El govern espanyol fa el sord a la protesta de ramaders d'arreu de l'Estat

Unes 1.500 persones reclamen a Madrid una moratòria de dos anys per trobar solucions al tancament de les plantes de purins | Osona participa a la manifestació

Europa Press
18 de març del 2014
La protesta de ramaders, aquest dimarts a Madrid
La protesta de ramaders, aquest dimarts a Madrid | Europa Press

Unes 1.500 persones han protestat aquest dimarts davant del Ministeri d'Indústria a Madrid per exigir al govern de l’Estat una solució urgent al tancament de les 29 plantes de purins que donen resposta a les necessitats de gestió dels excedents de purins de més de 2.000 explotacions ramaderes repartides per tota la geografia espanyola. Catalunya, la primera comunitat autònoma productora de carn de porc, amb més de 1,4 milions de tones, és el territori més afectat per aquesta problemàtica, amb sis plantes que tracten 675.000 m3  provinents d'unes 540 explotacions de porcí.

A l’acció , hi han participat treballadors de les plantes de purins, ramaders i representants d'aquestes instal·lacions de tot l’Estat. Entre els manifestants, hi havia unes 500 persones de Catalunya, la majoria de Lleida, però també algunes d’Osona. De les plantes catalanes han sortit set autobusos, a més dels que han viatjat amb AVE.

Els convocants de la manifestació -ADAP, ANPROGAPOR, ASAJA, JARC-COAG, Cooperativas i UPA- han lliurat un manifest al Ministeri d'Indústria en el qual proposen eliminar el caràcter retroactiu de la proposta legislativa del Ministeri d'Indústria, una moratòria del règim actual d'almenys dos anys, que permeti al sector buscar solucions alternatives i viables, i la interlocució entre govern i sector afectat per conèixer el transcurs de les negociacions.

"No ens ha rebut ningú. La reacció és dolenta, confirma que el Ministeri d'Indústria està tancat a parlar, creiem que s'estan equivocant", ha afirmat en declaracions a Europa Press el portaveu de l'organització catalana JARC, Jaume Bernis.

L'aplicació d'aquest decret afecta de ple l’activitat del sector porcí a la nostra comarca, on  ja han tancat de manera “transitòria” (segons la circular enviada als ramaders) les dues plantes de l’Esquirol i les Masies de Voltregà, de la mateixa manera que han fet la resta de plantes de tot l’Estat espanyol.

La reforma energètica compromet no només la viabilitat de les plantes de purins, imprescindibles per tractar les dejeccions ramaderes, sinó també el conjunt d’explotacions ramaderes a les que donen servei, entre les quals n’hi ha unes 165 a Osona. Si s’aplica el decret, es passarà d’un cost de tractament de purins per a les granges de 6€/m3 a 50€/m3. A més, cal afegir el greu perill de contaminació al medi ambient pels 600.000 m3 de purins que es tractaven a l’any en aquestes plantes.

Protesta dels ramaders a Madrid, aquest dimarts. Foto: Europa Press