Artur Mas defensa la immersió lingüística en un simposi de la UVic-UCC

Segons el president, l’ensenyament del català "ha garantit la igualtat d’oportunitats i ha reforçat la cohesió social" | A l'acte també hi ha assistit el conseller Ferran Mascarell

Artur Mas, amb el robot dels Garrins Metàl·lics
Artur Mas, amb el robot dels Garrins Metàl·lics | Adrià Costa
Redacció Osona.com
04 d'abril del 2014
Artur Mas, amb Jordi Montaña. Foto: Adrià Costa

La Universitat de Vic-Central de Catalunya (UVic-UCC) acull aquesta setmana, dies 4 i 5 d’abril, la quarta edició del Simposi Internacional sobre l’Ensenyament del Català, que aplega més de 300 assistents i prop de 140 comunicacions i ponències. Els tres simposis anteriors, celebrats l’any 1981, el 1992 i el 2002 van reunir a Vic centenars de professionals que van analitzar l’evolució pedagògica en l’ensenyament del català a tots els àmbits  i els canvis en la situació sociolingüística de la societat.

L’acte d’inauguració ha tingut lloc a primera hora del matí a l’Aula Magna i ha estat presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas. L'acte també ha comptat amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell; així com del rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña; l’alcalde de la ciutat, Josep M. Vila d’Abadal; i Miquel Calçada i Olivella (Sabadell, 1965) comissari de la commemoració del Tricentenari.

En el seu parlament, Artur Mas ha mirat amb perspectiva les tres dècades de normalització lingüística per afirmar que s’ha aconseguit un avenç sòlid cap a l’ús normalitzat de la llengua catalana, la qual cosa ha estat possible gràcies a l’escola. Segons el president, el model d’immersió lingüística, que ara es vol posar en dubte des de Madrid, “ha acomplert els objectius fonamentals de garantir la igualtat d’oportunitats i reforçar la cohesió social”. En una societat tant diversa com la catalana, en què actualment s’hi parlen 277 llengües diferents, ha afirmat que “el català és l’element comú que ens uneix i qui digui que a Catalunya hi ha problemes de convivència, és rotundament fals”. El president ha volgut recalcar que l’avenç del català no ha anat mai en detriment del castellà, que s’aprèn amb  normalitat, i que l’ha qualificat de “llengua amiga, estimada i necessària”.

Artur Mas, amb els Garrins Metàl·lics, l'equip de robòtica de la UVic, aquest divendres. Foto: Adrià Costa

Finalment ha destacat que el català té una presència molt notable a Internet, fins al punt que està entre la desena i la quinzena llengua més usada a la xarxa. També ha posat de relleu la feina feta a Osona amb el tema de la llengua com a eina d'integració i de cohesió social. Per últim, i  fent referència les paraules Mariano Rajoy en el sentit que catalans i espanyols tenim la mateixa sang, Mas ha dit que “aquí no ens regim pel ius sanguinis, sinó que ho fem pel ius soli”, i que “és català tot aquell que viu i treballa a Catalunya i que ho vol ser”.


Les directrius de l'ensenyament del català

Més enllà d’una raó cronològica, es convoca aquesta nova trobada per valorar la situació de l’ensenyament de la llengua catalana avui i per apuntar les directrius que s’han de seguir en un futur, com ara la convivència del català amb l’ensenyament i l’ús d’altres llengües estrangeres a l’aula (metodologia AICLE), o el nou model de l’ensenyament del català en entorns plurilingües. Altres raons de pes que empenyen també a convocar aquest esdeveniment científic són les contínues ingerències al model lingüístic de l’ensenyament en català o el qüestionament de la unitat de la llengua catalana.

El simposi ofereix un espai de reflexió i debat per tal de conèixer la situació actual de l’ensenyament del català en els diferents nivells educatius i als diferents territoris de parla catalana, així com les aportacions més actuals que ofereixen les diferents disciplines relacionades amb l’adquisició i l’aprenentatge de segons i terceres llengües.

Entre els ponents destaca la presència de Roy Lyster, de la MCGill University Montréal, expert i precursor de la immersió lingüística; David Lasagabaster, de la Universitat del País Basc; Joaquim Dolz, de la Universitat de Ginebra; Ignasi Vila, de la Universitat de Girona; Isidor Marí, de l’Institut d’Estudis Catalans, entre d’altres. El comitè científic està format per experts tant dels Països Catalans, com d’altres universitats estrangeres, com Miquel Sobre, de la Universitat d’Indiana; Cristina Sanz de la Universitat de Georgetown o Carsten Sinner, de la Universitat de Leipzig.

A banda del programa acadèmic, dins el simposi s’han programat també dos actes culturals: per una banda, la representació de “Joc d’amor”, espectacle teatral a càrrec dels alumnes del Consorci de Normalització Lingüística d’Osona i participants del voluntariat lingüístic (divendres); i, per l’altra,  l’espectacle musical De Rafael Subirachs i Ricart a Rafel Subirachs i Vila, a càrrec del músic vigatà (dissabte). Tots dos espectacles tindran lloc a L’Atlàntida de Vic. El Simposi, però, es porta a terme al campus de la Torre dels Frares de la UVic-UCC.

El simposi compta amb el suport i la implicació del Departament d’Ensenyament, el Departament de Cultura i la Secretaria General d’Universitats i Recerca, de la secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, de totes les universitats catalanes a través de la Xarxa Vives d’Universitats, l’Ajuntament de Vic, el Consorci per a la Normalització Lingüística i l’Institut Ramon Llull.

El IV Simposi Internacional de l’Ensenyament del Català culminarà demà dissabte, amb la cloenda que presidirà la Consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, a les set de la tarda a l’Aula Magna. En aquesta sessió es faran públiques les conclusions de la trobada.

Més informació i programa



Artur Mas ha inaugurat el simposi. Foto: Adrià Costa
Arxivat a