Josep Anglada, una vida accidentada, en imatges

Expulsat de la PxC que va fundar, el líder de la segona força política de Vic tanca una etapa

per Redacció , Vic, 7 d'abril de 2014 a les 14:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 d'abril de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Josep Anglada, l'any 1982, davant d'un cartell de Fuerza Nueva. Foto: Josep Maria Montaner.


Amb la seva expulsió de Plataforma per Catalunya (PxC), el partit que ell mateix havia fundat el 2002, la trajectòria política de Josep Anglada tanca una etapa més.Al marge de quin sigui el seu futur immediat -que pot passar per reactivar la Plataforma Vigatana per a les eleccions de 2015, o bé per intentar recuperar el lideratge de la PxC-, Anglada ja porta darrere seu una llarga biografia que Osona.com ha intentat reconstruir en aquesta galeria de 83 fotos, obra de diversos autors.


Una pràctica política sovint accidentada -i concentrada sempre en la seva figura- ha generat per força una infinitat de fotografies que podrien omplir moltes més galeries que aquesta. Tanmateix, també hi ha alguns buits, al no poder disposar del material per raons diverses. No hi ha, per exemple, les fotos del seu ball esbojarrat amb la vedette brasilera Regina Do Santos a les festes del carrer de Gurb de 1989, que van causar un fort impacte. Tampoc no hi consten fotos de les seves campanyes municipals de 1987, amb el PP, i de 2003, amb la nova PxC. Al marge dels nombrosos vídeos que el personatge ha generat en els darrers trenta anys, que no són l'objecte d'aquest treball de recopilació, centrat exclusivament en la fotografia.

Cronologia

Josep Anglada va iniciar-se a la segona meitat dels anys setanta a l'extrema dreta espanyola, entorn el partit Fuerza Nueva, liderat per Blas Piñar, i va seguir aquest itinerari:

- El 1987 va de número 2 a la llista municipal del PP per Vic, com a membre d'Ades, una associació que va substituir la vella Fuerza Nueva, però no surt elegit.
- El 1988 s'integra al nou Frente Nacional, un partit continuador de Fuerza Nueva.
- El 1989 és candidat a la llista del FN a les eleccions al Parlament europeu.
- El gener de 1992 abandona, amb conflicte pel mig, el Frente Nacional.
- El febrer de 1992 s'afegeix a la campanya electoral autonòmica de l'Agrupación Ruíz Mateos.
- El novembre de 1992 encapçala l'associació "Dios, Patria y Justicia".
- El 1994 fa un intent frustrat d'integrar-se al PP, per oposició dels militants comarcals.
- El 2002 funda la Plataforma Vigatana, que poc després substituirà per la Plataforma per Catalunya. Aquí inicia una nova etapa política, centrada en el rebuig a la immigració no comunitària.
- El maig de 2003 aconsegueix una acta de regidor a l'Ajuntament de Vic.
- El maig de 2007, la llista de PxC, amb Anglada al front, arriba als quatre regidors.
- El novembre de 2010, tot i obtenir uns 75.000 vots, no aconsegueix entrar de diputat al Parlament de Catalunya.
- El maig de 2011 passa de quatre a cinc regidors a Vic i es constitueix en segona força política.
- El novembre de 2011 no aconsegueix entrar al Congrés dels Diputats de Madrid.
- El novembre de 2012 torna a fracassar en el seu intent d'entrar al Parlament de Catalunya.
- El febrer de 2014 esclata el conflicte intern a PxC, que comença amb la seva destitució com a president i culmina amb l'expulsió definitiva -que ha recorregut per via judicial- el març d'aquest mateix any.
- El març de 2014 anuncia a Osona.com que es presentarà de cap de llista de Plataforma Vigatana a les municipals de 2015 a Vic.
 

Josep Anglada (Galeria de 83 fotos, de diversos autors)

Notícies sobre Josep Anglada, publicades a Osona.com

 

Participació