El Castell de Montesquiu recrearà per primer cop a Osona un setge històric

Continuen els actes per commemorar el Tricentenari

Redacció Osona.com
21 de març del 2014
Vídeo promocional

Els actes del Tricentenari a Osona es reprenen aquest dissabte, 22 de març, a Montesquiu, amb una jornada plena d’actes.

El 20 de març del 1714, el marquès de Poal, màxim responsable de l’exèrcit català de l’exterior, es va dirigir amb la seva tropa a Sant Quirze procedent de Ripoll. Marxaven perquè havia rebut informació segons la qual el regiment francès del comte de Fiennes s’estava replegant amb molta rapidesa i amb tots els seus efectius a Olot. Anaven a Sant  Quirze amb intenció de reclutar gent i intentar atacar Vic. A l’alçada  de Montesquiu, es van trobar amb 1.500 soldats borbònics que havien sortit de Vic al seu encontre... La batalla va durar dos dies i va tenir molt mèrit pel bàndol català, que va infligir moltes baixes a l’enemic borbònic i va poder escapar cap al Lluçanès abans que arribessin els reforços francocastellans.

En aquest marc històric, per primera i única vegada a Osona, el proper dissabte tindrà lloc a Montesquiu una recreació d’un setge d’època, en un espai tan emblemàtic com el Castell de Montesquiu, cedit per la Diputació de Barcelona en ocasió del Tricentenari. Una vuitantena de soldats hi prendran part a partir de les sis de la tarda. Hi participaran els Miquelets de Catlunya, el Regiment d’Hússars Hongaresos de Moià i el Regiment de Sant Narcís de Girona. Músics i canons d’època hi donaran un toc encara més èpic.

La jornada s’iniciarà a les deu del matí amb un mercat popular a la plaça Emili Juncadella, on hi haurà plantats els campaments de l’exèrcit català. A les 12 hi haurà una taula rodona sobre la batalla de Montesquiu a l’Arxiu Històric Municipal, en la que hi participaran Agustí Alcoberro, director del Museu d’Història de Catalunya; Víctor Bordas, historiador santquirzenc i col·laborador de l’Arxiu Històric Municipal; i Xavier Rubio, investigador, doctor en didàctica de les ciències socials.

A dos quarts de dues es farà el dinar popular (Olla comuna), que té un preu de 5 euros, i a les quatre començarà la cercavila dels Gegants de Montesquiu, que acabarà amb la desfilada fins al Castell, on començarà la recreació del setge. Cap a dos quarts de vuit, es farà la baixada de 300 torxes des del Castell a la plaça de l’Ajuntament per inaugurar el monument del Tricentenari, amb actuacions de cultura popular i parlaments. A dos quarts de 10 hi haurà el sopar popular al pavelló municipal Joan Soler Busquets, i la commemoració acabarà amb un concert del grup La Iaia i discomòbil.

Compra d'entrades per al concert i/o sopar

Programa d’actes