La Fira de la Llavor Tradicional de Roda de Ter es fa gran

El certamen, que se celebrarà aquest cap de setmana, s’amplia una dia més i engrandeix l’espai | Serà l’escenari de la primera trobada d’instagramers d’Osona

Presentació de la segona edició de la Fira de la Llavor Tradicional de Roda de Ter
Presentació de la segona edició de la Fira de la Llavor Tradicional de Roda de Ter | Ajuntament de Roda de Ter
Redacció Osona.com
03 d'abril del 2014
Presentació de la segona edició de la Fira de la Llavor Tradicional de Roda de Ter Foto: Ajuntament de Roda de Ter

L’Ajuntament de Roda de Ter organitza aquest cap de setmana, 5 i 6 d’abril, la segona edició de la Fira de la Llavor Tradicional. El certamen que es tornarà a fer al peu de La Muntanyeta, a l’entrada de Roda, venint de Vic. Enguany s’ha decidit ampliar un dia més la fira, després del gran èxit de la passada edició, i també s’amplia l’espai, ja que es muntarà una carpa que acollirà les xerrades, tallers i altres activitats programades.

Aquesta iniciativa es va portar a terme per primera vegada l’any passat amb l’objectiu de contribuir a la recuperació, difusió i revalorització de les llavors locals o tradicionals, un patrimoni que forma part de la nostra identitat local. Més enllà, també és un projecte que vol contribuir al desenvolupament cultural, social i econòmic de la població de Roda de Ter.

La fira pretén consolidar-se al llarg dels anys i esdevenir un punt de trobada del sector agroecològic local, que permeti a petits pagesos i artesans donar-se a conèixer i ajudar a dinamitzar el nostre món rural. D’entrada, ja ha permès començar a impulsar un Banc de Llavors de la comarca d’Osona.

El regidor de Medi Ambient, Xavier Montané, i diversos membres de la comissió organitzadora van oferir una roda de premsa per presentar l’edició d’enguany. Montané va explicar que amb aquesta fira es pretén lligar els treballs amb llavors antigues que s’estan fent als camps experimentals del Museu Arqueològic de l’Esquerda amb les inquietuds d’avui com són l’ecologia, la sobirania alimentària, els productes quilòmetre 0 i de proximitat...

Conferències, tallers, tastets i altres activitats

Amb l’objectiu de recuperar l’agricultura, la llavor tradicional i el sistema de vida antic, a la II Fira de la Llavor s’han organitzat un seguit de xerrades i de tallers, on destaquen noms com Josep Pàmies, l’Herbolari de Sau o Jordi Puig.

El dissabte dia 5 d’abril començaran les activitats al matí amb una visita a l’Àrea Experimental l’Esquerda. Al vespre, a l’espai Aprèn de la Fira, una carpa situada a la zona de la Muntanyeta, es presentarà el llibre d’en Santi Jàvega, l’Herbolari de Sau, titulat “Les plantes medicinals de la comarca d’Osona”. Seguidament es farà un sopar amb productes ecològics i de proximitat, dins el mateix espai.

Durant tot el diumenge i seguint la línia de la primera edició, a la II Fira de la Llavor Tradicional s’hi trobaran els diferents espais relacionats amb els productes agroecològic, artesanals i de proximitat. Hi haurà l’espai Fira’t, un mercat amb parades de venda de planter, plantes, llavors i plançons d’arbres fruiters i també de productes ecològics, naturals i artesanals. Fins el moment, hi ha un total de 29 parades inscrites.

El regidor de Medi Ambient va insistir en el fet que s’ha estat molt selectiu a l’hora d’escollir les parades de la fira: “Volem parades amb la temàtica específica de la fira, és a dir, productes de proximitat i que estiguin produïts pels mateixos paradistes. I estem contents de la resposta que hem rebut perquè som conscients que hi ha molta demanda d’aquests productes però encara hi ha poca oferta”.

Hi haurà l’espai Intercanvi de llavors i derivats, on tothom qui vulgui podrà intercanviar llavors, planters. Aquest espai serà gestionat per les persones que han començat a treballar el Banc de Llavor.

A l’Espai Tasta’m, el servei de bar de la fira, els assistents podran tastar els productes de les parades, gestionat per hortolans dels horts urbans de Roda.

A l’Espai Aprèn, destinat a xerrades i conferències, hi haurà entre moltes de les activitats una conferència d’en Josep Pàmies, de Dolça Revolució, i una xerrada sobre agricultura regenerativa a càrrec de RegenAG entre altres.

Finalment, la fira també compta amb l’espai Gaudeix, espai de tallers i activitats diverses, que inclourà un passejada guiada amb l’Herbolari de Sau per la Muntanyeta; un espectacle de rondalles a càrrec dels “Teiatreros de l'Esquirol”; o la Gran Cagada entre d’altres propostes lúdiques i divertides.

Nou bloc i trobada d’instragramers

Aquest any, s’ha presentat el bloc de la fira a Internet, a través del qual s’ha anat informant de totes les activitats programades i que ha permès inscriure’s com a paradista.

Com a novetats, també s’ha organitzat un concurs d’Instagram juntament amb l'associació InstaOsona, en el que es premiarà la millor fotografia de la fira i també la més original. A més a més, la II Fira de la Llavor serà l’escenari de la primera trobada d’instagramers d’Osona, que es farà el diumenge a les 11 del matí.

Programa d’actes i llistat de paradistes

Cartell de la fira


1a edició de la Fira de la Llavor Tradicional de Roda. Foto: M. Àngels Roviró
Arxivat a