012. A banda de ser la seu permanent de CineClub Vic, entitat que hi fa la seva programació habitual, també dóna la possibilitat a grups de teatre que hi actuen o assagen regularment. A part, l’equipament ha acollit tot tipus de propostes culturals durant aquest període, com conferències o trobades.

En un principi, el preu de compra de l’ETC era d’1.230.000 euros. Llavors, l’Ajuntament va detectar unes deficiències a l’equipament, que precisava unes reformes valorades en 150.000 euros. La Caixa assumirà aquesta despesa i la quantitat final de l’operació quedarà fixada en 1.080.000 euros, tal com ja hem apuntat. De manera indirecte, l’acord també contempla una aportació de la Caixa de 120.000 euros durant cinc anys (total de 600.000 euros) per a programes socials i d’inserció, que es faran a l’ETC.

Fitxers i càmeres a les zones de vianants

El ple va donar un pas més en el procés per a la creació de les zones de vianants, a l’Eixample Morató i al nucli antic. En aquest marc, es va aprovar la creació del fitxer de dades de caràcter personal per al control dels accessos en aquestes àrees, que es farà a través de càmeres de vigilància. La proposta va tirar endavant amb el suport de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i els dos regidors de PxC Joan Carles Fuentes i Pilar Catalan. La CUP, SI i els regidors de PxC Josep Anglada i Marta Riera hi van votar en contra.

Josep Rafús. Foto: Adrià Costa

Intervenció de Joan Ballana. Foto: Adrià Costa

La CUP i SI no van veure amb bons ulls la col·locació de càmeres, que podrien afectar “el dret a la intimitat” de la gent. El regidor del Pla de Barris, Josep Rafús, va lamentar aquestes queixes: ’Les càmeres només faran fotografies a la matrícula, no filmaran persones”. A més, va assegurar que es deixarà un període prudencial abans de denunciar els vehicles que incompleixin l'accés. L’alcalde, per la seva part, va explicar que l’opció sense càmeres passava per pilones mòbils, un procediment “menys pràctic i més agressiu”.

En el debat, Vila d’Abadal va reconèixer que les zones de vianants són una aposta personal seva, que no comparteixen els seus companys de govern, en relació a ERC.

Casa Moreta i dia mundial del teatre

El ple també va aprovar dos reglaments: el de règim intern i de funcionament del Patronat de la ciutat antiga de Vic (inicial) i el del registre municipal d’entitats (definitiu), en aquest darrer cas, desestimant les al·legacions que havia presentat la CUP, en un debat gairebé calcat al del passat ple, on es va aprovar inicialment. La CUP pretenia que la normativa inclogués les entitats que no tenen NIF i no es poden constituir legalment.

També va tirar endavant el Pla director de cooperació 2013-2016, amb el vot a favor de tots els partits menys PxC, en contra, i l’abstenció d’ICV-EUiA. Els ecosocialistes van reclamar que l’Ajuntament destinés el 0,7% a projectes de cooperació.

Per últim el ple va declarar deserta la licitació de Casa Moreta, va acceptar la renúncia de l’Associació de Municipis per la Independència dels tres despatxos que l’Ajuntament els havia cedit gratuïtament i va aprovar l’expedient per establir el servei de fibra òptica.

Anna Erra, Josep Maria Vila d'Abadal i Josep Rafús. Foto: Adrià Costa

Intervenció de Joan Carles Fuentes. Foto: Adrià Costa

Pel que fa a les mocions, es va aprovar una proposta de PxC, tot i que modificada, a instàncies de l’equip de govern. Així, una comissió estudiarà la viabilitat de celebrar el 27 de març, dia mundial del teatre, amb activitats i representacions gratuïtes a diversos equipaments (en principi, PxC només proposava l’Atlàntida). La iniciativa va tirar endavant amb els vots de PSC, CiU i els regidors de PxC Josep Anglada i Marta Riera. Els regidors de PxC Joan Carles Fuentes i Pilar Catalan, i la CUP van votar en contra; i ERC, SI i ICV-EUiA es van abstenir.

El ple va desestimar dues mocions, presentades per la CUP, en defensa dels governs locals als Països Catalans i del comerç de barri, i una tercera, presentada també per la CUP conjuntament amb ICV-EUiA, en suport als treballadors de Panrico a Santa Perpètua de la Moguda.

El portaveu del grup municipal de PxC va continuar sent Josep Anglada. A la sessió no hi van assistir Joan López (ERC) i Cristina Gayoso (PxC), que estan de baixa per malaltia.

EL PLE, EN BREU

Amb les rebaixes d’habitatge, hi ha pisos que costen 174 euros mensuals de lloguer, assegura el regidor Josep Rafús (CiU).

L’Ajuntament de Vic tancarà el 2014 amb un endeutament per sota del 75%, i el 2015 del 69%, va explicar Toni Serrat (CiU). El regidor va contraposar-ho a la gran inversió que s’ha fet en aquest mandat a la ciutat, amb més de 140 milions d’euros.

Mari Moyano i Jacint Raurell. Foto: Adrià Costa Xavier Tornafoch, Mari Moyano i Jacint Raurell. Foto: Adrià Costa

L’Ajuntament enviarà una carta a tots els veïns del barri del Remei i alguns adjacents per participar en el procés participatiu sobre el futur del Mercat dels Diumenges.

L’Ajuntament ha arribat a un acord verbal amb Adif perquè qui utilitzi de forma habitual el tren tingui preferència per aparcar al pàrquing de darrera l’estació, a l’espai propietat d’Adif.

Les zones d’aparcament taronja i blava del carrer carrer Miramarges van tenir una ocupació del 50%, una xifra molt per sobre d’aquest tipus de zones en altres ciutats, segons Toni Serrat.

“‘L’Ajuntament se sent trist perquè tanqui Casa Sendra, però no hi pot fer res, depèn de la IGP i de l’empresa, que es posin d’acord”, va dir alcalde.

L’Ajuntament està elaborant el cens d’habitatges buits, que són propietat d’entitats bancàries i que estiguin més de dos anys desocupats.

El projecte de la pota sud, que uniria la C-17 amb la zona industrial de Santa Eugènia de Berga, podria trigar uns dos anys. La carretera només tindrà un carril d’anada i un de tornada, si tira endavant. De moment, des de l’Ajuntament s’està a l’espera que es col·loquin a la C-17 els cartells de prohibició de pas de vehicles pesants a Vic, per tal de col·locar-los també al nucli urbà.

L’assistència al ple estava limitada a periodistes i només 12 persones de públic, igual que en la darrera sessió. La mesura va obligar a que, durant una estona, alguns veïns no poguessin accedir a l’edifici. L’alcalde, a petició de la CUP, va reconèixer que no era conscient que les mesures fossin tan estrictes i va dir que buscaria solucions.

Adif té previst començar les obres de l’estació de Vic a primers de maig i acabar-les a primers de juliol.

El ple, en directe via Twitter (PDF)


Joan Carles Fuententes i Pilar Catalan. Foto: Adrià Costa 

Josep Anglada i Marta Riera. Foto: Adrià Costa

Intervenció d'Iban Lapeira. Foto: Adrià Costa