Vic construirà la futura biblioteca als antics terrenys de la Guàrdia Civil

Els representants municipals, reunits al ple, celebren la ubicació de l’equipament en un indret tan sensible per a la ciutat | A la sessió també es va aprovar una costosa reforma de la Farinera

Pere Pratdesaba
04 de març del 2014
Joan López, regidor de Cultura
Joan López, regidor de Cultura | Adrià Costa
Joan López, regidor de Cultura, i Josep Rafús. Foto: Adrià Costa      
 
El ple de l’Ajuntament de Vic, en la sessió ordinària celebrada aquest dilluns, va aprovar per unanimitat ubicar la futura biblioteca als terrenys de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, on hi va haver l’atemptat d’ETA, un lloc qualificat pel POUM com a zona d’equipaments culturals, educatius i socials. El punt també inclou iniciar un procés participatiu per a la selecció del nom i altres qüestions relacionades amb el projecte. L’equipament ha estat reclamat des de fa temps pels veïns de la zona sud de la ciutat.

De moment, el pressupost del 2014 contempla destinar-hi 18.000 euros, que inclouran la redacció d’un avantprojecte. A instàncies del portaveu del PSC, Jacint Raurell, l’equip de govern va acceptar estudiar la convocatòria d’un concurs adreçat als arquitectes que volguessin presentar una proposta i sotmetre les tres millors a l’aprovació de la ciutadania.

Tots els partits van coincidir en la idoneïtat d’ubicar l’equipament en un punt tant sensible per a la ciutat. “És molt adient que es destini un lloc tan emblemàtic com aquest a la biblioteca”, va defensar Raurell. “Recuperem per a la vida un espai que va ser destruït per la barbàrie”, va afegir el regidor de Cultura i Ciutadania, Joan López, que va animar les entitats a organitzar-hi actes. ICV-EUiA també va celebrar que es tirés  endavant el projecte. El portaveu ecosocialista va dir que això era el principal i que el nom era “secundari”.

El ple també va aprovar altres punts, com el projecte per implantar la recollida selectiva de residus porta a porta ; el conveni amb el Consell Comarcal d’Osona per a l’encomana de gestió dels serveis d’ajuda a domicili; la bonificació d’un 95% de la llicència d’obres i l’impost de construccions al Consorci Hospitalari de Vic per les obres de reforma de les esquerdes de l’edifici, i a l’Hospital de la Santa Creu, per les obres de reforma d’un sector del centre per fer-hi les oficines de l’agència de salut. També es va donar llum verda a altres projectes importants: la millora del clavegueram de la conca nord-est de Vic, per una valor de 30.000 euros; i la reforma de les aules i despatxos de les plantes 1A, 2A i 3A de  la Farinera, que costarà 446.000 euros.

Aquest darrer punt va ser molt criticat per la CUP, que considera excessiu el cost per adequar un equipament amb només quatre anys d’antiguitat. L’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal (CiU) va manifestar que es tracta d’una reforma necessària per corregir uns errors de disseny que se centren en temes de climatització. Aquests canvis faran que l’edifici sigui més útil i s’obriran serveis als matins per a la gent gran i altres col·lectius. El projecte va quedar aprovat amb els vots favorables de l’equip de govern, ICV, PSC, els regidors de PxC Josep Anglada i Marta Riera;  les abstencions de SI i els regidors de PxC Joan Carles Fuentes, Pilar Catalan i Cristina Gayoso; i el vot en contra de la CUP.

Els tres regidors de PxC també van ser els únics que es van abstenir i no van donar suport a la formalització del conflicte en defensa de l’autonomia local contra la llei RSAL de reforma de l’administració local que impulsa el govern espanyol. La regidora Anna Erra (CiU) va explicar que la normativa limita les competències dels ajuntaments i que cal portar-la al Tribunal Constitucional.

Tarifes de transport públic, avortament i Mercat dels Diumenges

El ple també va aprovar la primera moció presentada per la CUP i ICV, de rebuig a l’augment “desorbitat” de les tarifes del transport públic. El text demanava la congelació de les tarifes de transport a les de l’any 2013 i  un model de tarifació més flexible que permeti primar la periodicitat de l’ús del transport públic. Hi van votar a favor la CUP, ICV, SI, PSC, ERC i els regidors de PxC Josep Anglada i Marta Rovira. CIU es va abstenir.

La segona moció, contra la reforma de la llei de l’avortament que també promou el govern estatal del PP, també es va aprovar, amb els vots a favor de SI, ICV, PSC, CUP, ERC i CIU; les abstencions dels regidors de PxC Joan Carles Fuentes, Pilar Catalan i Cristina Gayoso; i els vots en contra dels regidors de PxC Josep Anglada i Marta Riera. Els grups que van proposar la moció van argumentar que la reforma era una regressió dels drets de les dones.

Anna Erra i Josep Maria Vila d'Abadal. Foto: Adrià Costa

Josep Rafús i David Sala. Foto: Adrià Costa

Les dues darreres mocions, una presentada per SI i l’altra per PxC, proposaven canviar la ubicació del Mercat dels Diumenges, situat actualment al passeig de la Generalitat. SI va argumentar el malestar dels veïns i dels usuaris dels aparcaments de la zona. Anna Erra va explicar que s’està treballant en un procés participatiu amb l’Associació de Veïns del Remei, del qual en resultaran tres propostes consensuades. Atenent a aquestes explicacions, les dues formacions van accedir a retirar la moció.

El conflicte intern de PxC

El ple havia generat una gran expectació mediàtica, ja que es preveia que s’evidenciaria la divisió al grup municipal de PxC després de la destitució d'Anglada al capdavant del partit i les diverses denúncies interposades. Per aquest raó, el consistori, a través d'una resolució signada per l'alcalde Vila d'Abadal, va limitar l'aforament del ple , per evitar aglomeracions. Una mesura que va ser criticada per la CUP Vic i per Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) d'Osona.

Així va ser. La sala es va omplir de càmeres i periodistes, inclosos els d’alguns mitjans d’àmbit nacional, com La Vanguardia o TV3 . A fora, una dotzena de persones assegudes com a públic, entre les quals hi havia el secretari general de PxC, Robert Hernando, i molts agents de la Guàrdia Urbana controlant la situació. I a fora de l’edifici municipal, unes vint persones van participar en una protesta contra el feixisme, convocada per UCFR.

La sessió va tenir una prèvia a les cinc de la tarda: el regidor de PxC Joan Carles Fuentes va convocar una roda de premsa per parlar dels 32.000 euros que Josep Anglada va retirar del compte bancari del partit. La trobada estava prevista a la sala Sert, a l'edifici de l'Ajuntament, però l'alcalde ho va desestimar, al·legant que havia de ser el portaveu del grup municipal qui ho demanés, o sigui, Anglada, i no volia crear un precedent. Fuentes va aprofitar l’ocasió per carregar contra la connivència entre l’alcalde i Anglada, entre retret i retret per la mala gestió econòmica de l’encara portaveu de PxC.

Vídeo de l'arribada dels regidors de PxC i l'escridassada de membres de la UCFR

Cristina Gayoso, Joan Carles Fuentes i Pilar Catalán, votant diferent de Josep Anglada i Marta Riera. Foto: Adrià Costa

Joan Carles Fuentes i Pilar Catalán. Foto: Adrià Costa

Un cop al ple, la primera topada va sorgir quan Anglada no va acceptar canviar el seient a Cristina Gayoso, per tal que pogués estar de costat amb els altres dos regidors de PxC, el mateix Fuentes i Pilar Catalan. La sessió va continuar amb repetides i grolleres acusacions entre les dues parts. Els tres regidors enfrontats a Anglada van optar per abstenir-se a la majoria dels punts, per tal de tenir veu, en votar diferent del portaveu. Al grup municipal, qui dictamina el regidor que parla és el portaveu, en aquest cas Anglada, que no va donar mai la paraula als seus companys de partit, exceptuant Marta Riera, però si hi ha divisió de vot, els díscols tenen dret a parlar.

Entre els punts que es van aprovar al ple, destaca la designació de Marta Riera com a nova vocal de la junta de l’IME, en substitució de Pilar Catalan. Una decisió presa pel propi Anglada i sense consensuar amb la resta d’integrants del partit.

Un cop finalitzada la sessió, la tensió va pujar de to , quan Anglada va respondre unes qüestions als periodistes i els altres regidors de PxC feien mofa de les seves respostes, al seu costat.

EL PLE, EN BREU

Els regidors de la CUP van assistir al pla amb unes samarretes vermelles, amb la inscripció “Complicitats que maten”, en relació a l’acord de la Universitat de Vic amb diverses universitats d’ Israel .

L’Ajuntament començarà aquest mes algunes millores al Camí de l’Escorial .

Ballana va dir que s’intensificarà la vigilància als incívics que circulen en bicicleta , amb multes i formació.

L’Ajuntament de Vic no ha fet cap aportació econòmica al Dijous Llarder , organitzat per Osona Cuina.

Els atropellaments van baixar el 2012, entre 19-20%, i han tornat a repuntar el 2013

Anna Erra diu que no té constància de cap petició a Vic sobre l’increment del castellà a les escoles.

És fals que l’Ajuntament de Vic tingui un deute amb Gas Natural de 300.000 euros, reduït a 120.000 euros, va assegurar Toni Serrat.

ICV-EUiA va recriminar a l’Ajuntament que no hagi commemorat el 75è aniversari de la derrota i l’exili republicà de la Guerra Civil . “No s’ha fet la commemoració per cap motiu en concret. Ens n’hem oblidat i ja està”, va dir l’alcalde, que anima l’oposició a proposar algun acte.

El ple, en directe via Twitter (PDF)


Els dos regidors de la CUP, Marc Barnolas i Nil Puigivila, amb unes samarretes contra els acords de la UVic amb universitats d'Israel. Foto: Adrià Costa