Neix 2147, una gran cooperativa social que inclou Sant Tomàs i Sambucus

L’entitat està formada per 13 empreses que donen feina a més de 1.700 persones amb discapacitat intel·lectual | Els seus productes agroecològics es distribuiran a través de Bon Preu

Redacció Osona.com
11 de març del 2014
Joan Font, Carles Díaz, Felip Puig, Germán Ramón-Cortés i Miquel Perdiguer, a la presentació de la Cooperativa social 2147 mans. Foto: Fundació Catalunya La Pedrera

La nova cooperativa social 2147 Mans es va presentar fa uns dies en societat en un acte a l’auditori de La Pedrera de Barcelona, presidit pel conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig. Ha estat la culminació de mesos de treball per consolidar un projecte impulsat per Fundació Catalunya-La Pedrera i que busca aconseguir que empreses agroecològiques que donen feina a persones amb risc d’exclusió social s’uneixin en una nova cooperativa que els farà més forts.

2147 Mans està formada per 13 empreses socials que treballen el producte agroecològic i distribuirà els seus productes ecològics a més d’un centenar de supermercats Bonpreu i Esclat.  Aquestes empreses donen feina a més de 1.700 persones amb discapacitats intel·lectuals o amb trastorns mentals, majoritàriament.

La nova cooperativa té nou empreses de les comarques de Barcelona, dues de les de Girona, una de Lleida i una més de Tarragona. Entre aquestes, n’hi ha dues d’osonenques que dediquen part de la seva activitat a l’agricultura ecològica: l’Associació Sant Tomàs i Sambucus de Manlleu.

Aquestes empreses, que van començar a treballar juntes sota el paraigües de la Xarxa AgroSocial, han fet ara un pas més enllà unint esforços per vendre els seus productes a les botigues del Grup Bon Preu sota una sola marca, amb una planificació de la producció i una logística compartides. En aquest primer any al mercat esperen poder vendre 500 tones de producte agroalimentari. De moment es posen a la venda 25 productes al gener per acabar l’any amb una cistella de 56 productes en total. 2147 Mans comercialitzarà producte fresc, IV gamma (productes frescos envasats) i kits que permeten fer plats senzills.

Un ‘repte engrescador’

La presentació a Barcelona va aglutinar prop de 300 persones del món de l’agricultura ecològica, el patrimoni agroalimentari i la inclusió social i es va obrir amb la benvinguda del president de la Fundació Catalunya- La Pedrera, Germán Ramón-Cortés. El màxim dirigent de l’entitat va posar l’accent en la il·lusió i el compromís amb el que s’ha portat a terme aquest projecte i va descriure el futur de la cooperativa social com un “repte engrescador en el què no escatimarem esforços perquè arribi a bon port”.


En el seu torn, el president de la Cooperativa, Carles Díaz, en nom de les empreses productores i distribuïdores, va subratllar que la cooperativa representa “una aposta decidida i valenta per a l’agricultura social com ningú ho havia fet abans” i va animar als assistents a “gaudir dels productes ecològics, pròxims i molts bons que hem collit amb tota la nostra il·lusió”.

També va intervenir  el president del Grup Bon Preu, Joan Font, grup que s’ha associat a aquest projecte venent en 112 supermercats els productes de la cooperativa. En la seva intervenció va destacar que “2147 Mans és el reflex de la qualitat del país i la seva gent.”  Per la seva banda, el director de Persones i Recursos de Catalunya Banc, Miquel Perdiguer, va explicar la participació de l’entitat al projecte a través dels fons LISMI (Llei d’Integració Social del Minusvàlid) i va convidar totes les empreses que han de complir amb aquesta llei que ho facin a través d’aquest projecte.

L’acte va ser clausurat pel conseller Felip Puig, que va destacar la importància i el valor de “sumar esforços per multiplicar resultats” i “fer-ho en un model de coresponsabilitat social” com fa 2147 Mans.

Dossier de premsa de la cooperativa (PDF)


Presentació de la cooperativa a Barcelona. Foto: Fundació Catalunya La Pedrera