Vic tallarà el trànsit del Passeig durant el Mercat del Ram

La fira agroalimentària esdevé un banc de proves per al projecte de vianalització del centre de la ciutat | El programa torna a apostar pel bestiar, els productes de proximitat i els formatges

Presentació del Mercat del Ram a l'Ajuntament de Vic
Presentació del Mercat del Ram a l'Ajuntament de Vic | Adrià Costa
Redacció Osona.com
03 d'abril del 2014
Presentació del Mercat del Ram. Foto: Adrià Costa

Esclata la primavera i arriba el Mercat del Ram de Vic. La multitudinària fira tindrà lloc els dies 11, 12 i 13 d’abril a diferents punts de la ciutat. Enguany, el programa torna a apostar pel bestiar, els productes de proximitat i els formatges, amb la continuïtat de la Fira Làctium.

La gran novetat d’enguany serà el tall de trànsit a tota la rambla del Passeig, des del Portalet fins al carrer Verdaguer, aprofitant que la fira Làctium es trasllada a la plaça dels Màrtirs. La zona es destinarà només a vianants, tot i que hi podran entrar els veïns i els usuaris dels pàrquings. La Guàrdia Urbana controlarà els accessos.

La proposta s’emmarca en el projecte de vianalització del centre i el nucli antic que pretén impulsar l’alcalde Josep M. Vila d’Abadal, i actuarà com una prova de cara a la seva possible implantació en un futur.  “La ciutat podrà gaudir de la festa. És un dia per deixar el cotxe”, va dir el propi alcalde, en la presentació del certamen, aquest dimecres al migdia.

El Mercat del Ram tindrà un total de 248 expositors, 17 més que l’any passat. Els àmbits que creixen més són els energies renovables, jardineria i horticultura, amb 20 estands (10 l’any passat), i els de turisme (de 22 a 32), tal com va destacar la regidora de Fires i Mercats, Montserrat Rovira, en la presentació.  Com sempre, també hi haurà mostres de productes d’alimentació, maquinària agrícola i automòbils, entre d’altres.

Talls de trànsit durant el Mercat del Ram. Foto: Ajuntament de Vic

El pressupost total del Mercat del Ram d’enguany és de 265.000 euros, un xic per sota l’anterior edició, que es va situar en 285.000 euros.

El cartell del Mercat del Ram 2014 és del pintor Fidel Bofill , que va morir al maig del 2013 . Es tracta de l’última obra que va signar l’artista.

'El més ramader de la història'

En el Mercat del Ram 2014 tornen a destacar les activitats que es faran a l’entorn de la ramaderia, que es concentraran sobretot a la zona del Sucre. Vila d’Abadal va assegurar que aquest seria el Mercat “més ramader de la història”. I va afegir: “Vic és capital de la ramaderia catalana, i volem ser un referent per aquest sector, estar al seu costat i donar-li suport”.

El vacum es situarà a l’aparcament de sorra del Sucre i a l’interior del recinte firal. A la zona de la sorra hi tindrà lloc una de les principals novetats d’enguany: la 38a Escola Nacional de Jutges Ramaders. És la primera vegada que Vic acull aquest tipus de certamen i el procediment que s’aplicarà comporta un canvi en el format tradicional d’aquestes escoles.  També en el mateix espai se celebrarà la 10a edició del Concurs Nacional de Vaca Bruna del Pirineu, que per tercera vegada té lloc a Vic, després d’haver-se fet a Ripoll, la Vall d’en Bas, la Seu d’Urgell i la Torre de Capdella, entre altres municipis.

Pel què fa a l’interior del recinte firal, hi haurà exposició d’ovelles, aviram, porcs i vaques de diferents races com la llemosina, la pirinaica, i, per primera vegada, la fleckvieh, que té la peculiaritat de ser un tipus de vaca que és apreciada tant per la seva carn com per la seva llet. També es farà el tradicional concurs de canals porcines, que enguany arriba a la seva 32a edició i que ja compta amb una trentena de participants.

La proposta ramadera es complementarà amb les tradicionals Jornades Tècniques, en les que hi col·laboren diferents institucions i entitats com el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya (DAAM), la Universitat de Vic, la Universitat Autònoma de Barcelona, l’associació de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), l’Associació de Ramaders de Cabrum de Catalunya (ARCC), la Fundació ARETÉ i Veterinaris Sense Fronteres, entre d’altres.

Aquest any les temàtiques centrals de les jornades són el tractament de purins, la reforma de la Política Agrària Comunitària (PAC), i l’agricultura i ramaderia ecològiques. Les jornades es duran a terme a l’Auditori Marià Vila d’Abadal i la Sala Coll i Bardolet de l’edifici El Sucre.

Per tercer any consecutiu, els espectacles eqüestres es concentraran a la zona esportiva municipal de Vic, amb una vintena d’hípiques. Concursos de doma clàssica, carrusels, salts d’obstacles, horseball i volteig són algunes de les activitats que es podran veure el dissabte i diumenge. La cloenda anirà a càrrec de Sercam Show, que farà un espectacle basat en la doma de cavalls en llibertat.

Productes de proximitat i formatges

Una cinquantena d’expositors participaran en la 6a edició de Lactium, la fira del formatge artesà, que aquest any s’ubica a la plaça dels Màrtirs. Els amants d’aquest producte i dels derivats làctics tindran al seu abast més de 500 formatges i tot tipus d‘activitats relacionades amb la seva degustació. Tampoc hi faltaran vins amb denominacions d’origen catalanes i cerveses artesanes. Al costat de les parades, es delimitarà una zona on s’hi realitzaran tallers, tastos guiats i presentacions. D’altra banda, al Temple Romà s’hi han programat sopars i maridatges amb productes d’alta qualitat. També cal destacar que el dissabte a la tarda es farà, per primera vegada, un concurs amateur de pastissos de formatges.

Per segon any consecutiu, el Mercat del Ram acull la mostra Compra Pagès, una fira que ofereix als pagesos d’Osona i comarques veïnes, un espai propi de comercialització dels seus productes. D’aquesta manera, els visitants del Mercat del Ram poden comprar productes de la terra, de proximitat, directament al productor. A Compra Pagès hi haurà més de 20 parades que oferiran vedella, porc, ous, aviram, hortalisses, embotits, oli, melmelades, conserves artesanes, mel i herbes remeieres, entre d’altres productes.

El Mercat del Ram és, també, una gran festa ciutadana. En aquest marc, durant tot el cap de setmana, la ciutat s’omplirà d’ofertes lúdiques que complementen la vessant comercial com un concurs de globus aerostàtics, parc infantil d’inflables, exhibicions castelleres, un torneig de bitlles catalanes i diverses competicions esportives.

Més informació i programa de la fira Làctium

Més informació del Mercat del Ram

Programa d’activitats del Mercat del Ram


Mercat de palmes i palmons i llorer a la plaça Major. Foto: Adrià Costa

------------------

Galeries de fotos del Mercat del Ram:

2013
- Processó dels Armats (Josep M. Montaner)
-Activitats diverses (Josep M. Costa)
-Trobada Castellera (Joan Parera)
- Benedicció de Rams a la Catedral (Josep M. Costa)
-Fira Lactium (Josep M. Costa)
-Serenata de Rams a l'Snack (Judit Coma)
-Desfilada de moda "Fira't"(Josep M. Costa)
-Cercavila de gegants (Joan Parera)
- Compra a Pagès (Josep M. Costa)
-Trofeu Internacional de Globus (Josep M. Costa)

2012
-Processó dels Armats (Lurdes López)
- Espectacles Eqüestres(Josep Maria Costa)
-Trobada castellera(Lurdes López)
-Concurs de Raça Bruna (Josep Maria Costa)
-Activitats diverses (Josep Maria Costa)
- Mostra d'Entitats i Músiques (Xevi Mas)
-Fira Lactium(Xevi Mas)
-Concurs Català de Canals Porcines (Josep Maria Costa)
-Recorregut inaugural (Adrià Costa)
- Cercavila dels Sagals d'Osona (Xevi Mas)
-Trofeu Internacional de Globus (Josep M. Costa)

2011
- Processó dels Armats
-Diada castellera
-Concurs de Vaca Frisona
- Fira del dibuix i caricaturistes
- Espectacle eqüestre
- Fira de maquinària agrìcola i automoció
- Inauguració del recinte firal
- Cercavila dels Sagals d'Osona
-Concurs d'ocells
- Fotos de les activitats de motor
- Fotos del torneig internacional de globus


2010
- Processó dels Armats
- Exhibició de motor
- Trobada Castellera
- XLIII Fira del Dibuix
- Atraccions
- Recinte firal
- Activitats infantils
- Mostra d'automoció i maquinària agrícola
- Passeig inaugural
- Mercat de palmes, palmons i llorer
- Cercavila dels Sagals d'Osona
- Concert dels Dolors a càrrec de l'Orfeó Vigatà
- Activitats diverses (divendres)
- Exhibició de Màquines Giratòries
- Pregó de Joan Contijoch
- XXVIIè Trofeu Internacional de Globus

2009
- Espectacle «Al galop amb Pep Poblet»
- Exhibició de Motor
- 69è Aplec de la Sardana
- Trobada castellera
- Benedicció de palmes a la catedral
- Fira del dibuix i trobada de caricaturistes
- Exhibició de motoserra
- Cercavila i ballada de gegants
- Cercavila dels Sagals d’Osona
- Recinte firal
- Passeig inaugural
- Mercat de palmes, palmons i llorer a la plaça Major.
- Mercat d'automoció i maquinària agrícola
- Tastets del Mercat del Ram
- El pregó de l'economista Miquel Barceló
- Concurs de màquines giratòries

2008
- Parc d'atraccions
- Activitats diverses (6)
- Activitats diverses (5)
- Activitats diverses (4)
- Activitats diverses (3)
- Activitats diverses (2)
- Activitats diverses (1)

2007
- Activitats diverses

2005
- Activitats diverses (diumenge)
- Benedicció de les Palmes a St Francesc s'hi moria
- Activitats diverses (dissabte)
- 1r Concurs del Burro Català

2003
- Activitats diverses