Cau l'activitat delictiva a Torelló

La Policia Local presenta les dades de 2013

Redacció Osona.com
19 de març del 2014
El 2013 ha estat un any de retrocés pel que fa a l’activitat delictiva a Torelló. Almenys això és el que posen de manifest les dades recopilades per la Policia Local i que es van presentar aquest dijous al matí, a les dependències policials, en presència del regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, Jordi Casals, i l’inspector de la Policia Local, Sergi Gràcia.

Especialment significativa és la dada de fets ocorreguts, dels quals se n’han registrat 333, per 427 l’any anterior, la qual cosa significa una disminució del 22%. D’entre aquests fets, l’índex de resolució s’ha incrementat un 7,86 per cent. A més, el nombre de detencions ha passat de 39 el 2012, a 60 l’any passat, la qual cosa representa un augment del 53,8%.

Aquestes dades presenten, globalment, un any 2013 en què han baixat els fets delictius i s’han resolt més casos i s’han practicat més detencions. En aquest aspecte el regidor destacava la davallada “substancial” dels fets ocorreguts i el grau de resolució i el nombre de detencions com a indicadors de “l’augment de l’eficàcia policial: menys fets, més eficàcia”. Al mateix temps, posava en valor “el treball coordinat entre la Policia Local i els Mossos d’Esquadra”.

En el terreny de la seguretat ciutadana, els delictes han baixat un 25,2% i les faltes un 17,5% per cent. Continua destacant la xifra de delictes contra el patrimoni (que representen el 66% del total), tot i que ha baixat un 28,5% en relació a l’any anterior.

Les faltes contra el patrimoni predominen, tot i que també experimenten un descens del 12,9%. Desglossades, les dades expliquen l’espectacular descens dels robatoris amb força (45,9%), en especial els robatoris a l’interior de vehicles (passen de 49 a 12) i en domicilis (de 17 a 8). En aquest aspecte, Sergi Gràcia va comentar l’especial interès a combatre aquest tipus de delictes “que generen inseguretat” entre la població i a la reducció que han experimentat en l’exercici 2013.

Pel que fa a la seguretat viària, les xifres de Torelló són molt baixes, ja que en tot el 2013 s’han produït 15 accidents de trànsit (12 de lleus i tres de greus) amb un balanç de 14 ferits lleus i tres de greus. La meitat d’aquests accidents són col·lisions, els xocs són el 24% i els atropellaments el 10%.

També relacionat amb el trànsit, els delictes contra la seguretat viària han disminuït un 24,1% (de 29 a 22). I quant a la seva tipologia, el 72,7% són delictes per conduir sota els efectes de l’alcohol.

En relació al civisme, les denúncies han passat de 12 a 62, increment que s’explica perquè el 2013 ha estat el primer any d’aplicació de l’Ordenança de Civisme que es va aprovar a finals de 2012. En la tipologia de les sancions predominen les molèsties als veïns (81%).

Com a valoració de totes aquestes dades, el regidor Jordi Casals les qualificava de “molt bones” i assenyalava que aquest balanç “trenca amb la rumorologia que fa córrer algun grup”. Especialment les xifres de l’activitat delictiva “estan clarament per sota de la mitjana catalana i de la mitjana de la regió policial”; i l’inspector de la Policia afirmava que les xifres de Torelló estan a prop de les de l’Alt Pirineu, que són les més baixes de Catalunya”. Tot això, el regidor ho atribuïa a “la feina feta durant molt temps” i destacava “els mèrits de la Policia i la col·laboració ciutadana”.

Presentació de les dades policials

Arxivat a