El Ministeri dóna una moratòria de nou mesos per tancar les plantes de purins

El sector porcí ho considera insuficient i reclama que el període s’allargui als dos anys

Pere Pratdesaba
26 de març del 2014
La planta de purins de l'Esquirol, tancada
La planta de purins de l'Esquirol, tancada | Adrià Costa
La planta de purins de l`Esquirol, aquest dimarts al migdia. Foto: Adrià Costa

El Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat va comunicar ahir a la tarda als representants del sector porcí que inicialment el Ministeri d'Indústria veia viable establir una moratòria per al tancament de les plantes de purins fins a 31 de desembre de 2014. Els portaveus dels ramaders van manifestar de forma unànime que el termini era insuficient, i van exposar que calia ampliar el període a dos anys per poder tenir temps de valorar les millors solucions i poder-les implementar, segons informa el sindicat JARC.

A la reunió hi van assistir, per part del Departament d’Agriucultura, Pere Torres, secretari d'Empresa i Competitivitat, i Pere Palacín, director general d'Energia, Mines i Seguretat Industrial. En representació del sector porcí de Catalunya, hi havia JARC, Unió de Pagesos, Asaja, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Porcat i Anprogapor, i l’Associació d’Empreses per al Desimpacte Ambiental dels Purins (ADAP).

Durant la trobada, els representants de la Generalitat  van explicar que havien presentat al·legacions a l'esborrany de la normativa estatal que està provocant el tancament de les plantes de purins i que continuarà donant suport al sector per trobar una solució al problema.

Aquest dilluns es va saber que el Ministeri i la Generalitat havien arribat a un principi d’acord, tot i que no es coneixien els detalls concrets. En principi, el Ministeri es va comprometre a assumir el cost de tractar els purins durant un cert període de temps, que ara s’ha conegut que seria de només nou mesos. Aquest moratòria, que els ramaders consideren insuficient, permetria adaptar les explotacions abans de procedir al tancament definitiu de les plantes. De moment, les 29 plantes de tot l'Estat, incloses les de l'Esquirol i les Masies de Voltregà, estan tancades a l’espera de la resposta del govern espanyol a les al·legacions que va presentar el sector, on es reclama que s’aturi immediatament el decret estatal que redueix de manera dràstica les primes energètiques vers aquests equipaments, que fan inviable la seva continuïtat.

Aquesta adaptació dels ramaders es concreta en tres punts, tal com va ja publicar fa uns dies aquest diari : l’aplicació d’una alimentació mitjançant pinso que generi menys nitrogen, la implementació de sistemes de separadors sòlids i líquids dels purins i el treball mitjançant plans agrupats, que farien més àgils i flexibles el compliment del pla de purins assignat a cada explotació ramadera.

Protesta dels ramaders a Madrid, la setmana passada. Foto: Europa Press