Joan Sunyol, poeta i defensor de la llengua, mor als 92 anys

Fill Adoptiu de Vic des del 2006, ha dedicat la seva vida a la poesia i al treball cívic i cultural

Sunyol, en el moment de votar a la consulta d'independència del 2009 a Vic
Sunyol, en el moment de votar a la consulta d'independència del 2009 a Vic | M. M./Osona.com
Redacció
08 de març del 2014
Sunyol, en el moment de votar a la consulta d'independència del 2009 a Vic. Foto: M. M./Osona.com.

L'escriptor i patriota Joan Sunyol i Genís ha mort avui dissabte als 92 anys d'edat després d'una llarga malaltia que l'havia obligat a retirar-se de l'activitat pública en els darrers temps. Havia estat declarat Fill Adoptiu de Vic en un acte solemne celebrat a l'Ajuntament el 24 de febrer de 2006.

Nascut a Badalona el 1922, la seva vinculació amb la ciutat va començar a la finca del Cantarell, on passava alguns estius durant la seva infantesa. A conseqüència del desenllaç la Guerra Civil, es traslladà a viure amb la seva família en un "exili interior" a Mallorca a partir de 1939. És el 1946 quan s'instal·là definitivament a Vic i va iniciar el seu activisme cultural en nombroses entitats com l'Orfeó Vigatà i l'Agrupació d'Artistes. Conferenciant i articulista de premsa sobre temes artístics i literaris, i també animador cívic, va construir al llarg de la seva vida una fecunda obra poètica.

El 1976 va formar part del nucli fundador de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a Vic, però mai no va ostentar càrrecs públics. També va impulsar la creació de l'Associació de Veïns del barri dels Caputixns, on residia, el 1977.

Sunyol va ser un dels centenars de vigatans que el dia 13 de desembre de 2009 va fer cap al Temple Romà per dipositar el seu vot en la consulta sobre la independència de Catalunya, moment que recull la foto que il·lustra aquesta notícia.

En el vídeo que segueix, podeu veure una intervenció de Joan Sunyol en la prèvia del vídeo "Som memòria", publicat el 2011.


Arxivat a