El fons personal de mossèn Guiteras ingressa a l'Arxiu Comarcal

Dolors Bau i Lluís Minovas són els autors de la compilació documental

Redacció Osona.com
20 de març del 2014
Mossèn Josep Guiteras. Foto: Arxiu particular

La propietària del fons personal de mossèn Josep Guiteras, conegut com el capellà de la Calla, ha fet donació del llegat documental a l'Arxiu Comarcal d’Osona, amb la finalitat de preservar la seva memòria i enriquir, amb aquesta aportació, el patrimoni documental de la ciutat, tal com ja va anunciar Osona.com. Els papers privats de Mossèn Guiteras ocupen set arxivadors que han estat classificats en tres categories: la personal, la seva obra social i la religiosa.

La documentació personal forma part de la seva pròpia biografia, des que va néixer a Moià l’any 1901 fins la seva mort a Vic el 1978.

La part més extensa és la seva obra social. Mossèn Guiteras va ser el promotor de menjadors públics, cases per a treballadors que anaven costejant d'acord amb les seves possibilitats, i altres activitats que fomentava sempre en benefici de la gent treballadora del barri.

La part que comprèn els escrits religiosos està formada per reflexions, manuscrits o mecanoscrits sobre la paraula de Déu, i les revesteix també d'una vessant pràctica per la vida dels feligresos.

La iniciativa d'aquesta recopilació ha anat a càrrec de Lluís Minoves, amb l'assessorament de l'historiador Andreu Minoves, i a partir dels papers recollits i conservats, des de la mort de mossèn Guiteras, per Dolors Bau. Amb aquest treball queda la documentació preparada per a futures investigacions.
 
Mossèn Josep Guiteras i Barceló (Moià 1901 – Vic 1978) va arribar a Vic l'any 1940 com a capellà de l'església del Roser, al carrer Sant Francesc, i va portar a terme, durant les següents dècades, una important obra a favor dels sectors més necessitats de la societat. Cal destacar el menjador social instal·lat a la casa rectoria on ell vivia, i més endavant, amb el suport d'altres persones de Vic, la construcció de cases barates per a famílies amb pocs recursos i que anaven pagant de mica en mica. Aquestes cases es van concentrar a la zona sud de Vic i, una part, van ser l'origen del barri de la Serra de Sanferm.
Arxivat a