El ple municipal decideix canviar el nom de Santa Maria de Corcó pel de l'Esquirol

El punt s'aprova amb set vots a favor i tres abstencions, entre elles la de l'alcalde Àlex Montanyà

Pere Pratdesaba
12 de març del 2014
Una dona votant a l'Esquirol, el 23 de febrer
Una dona votant a l'Esquirol, el 23 de febrer | Adrià Costa
Una dona votant a la sala de plens de l'Esquirol, el 23 de febrer. Foto: Adrià Costa

El ple de l’Ajuntament de Santa Maria de Corcó ha aprovat aquest dimarts canviar el nom del municipi pel de l’Esquirol, tal com ja va avançar Osona.com. El punt de l'ordre del dia ha tirat endavant amb set vots a favor i tres abstencions (només hi havia 10 regidors, degut a l'absència de Joan Matavera de CiU).

L'equip de goven, format per AUD i ERC, ha optat per una votacio salomònica de grup, no personal, per tal d'escenificar el resultat del sondeig celebrat el passat 23 de febrer: Ventura Bagaria (ERC) i Joan Callejón (AUD) hi han votat a favor i l'alcalde Àlex Montanyà i Alba Molas, tots d'dos d'AUD, s'han abstingut. El regidor de CiU Antoni Comas també s'ha abstingut. Per tant, el resultat final ha estat el següent: cinc vots a favor de l'oposició (els tres regidors de CiP, i Pep Mas i M. Assumpta Rodrigo, de CiU) i dos vots a favor de l'equip de govern; i una abstenció de l'oposició (l'esmentant Antoni Comas) i dues de l'equip de govern.

La sala on s’ha celebrat la sessió s’ha omplert de gom a gom, amb una cinquantena de veïns que no s’han volgut perdre la històrica decisió. Al final de la votació, el públic ha irromput en aplaudiments. A la població s’han escoltat petards per demostrar l’alegria.

Ricard Carbassa, un dels impulsors de la iniciativa de canviar el nom del poble, ha explicat en finalitzar el ple que s’havia "oficialitzat la normalitat", ja que el nom de l'Esquirol era el que es feia servir habitualment. I ha afegit: “Una vegada més la ciutadania ha passat per davant dels polítics".

El municipi va celebrar el passat 23 de febrer un sondeig on es demanava als ciutadans si volien canviar el nom del poble. La consulta va registrar un resultat aclaparador: un 88,3% dels veïns de Santa Maria de Corcó que van votar van optar per canviar el nom del municipi i recuperar el de l’Esquirol. La consulta, però, només va tenir un 41,8% de participació, una xifra inferior al llindar mínim del 50% per tal de poder-lo elevar al ple municipal, tal com fixa el Reglament de participació ciutadana aprovat al municipi el 2012, pel qual es regia el sondeig.

Tot i la baixa participació, l’equip de govern de Santa Maria de Corcó, format per AUD i ERC, va decidir elevar al ple municipal la decisió de canviar el nom del municipi, atenent el resultat “rotundament clar” a favor de la proposta, segons va explicar l'alcalde. Hem de recordar que el resultat del sondeig no era vinculant i que, per fer-se efectiu, calia que passés pel ple.

Ara, un cop aprovada inicialment al ple, la proposta haurà d'estar un parell de mesos a exposició pública per tal de rebre les oportunes al·legacions, si n'hi ha. Si no es dóna el cas, el canvi de nom es farà efectiu en finalitzar aquest període.

L’Esquirol, un nom ancestral

El nom de l’Esquirol es remunta als segles XIV i XV, al voltant d'un antic hostal al camí ral entre Olot i Vic, que passava pel Cabrerès. El regentava una família de cognom Esquirol, etimològicament vinculat a "quer, querol", ja que la pedra és característica de la zona.

L'hostal, que més tard va regentar una altra família, de mot Perai, va construir al seu entorn un nucli de sis famílies. No va ser fins el 1734 que la parròquia rural de Corcó es va establir al nucli, que va adoptar llavors el nom de Santa Maria de Corcó (excepte entre 1937 i 1939).

Galeria de fotos del sondeig (Adrià Costa)

Documents