El Ministeri i la Generalitat desencallen el conflicte de les plantes de purins

Tancat un principi d’acord, del qual encara no es coneixen els detalls, pel qual Madrid es faria càrrec de les retribucions a les plantes durant un període transitori

Pere Pratdesaba
24 de març del 2014
La planta de purins de l'Esquirol, tancada
La planta de purins de l'Esquirol, tancada | Adrià Costa
Planta de tractament de purins de l`Esquirol. Foto: Adrià Costa

El Ministeri espanyol d’Agricultura i la Generalitat han arribat a un principi d’acord per tal de desencallar el conflicte deltancament de les plantes de purins , tal com ha confirmat a Osona.com un portaveu del Departament d’Agricultura. En tot cas, encara falten alguns serrells per concretar, per la qual cosa els detalls es faran públics en els propers dies.

En principi, si es continuen retallant les retribucions a les plantes de tractament, el Ministeri podria assumir el cost de tractar els purins durant un cert període de temps que encara no s’ha fixat. D’aquesta manera, es donaria una moratòria als ramaders perquè adaptessin les explotacions abans de procedir al tancament definitiu de les plantes. De moment, les 29 plantes de tot l'Estat estan tancades a l’espera de la resposta del govern espanyol a les al·legacions que va presentar el sector, on es reclama que s’aturi immediatament el decret estatal que redueix de manera dràstica les primes energètiques vers aquests equipaments.

Aquesta adaptació dels ramaders es concreta en tres punts, tal com va ja publicar fa uns dies aquest diari : l’aplicació d’una alimentació mitjançant pinso que generi menys nitrogen, la implementació de sistemes de separadors sòlids i líquids dels purins i el treball mitjançant plans agrupats, que farien més àgils i flexibles el compliment del pla de purins assignat a cada explotació ramadera.

El responsable del sector porcí d’Unió de Pagesos, Rossend Saltiveri, ha valorat molt positivament el principi d’acord, al programa “ L'entrevista ” de Catalunya Informació. La proposta, per al portaveu sindical, és un bon primer pas, però demana més detalls: “D’entrada, dir que és positiu que realment en parlin i estiguin a l’expectativa de buscar solucions en aquest problema que ens han generat amb aquesta retallada del 40% de la retribució elèctrica a les plantes".

Des d'Unió de Pagesos insisteixen a demanar un període transitori de dos anys per adaptar-se als canvis. Saltiveri ha explicat que les alternatives que tenen són molt lentes d'aplicar: “Un marge que tenim és via dieta alimentària i reduir les excrecions de nitrogen. Però aquest és un procés que no es fa d’avui per demà i, a més, això necessita un procés d’auditar perquè realment es comprovi que hi ha aquesta reducció”.

També proposen que es faci un estudi de totes les plantes de tractament de purins de l'Estat espanyol i que s'estableixin uns criteris de priorització. Volen que allà on són més necessàries, les plantes puguin continuar rebent les aportacions econòmiques de l'Estat.

Protesta dels ramaders a Madrid, el passat dimarts. Foto: Europa Press