El Castell de Montesquiu recrea un setge de 1714

Els actes del Tricentenari a Osona es reprenen

Redacció Osona.com
24 de març del 2014
Recreació de la batalla de Montesquiu.
Recreació de la batalla de Montesquiu. | Josep M. Costa
Recreació de la batalla de Montesquiu. Foto: Josep M. Costa

Els actes delTricentenari a Osona es van reprendre aquest dissabte, 22 de març, a Montesquiu, amb una jornada plena d’actes.

El 20 de març del 1714, el marquès de Poal, màxim responsable de l’exèrcit català de l’exterior, es va dirigir amb la seva tropa a Sant Quirze procedent de Ripoll. Marxaven perquè havia rebut informació segons la qual el regiment francès del comte de Fiennes s’estava replegant amb molta rapidesa i amb tots els seus efectius a Olot. Anaven a Sant  Quirze amb intenció de reclutar gent i intentar atacar Vic. A l’alçada  de Montesquiu, es van trobar amb 1.500 soldats borbònics que havien sortit de Vic al seu encontre... La batalla va durar dos dies i va tenir molt mèrit pel bàndol català, que va infligir moltes baixes a l’enemic borbònic i va poder escapar cap al Lluçanès abans que arribessin els reforços francocastellans.

En aquest marc històric, per primera i única vegada a Osona, el passat dissabte va tenir lloc a Montesquiu la recreació d’un setge d’època, amb batalla inclosa, en un espai tan emblemàtic com el Castell de Montesquiu, cedit per la Diputació de Barcelona en ocasió del Tricentenari. Una vuitantena de soldats hi van prendre part, a partir de les sis de la tarda. Hi van participar els Miquelets de Catalunya, el Regiment d’Hússars Hongaresos de Moià i el Regiment de Sant Narcís de Girona. Músics i canons d’època hi van donar un toc encara més èpic.

La jornada es va iniciar a les deu del matí amb un mercat popular a la plaça Emili Juncadella, on hi havia plantats els campaments de l’exèrcit català. A les 12 hi va haver una taula rodona sobre la batalla de Montesquiu a l’Arxiu Històric Municipal, en la que hi van participar Agustí Alcoberro, director del Museu d’Història de Catalunya; Víctor Bordas, historiador santquirzenc i col·laborador de l’Arxiu Històric Municipal; i Xavier Rubio, investigador, doctor en didàctica de les ciències socials.

A dos quarts de dues es va fer el dinar popular (Olla comuna), i a les quatre va començar la cercavila dels Gegants de Montesquiu, que va acabar amb la desfilada fins al Castell, on va començar la recreació del setge. Cap a dos quarts de vuit, es va fer la baixada de 300 torxes des del Castell a la plaça de l’Ajuntament per inaugurar el monument del Tricentenari, amb actuacions de cultura popular i parlaments. A dos quarts de 10 hi va haver el sopar popular al pavelló municipal Joan Soler Busquets, i la commemoració va acabar amb un concert del grup La Iaia i discomòbil.

Programa d’actes

 

Vídeo de la Colla Gegantera de Montesquiu